Life

Alimentul perfect pentru cei care țin post. Mihaela Bilic a dat verdictul: “Savoare și consistență în orice fel de mâncare”

Alimentul perfect pentru cei care respectă postul Crăciunului. Este savuros și consistent. Verdictul oferit de Mihaela Bilic. 
20.11.2023 | 19:06
Alimentul perfect pentru cei care tin post Mihaela Bilic a dat verdictul Savoare si consistenta in orice fel de mancare
Alimentul util pentru postul Crăciunului. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

Suntem în perioada postului Crăciunului și multe persoane îl respectă, având grijă la alimentele pe care le consumă. Sunt de evitat produsele din carne, lapte, ouă sau brânză. Dacă sunteți în dubii referitor la ce mai puteți mânca, iată sugestia medicului nutriționist Mihaela Bilic.

Produsul savuros și consistent pentru postul Crăciunului. Propunerea dr. Mihaela Bilic

Postul Crăciunului reprezintă de altfel și o provocare, fiindcă nu este ușor de ținut, având în vedere că în prealabil se fac și multe bunătăți tradiționale pentru masa de Crăciun. În același timp, este și un prilej pentru a ne mai detoxifica organismul.

ADVERTISEMENT

Dacă nu mai aveți idee despre ce să gătiți în Postul Crăciunului, medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că este bine să apelați la ciuperci. Asta deoarece sunt legume cu gust de pui, chiar dacă au doar 2% proteină. Sunt perfecte atât cele din pădure, cât și cele cultivate.

Ciupercile, alternativă pentru carne în Postul Crăciunului

Multe persoane consideră ciupercile o alternativă pentru carne, mai ales într-o perioadă de post. Dr. Mihaela Bilic subliniază savoarea și consistența pe care o pot oferi, indiferent cum sunt preparate sau combinate cu paste, orez, salate sau sosuri.

ADVERTISEMENT

”Ciuperca, o legumă cu gust de pui.  Deși conțin doar 2% proteine, multă lume consideră ciupercile o alternativă pentru carne, mai ales în timpul postului. Fie că sunt cultivate sau culese din pădure, ciupercile dau savoare și consistență în orice fel de mâncare – de la paste și orez, până la salate și sosuri.

Nu trebuie să mai ținem cont de sezon, găsim ciuperci tot timpul anului, iar pentru cele sălbatice putem apela și la varianta congelată. Deși varietatea champignon de Paris este cea mai consumată, nu uitați de gălbiori, ghebe, hribi sau pleurotus, sunt la fel de delicioase”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Ciupercile au conținut mare de apă

De asemenea, ciupercile sunt foarte sănătoase și pentru că au un plus mare de apă, pe care o absorb în timp ce sunt gătite. Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne sfătuiește ca mai întâi să rumenim ciupercile într-o tigaie fără ulei și apoi să le completăm cu acest ingredient sau cu unt.

”Ce trebuie să știm despre ciuperci? Că se comportă ca un burete, absorb rapid apa sau uleiul în care sunt gătite (…) Cât despre gătit, ideal este să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute, ca să prindă gust. Puteți adăuga apoi ulei sau unt, grăsimea face posibilă reacția Maillard și apariția gustului umami (adică delicios) specific ciupercilor”, a mai notat Mihaela Bilic în postarea sa.

ADVERTISEMENT

Postul Crăciunului a început pe data de 15 noiembrie și este al doilea post cel mai lung dintr-un an. Se va încheia pe data de 24 decembrie. Ziua de 25 noiembrie semnifică Nașterea lui Iisus Hristos, de aceea mulțimi de credincioși postesc anterior 6 săptămâni, adică 40 de zile.

ADVERTISEMENT