Life

Alimentul pe care e bine să-l ai pe masă de Bobotează 2024. Se spune că vei avea un an norocos dacă îl vei consuma

Ce aliment este bine să-l ai pe masa de Bobotează 2024. Vei avea un an norocos dacă îl vei consuma, potrivit tradițiilor.
05.01.2024 | 17:28
Alimentul pe care e bine sal ai pe masa de Boboteaza 2024 Se spune ca vei avea un an norocos daca il vei consuma
Cum trebuie să arate masa de Bobotează. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Pe data de 6 ianuarie 2024, creștinii ortodocși vor sărbători Boboteaza. Aceasta se mai numește și Teofanie și Epifanie, cuvinte care provin din limba greacă și înseamnă ”Arătarea Domnului”. În această zi sunt specifice o serie de tradiții și obiceiuri. Ce aliment se spune că este bine să-l ai pe masă?

Ce aliment se pune pe masa de Bobotează pentru un an norocos

De Bobotează, potrivit datinilor, trebuie să ai o masă îmbelșugată pentru a atrage binele în casă și în familie. Un aliment ar fi cel care ar face diferența. Din bătrâni se spune că el aduce noroc dacă îl consumi pe 6 ianuarie și menține organismul sănătos.

ADVERTISEMENT

De obicei, pe 6 ianuarie, de Bobotează, românii încă se mai hrănesc cu produsele de la Crăciun și de la Revelion. Preparatele din carne de porc sunt inevitabile, dar și cozonacul, vinul, salata boeuf sau alte delicatesuri făcute de gospodine iscusite.

Cu toate acestea, din bătrâni s-a răspândit obiceiul conform căruia peștele trebuie să existe pe masa de Bobotează. Cei care îl vor mânca vor fi norocoși pe parcursul a 12 luni și se vor afla sub protecție divină. Orice obiectiv își vor îndeplini cu ușurință.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

În alte regiuni din țară, fetele tinere gustă dintr-o turtă nesărată, care de asemenea trebuie să fie pe masă de Bobotează. Mai exact, vor mânca turta înainte de culcare, iar sub pernă trebuie să aibă busuioc, pentru a-și visa sortitul.

Firul de busuioc este ideal a fi de la preot. Acesta îl dăruiește fetelor necăsătorite în Ajun de Bobotează, când trece pragul casei, pentru binecuvântare, sau firul de busuioc poate proveni și de la slujba pe care o oficiază preotul de Bobotează.

ADVERTISEMENT

Se mai spune și că nu trebuie să spălăm rufe de Bobotează sau în Ajun de Bobotează, fiindcă apele se sfințesc și se schimbă, adică se purifică. Pentru a nu le murdări, am face bine și să evităm îmbăierea. La trei sau la opt zile după 6 ianuarie, am putea relua ”procesul”.

De asemenea, de Bobotează se bea aghiazmă mare. Aceasta se ia de la biserică, după terminarea slujbei dedicate sărbătorii. Din apa sfințită se va bea apoi câte puțin, timp de 8 zile. Cei care vor respecta obiceiul vor avea spor în toate și mai ales liniște sufletească.

ADVERTISEMENT

Pe lângă toate acestea, evitați și să vă creați antipatii de Bobotează sau în Ajun. Acestea atrag răul și îți aduc nefericire pe întreg anul. Stați departe și de certuri, de blesteme sau de bârfă. Ele sunt considerate păcate și aducătoare de nenorociri.

ADVERTISEMENT