News

Alimentul special cu care un fermier român vrea să dea lovitura. Este consumat în cele mai de lux restaurante din lume

Care este alimentul special cu care un fermier român vrea să dea lovitura. Acesta este consumat în cele mai de lux restaurante din lume.
17.06.2023 | 21:43
Alimentul special cu care un fermier roman vrea sa dea lovitura Este consumat in cele mai de lux restaurante din lume
Alimentul special cu care un fermier român vrea să dea lovitura. Sursa foto: Observator News / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alimentul special cu care un fermier român vrea să dea lovitura. Acesta a investit sume uriașe în cultura unei plante care este consumată în cele mai de lux restaurante din lume.

Alimentul special cu care un fermier român vrea să dea lovitura

După aproape două decenii de muncă în afara țării, Ion Chindea a revenit acasă și a pus bazele unei afaceri care înainte de 1989 era extrem de înfloritoare. E vorba de cultura de orez românesc.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, fermieri români au abandonat această cultură. Cauzele sunt seceta tot mai prezentă în sezonul cald și costurile ridicate de irigare. Ion vrea să fie o excepție. De loc din Dolj, acesta a investit milioane de euro în această afacere, alături de parteneri străini.

Era foarte complicat atunci când am venit. Erau foarte multe probleme, noi eram nerăbdători să muncim, pentru că am găsit totul un dezastru”, povestește agricultorul român, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Investiția în această cultură de orez a românului are loc pe malul Jiului, în comuna Rojişte, în mijlocul unei arii naturale protejate. Aici, de apa care bălteşte se bucură şi mii de păsări care se hrănesc cu dăunătorii care ar putea ataca orezul.

De notat că, în ciuda faptului că orezul crește bine în sol normal, creșterea în apă aduce mai multe avantaje. În primul rând, buruienile nu pot crește în astfel de condiții și este lăsat mai mult spațiu pentru dezvoltarea boabelor utile. Planta primește și mâncare din apă.

ADVERTISEMENT

Românul a investit bani în peste 200 de hectare. Unde este vândut orezul

În prezent, Ion Chindia deține 240 de hectare de orez. Nu putea să se descurce singur. A fost ajutat în acest efort financiar de o asociere cu alți trei agricultori spanioli. Recolta de orez se culege în octombrie, cel puţin 5 tone la fiecare hectar.

ADVERTISEMENT

Din păcate, spre amărăciunea agricultorului, prețul din țară abia acoperă costurile de producție. În aceste condiții, orezul ia calea exportului. Trist este faptul că, deși are un potențial uriaș, România produce prea puțin orez.

La ora actuală, doar pe 6 mii de hectare din țara noastră mai găsim această cultură. În comparație, înainte de anii 90, se cultiva orez pe o suprafață de 6 ori mai mare în România.