News

Alina Albu a fost numită procuror-șef al DIICOT. Klaus Iohannis a semnat decretul

Alina Albu este noul procuror-șef al DIICOT. Joi, 13 aprilie, Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a acesteia în funcție.
13.04.2023 | 17:59
Alina Albu a fost numita procurorsef al DIICOT Klaus Iohannis a semnat decretul
Alina Albu, numită procuror-șef al DIICOT. Klaus Iohannis a semnat decretul. Sursa foto: gandul.ro / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alina Albu este, începând de joi, 13 aprilie, noul procuror-șef al DIICOT. Într-un comunicat emis de Administrația Prezidențială se arată că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire.

Alina Albu, numită procuror-șef al DIICOT. Klaus Iohannis a semnat decretul

În cursul acestei zile, șeful statului a semnat mai multe decrete. Primul este cel de numire a Alinei Albu în funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Mandatul acesteia se întinde pe o perioadă de 3 ani, se arată pe site-ul presidency.ro.

ADVERTISEMENT

Alina Albu a fost propusă de ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru această funcţie. ”Astăzi (n.r. miercuri 12.04.2023), ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, propunerea de numire a doamnei procuror Alina Albu în funcția de procuror șef DIICOT.

Propunerea a fost efectuată în conformitate cu Legea nr.304/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, după parcurgerea procedurii legale prevăzute de aceasta, în fața Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori și din nou la Ministerul Justiției”, se arată într-un comunicat emis de minister.

ADVERTISEMENT

Anterior, aceasta a primit aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Preşedinte al Secţiei de procurori din CSM este Daniel Horodniceanu (fost şef DIICOT).

”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Albu Alina, procuror în cadrul DIICOT – Structura centrală (majoritate: 1 vot da, 5 voturi nu)”, se arată în decizia CSM.

ADVERTISEMENT

Cine este Alina Albu, noua șefă a DIICOT

Alina Albu este un procuror cu experiență în cadrul DIICOT. Ea a ocupat la un moment dat poziția de procuror şef al Serviciului de combatere a criminalităţii organizate în instituție.

A fost propusă de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pe 1 martie. Anterior, ea a câștigat un concurs în faţa altor două candidate de la DIICOT: Ioana Bogdana Albani şi Oana-Daniela Pâţu.

ADVERTISEMENT

De-a lungul ultimilor ani, Albu s-a ocupat de mai multe cazuri. Printre dosarele cunoscute instrumentate se află şi cel privind crima de la Caracal. Procurorul a amendat-o pe Monica Melencu, mama Luizei, fata de 18 ani ucisă de Gheorghe Dincă. S-a întâmplat asta după ce femeia a refuzat să i se preleveze probe biologice în vederea efectuării unei expertize ADN în SUA.

În timpul interviului de la DIICOT, ea a fost întrebată dacă are vreun regret în legătură cu sancțiunea. ”Dacă mă întrebaţi de remuşcări, în cariera mea nu am avut momente în care să am remuşcări pentru că aş fi creat vreun disconfort cuiva.

Am încercat în fel şi chip ca acea probă să poată fi administrată. Am început cu cele mai soft şi cele mai bune metode de a colabora şi interacţiona cu persoanele respective. Nu am avut niciodată intenţia de a face rău, ci din contră, să iasă adevărul la lumină”, a explicat Alina Albu, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT