News

Alimentul nesănătos, consumat de mulți români, care poate da dependență precum fumatul: “Creierul nostru și-l va dori la nesfârșit”

Care este alimentul consumat în exces de români, foarte nesănătos, care poate da dependență precum fumatul. Ce conține acest produs.
18.10.2023 | 08:13
Alimentul nesanatos consumat de multi romani care poate da dependenta precum fumatul Creierul nostru sil va dori la nesfarsit
Chipsurile, alimentul nesănătos, consumat de mulți români, care poate da dependență precum fumatul. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Experții români în nutriție dezvăluie care este alimentul nesănătos care creează dependență la fel ca unele substanțe psihoactive sau ca fumatul. Foarte multe persoane din țara noastră îl consumă.

Chipsurile, alimentul nesănătos, consumat de mulți români, care poate da dependență precum fumatul

O serie de studii făcute de cercetători au ajuns la concluzia că dulciurile, îngheţata, chipsurile şi mezelurile, alimente pline de carbohidraţi şi grăsimi, sunt capabile de dependență precum fumatul şi drogurile.

ADVERTISEMENT

Experții spun că ele stimulează secreţia de dopamină în creier, adică hormonul fericirii. Prin urmare, dorința de a le consuma la nesfârșit devine greu de stăpânit pentru orice persoană.

Referindu-ne strict la chipsuri, trebuie spus că un singur pachet de 200 de grame conține peste o mie de kilocalorii. Asta înseamnă mai mult de jumătate din necesarul zilnic.

ADVERTISEMENT

La o primă vedere, chipsurile par a fi doar simple felii de cartofi tăiate foarte fin, prăjite sau coapte și sărate. Asta aflăm din reclame. Mai găsim și chipsuri cu diferite arome sau diverse forme. Ei bine, aceste produse sunt ultra-procesate și nocive pentru organism.

Foarte grav este faptul că unele sortimente de chipsuri nici măcar nu sunt făcute din cartofi. La baza lor stă o pastă de amidon obținută prin procesarea cartofilor și amestecată cu alte substanțe, care potențează gustul.

ADVERTISEMENT

Fie că vorbim de chipsurile cu sau fără cartofi, specialiștii spun că aditivii din compoziția lor declanșează în corpul nostru o creștere bruscă a dopaminei, iar mai apoi o scădere, similar unui carusel. Asta va face ca, involuntar, creierul nostru să-și dorească la nesfârșit să consume alimentul.

Bolile care pot fi declanșate de consumul excesiv de chipsuri

Consumate în exces, aceste alimente pot duce la apariția unor boli extrem de grave. ”Carbohidrații simpli, zaharurile, grăsimile și, de cele mai multe ori, şi sare. Această combinație activează centrul plăcerii creierului.

ADVERTISEMENT

Poate declanşa boli cardiovasculare, obezitate, chiar şi boli oncologice şi diabet zaharat de tip 2”, avertizează Ioana Mesea, nutriţionist, conform publicației Observator News.

Astfel de alimente nesănătoase nu au cum să dispară de pe rafturile magazinelor. Experții spun că singura modalitate de a şti ce produse să alegem este să ne informăm. S-a discutat și despre posibilitatea ca pe ambalajele produselor ultraprocesate să apară avertismente exact ca în cazul pachetelor de țigări. De exemplu “Acest produs poate dăuna sănătății”.

O cercetare în domeniul alimentar, citată de New York Post, a analizat 281 de studii și a arătat că 14% dintre adulți sunt depenedenți de mâncarea ultraprocesată.

ADVERTISEMENT
Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama...
Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Concediul pentru creșterea copilului. Schimbări la întoarcerea în câmpul muncii
Concediul pentru creșterea copilului. Schimbări la întoarcerea în câmpul muncii
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie