News

Alimentul dulce adorat de foarte mulți români devine mai scump. Până la cât pot ajunge prețurile

Unul dintre alimentele pe care românii îl adoră se va scumpi, cât de curând. Prețul lui s-ar putea să-i facă pe mulți să se gândească dacă îl mai cumpără sau nu.
08.03.2024 | 10:18
Alimentul dulce adorat de foarte multi romani devine mai scump Pana la cat pot ajunge preturile
Alimentul adorat de milioane de români se va scumpi anul acesta. Sursa foto: Freepik, Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Scumpirile din ultima vreme îi afectează din ce în ce mai mult pe români. Din păcate, valul prețurilor crescute nu se oprește aici. Cât de curând, unul dintre cele mai iubite produse de către români va fi mult mai scump. Noul lui preț de la raft s-ar putea să îi surprindă pe mulți.

Ciocolata se va scumpi anul acesta

Vești proaste pentru românii iubitori de dulce. Mai exact, pentru cei care adoră să consume ciocolată. Unul dintre cele mai populare alimente din lume va suferi o scumpire semnificativă în perioada următoare, scumpire ce va afecta buzunarele multora.

ADVERTISEMENT

Deși ciocolata va deveni din ce în ce mai scumpă, potrivit analiștilor, cererea nu va scădea. Principala problemă care va face ca prețul ei să crească este legată de aprovizionarea cu cacao în Africa de Vest.

Cei din Africa de Vest sunt de-a dreptul preocupați de viitorul ciocolatei. Din cauza condițiilor meteo din ultima vreme, mai multe culturi de arbori de cacao au fost distruse. Ba mai mult, precipitații abundente continuă să crească riscul de boli al păstăilor negre din care se extrage cacaoa.

ADVERTISEMENT

Poate că nu multă lume știe, dar în Africa de Vest se află aproape trei sferturi din producția mondială de ciocolată. Din cauza problemelor deja menționate, prețul ciocolatei a început să fie din ce în ce mai mare, în ultima vreme.

La ce preț va ajunge alimentul adorat de o planetă întreagă

În una dintre cele mai mari metropole din lume, New York, scumpirile ciocolatei au început deja să se resimtă. De exemplu, contractele de referință pentru cacao ai ajuns la 6.549 dolari pe tonă.

ADVERTISEMENT

Contrar tendinței de scumpire, cererea de ciocolată este în continuă creștere. Analiștii au precizat faptul că, momentan, nu s-a înregistrat nicio scădere în cererea de ciocolată. Specialiștii pun asta pe baza achiziției compulsive de către consumatori.

”Cacaoa rezistă destul de bine în ceea ce privește cererea. Este, fără îndoială, o achiziție compulsivă pentru consumatori, așa că nu vedem același tip de dinamică a cererii ca pentru multe altele mărfuri.”, a spus Paul Joules, analist pentru mărfuri la Rabobank, potrivit news.ro.

ADVERTISEMENT

Un alt motiv care explică de ce încă există cerere de ciocolată pe piață este legat de contracte. Multe dintre ele sunt semnate în avans, ceea ce înseamnă că unele comenzi încă se procesează.

”Multe dintre aceste procese au contracte în avans. Deci, ei încă procesează, au încă fabrici pe care trebuie să le folosească şi să le opereze.”, a mai spus Paul Joules, potrivit aceleiași surse.

Totuși, analiștii iau în calcul și o posibilă scădere a cererii de ciocolată, însă, în a doua jumătate a acestui an. Momentan, nimeni nu știe să ofere informații precise legate de prețul ciocolatei după scumpire, dar un lucru este singur. Atunci când va ajunge la un preț prea mare, cererea va suferi o scădere semnificativă.

ADVERTISEMENT
Tags: