News

Alpinistul Horia Colibăşanu, surprins de o avalanșă în Himalaya. ”A reuşit să îşi găsească adăpost într-o grotă”

10.05.2021 | 17:04
Alpinistul Horia Colibasanu surprins de o avalansa in Himalaya A reusit sa isi gaseasca adapost intro grota
ADVERTISEMENT

Alpinistul Horia Colibăşanu a fost surprins de o avalanșă în Himalaya. Incidentul s-a petrecut la 6.800 de metri altitudine pe Dhaulagiri.

Alături de alpinistul român se aflau doi camarazi: Marius Gane (sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine) şi Peter Hámor (alpinist slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya). Cei trei au fost nevoiţi să taie cortul în care se aflau pentru a se salva și s-au adăpostit ulterior într-o grotă.

ADVERTISEMENT

Alpiniştii se vor întoarce în tabăra de bază, unde vor decide dacă vor mai continua ascensiunea spre vârf.

Alpinistul român Horia Colibăşanu şi doi camarazi, surprinşi de o avalanşă în Himalaya

“Avem veşti din expediţie şi din păcate nu sunt cele pe care le aşteptam cu toţi. Noaptea trecută, la 6.800 de metri altitudine pe Dhaulagiri, o avalanşă a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpinişti şi i-a îngropat în zăpadă. Au fost nevoiţi să taie cortul cu briceagul pentru a ieşi.

ADVERTISEMENT

Peter şi Horia au ieşit primii. Marius a mai întârziat pentru că nu şi-a găsit imediat bocancii în cortul surpat sub zăpadă. Din fericire, au reuşit să îşi găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopţii şi să ajungă în siguranţă în Tabăra 1.

Horia a transmis de acolo că toţi trei sunt teferi, dar trebuie să coboare în Tabăra de Bază. În funcţie de vreme şi de celelalte condiţii vor hotărî în zilele următoare dacă reiau ascensiunea”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a alpinistului Horia Colibăşanu.

ADVERTISEMENT

Alpinistul Horia Colibăşanu anunțase, în 18 martie, că începe călătoria spre Nepal, Himalaya. Acesta plănuieşte să continue proiectul ambiţios început în 2019, şi anume deschiderea unei rute noi spre vârful Dhaulagiri, de 8.167 metri, conform Hotnews.

Cine este alpinistul Horia Colibăşanu?

Foto: Facebook

Horia Colibăşanu este sportiv de performanţă, alpinist de mare altitudine. Are în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

ADVERTISEMENT

Munţii pe care a urcat până acum sunt: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m), Everest (8.848 m). Horia Colibăşanu a participat la 22 de expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale.

ADVERTISEMENT