Life

Câte zile nu ai voie să speli, de fapt, după Crăciun sau Bobotează. Explicațiile oferite de părintele Vasile Ioana

Părintele Vasile Ioana a spus câte zile nu ai voie să speli după Crăciun sau Bobotează. Ce spun, de fapt, cărțile bisericești?
26.12.2023 | 08:38
Cate zile nu ai voie sa speli de fapt dupa Craciun sau Boboteaza Explicatiile oferite de parintele Vasile Ioana
Părintele Vasile Ioana a spus câte zile nu poți spăla după Crăciun sau Bobotează. Sursa foto: Pro TV
ADVERTISEMENT

Părintele Vasile Ioana a explicat câte zile nu ai voie să speli, de fapt, după Crăciun sau Bobotează. Credincioșii trebuie să respecte aceste restricții doar în zilele marcate cu cruce roșie.

Părintele Vasile Ioana a spus câte zile nu ai voie să speli după Crăciun sau Bobotează

În luna decembrie există mai multe sărbători, mai ales la final. Pe 25 și 26 decembrie este Nașterea Domnului (Crăciunul), urmând ca, pe 27 decembrie, să fie sărbătorit Sfântul Ștefan.

ADVERTISEMENT

De asemenea, luna ianuarie începe cu Sfântul Vasile, chiar în prima zi a lunii. Pe 6 și 7 ianuarie se sărbătoresc Boboteaza, respectiv Sfântul Ion. Din moment ce sunt atât de multe sărbători, credincioșii se întreabă, adesea, când au voie să facă treburi casnice.

Părintele Vasile Ioana a explicat că sărbătorile că, în zilele marcate cu cruce roșie, nu este bine să muncim sau să ne ocupăm de treburi casnice. Cu toate acestea, există mici excepții.

ADVERTISEMENT

De exemplu, putem pune masa sau spăla vase în zilele de sărbătoare. De altfel, părintele a explicat că nu este păcat nici să te speli în zilele marcate cu cruce roșie.

“Biserica este o mamă, care ne ajută să facem ceea ce trebuie și ce este bine să facem pentru noi și familii noastre. Avem cu toții calendarul creștin-ortodox, care are notate cu roșu zilele cu ‘ținere’, care înseamnă că este o sărbătoare mare, nu muncim.

ADVERTISEMENT

Asta nu înseamnă că nu punem masa, nu spălăm vasele, nu le punem la mașina de spălat, viața mea e mai frumoasă de când am o mașină de spălat vase.

Normal că avem voie, putem face tot ce ține de ziua aceea, dacă eu mă duc în parc, mă schimb, mă întorc și fac un duș. Nu am păcătuit că fac un duș”, a explicat Părintele Vasile Ioana în emisiunea Pastila de Frumusețe, potrivit Spectacola.ro.

ADVERTISEMENT

Când poți relua treburile casnice

De pe 28 decembrie, poți relua fără probleme treburile din casă. În zilele care nu sunt trecute cu cruce roșie în calendar, poți spăla, călca sau te poți ocupa cu orice altă activitate din casă, după cum a mai menționat preotul.

“A patra zi de Crăciun, pe 28 decembrie, este o zi normală și atunci pot să spăl rufe, pot să fac alte lucruri care nu țin neapărat de ziua aceea. Și Hristos a spus: ‘Tu în zi de sărbătoare nu legi gura boului care are nevoie să se hrănească’.

Lucrurile pe care le faci normal pe ziua aceea nu sunt un păcat. De spălat, spălăm când nu e roșu în calendar”, a mai spus Părintele Vasile Ioana.

Același principiu se aplică și în cazul zilelor de 6 și 7 ianuarie. Există o informație potrivit căreia nu au voie să speli o săptămână după Bobotează, însă acest lucru nu este adevărat.

Părintele Vasile Ioana i-a îndemnat pe creștini să se documenteze din sursele bisericești. După ce trec Boboteaza și Sfântul Ion, ne putem relua treburile casnice.

“De Bobotează avem același principiu. Toate apele se sfințesc cu prezența lui Hristos în apele Iordanului și noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă, iar apa devine agheasmă, dar asta nu înseamnă că tu 8 zile nu ai voie să-ți faci duș, să speli, este greșit.

Noi ținem ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan, dar de pe 9 poți să speli, nu scrie nicăieri că nu poți.  Întotdeauna când avem aceste tradiții ‘băbești’ ar trebui să verifici o carte”, a mai precizat acesta.

ADVERTISEMENT
Tags: