News

Arafat vorbește deschis despre sfârșitul pandemiei. Deocamdată, avem nevoie de ajutorul altor țări

Românii bolnavi de coronavirus pot fi trasferați și în alte țări, spune Raed Arafat, care a vorbit și despre sfârșitul pandemiei.
05.11.2021 | 16:39
Arafat vorbeste deschis despre sfarsitul pandemiei Deocamdata avem nevoie de ajutorul altor tari
ADVERTISEMENT

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că au sosit în țară cele 200 de concentratoare de oxigen de la Organizația Mondială a Sănătății, iar 180 dintre ele se îndreaptă deja către unitățile medicale.

„Au sosit cele 200 de concentratoare de oxigen, se îndreaptă deja spre spitale. Vor fi distribuite 180 și 20 păstrate pentru urgențe”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat, declarații despre situația dramatică din țară și soluții

Raed Arafat a specificat că românii bolnavi de Covid și aflați în stare gravă vor fi duși și în Cehia și Danemarca. El a reamintit și câți conaționali se află în spitalele din afară:

„Pe lângă pacienții trimiși deja în Ungaria, Polonia, Austria și Germania, vom trimite pacienți în Cehia și Danemarca, am primit oferte de locuri pentru pacienți din alte țări. Se analizează.

ADVERTISEMENT

Dintre pacienții transfertați sunt 16 în Ungaria, 2 în Polonia, 2 în Austria și 18 în Germania, au fost înregistrate și decese care au fost anunțate”, a spus el.

Totodată, șeful DSU a vorbit și despre cât va mai dura pandemia în țară, iar viziunea lui nu este deloc una optimistă.

ADVERTISEMENT

„În acest moment, nu pot spune că anul 2022 este anul în care România va reveni la normalitate”, a precizat el.

Mai mult, Arafat a spus că imunizarea rămâne singura soluție și că de acum înainte „o să fie pandemia persoanelor nevaccinate”.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat, declarații despre situația de la ATI

Raed Arafat a precizat că numărul de cazuri a scăzut, dar nu același lucru se așteaptă și pentru numărul celor din spitale și inclusiv a celor care își pierd viața.

„Există o ușoară decreștere, am ajuns de la 12.000 de cazuri la 8.000 La ATI nu ne așteptăm la descreșteri, suntem pe un platou.

La nivel de ATI nu ne așteptăm să vedem descreșteri decât decât dacă decreșterea cazurilor pozitive continuă și durează cel puțin 2-3 săptămâni.

Suntem cu un număr mare de decese și cu cât avem un număr mare de pacienți ventilați, numărul de decese va continua să fie semnificativ.

Din raportul INSP, 89% dintre decese au fost la persoane nevaccinate”, a mai spus Arafat.

Oxigenul industrial va fi folosit pentru tratarea bolnavilor de Covid

O soluție găsită este ca oxigenul industrial să fie folosit pentru pacienții cu coronavirus:

„Oxigenul industrial este fabricat pe aceeași linie de producție și folosind aceeași materie primă ca pentru oxigenul medicinal. Singura diferență e că pentru cel medicinal nu completează toate înregistrărilor solicitate la medicament.

Trasabilitatea scade la cel industrial față de cel medicinal. Instalația care fabrică e aceeași.

Oxigenul industrial e livrat în butelii de culoare albastră, celălalt de culoare albă. Există o deficiență la nivelul buteliilor pentru oxigen medicinal”, a mai spus el.

Care sunt măsurile găsite de autorități în criza oxigenului

Totodată, șeful DSU a prezentat și care sunt măsurile pe termen scurt, pentru ca oxigenul atât de necesar bolnavilor să fie asigurat.

„Măsurile pe termen scurt: sprijinirea producătorului pentru obținerea de certificate de forță majoră pentru favorizarea sectorului sanitar. Au nevoie de aceste certificate din partea Camerei de Comerț.

Pentru creșterea livrării de oxigen medical comprimat către spitale, producătorii autorizați vor putea pune la dispoziție unităților sanitare oxigen medicinal care iese pe aceeași sursă, îmbuteliat în buteliile albastre”, a spus Raed Arafat.

ADVERTISEMENT
Tags: