Sport

„Am provenit dintr-o familie foarte săracă. Tata și mama erau prin sanatorii!” Mircea Lucescu, amintiri teribile de la începuturi

Mircea Lucescu și-a adus aminte de cea mai grea perioadă din viața sa. Cum a reușit să se autoeduce și să fie un adevărat pedagog pentru jucătorii săi.
27.12.2023 | 15:59
Am provenit dintro familie foarte saraca Tata si mama erau prin sanatorii Mircea Lucescu amintiri teribile de la inceputuri
Mircea Lucescu a avut patru frați și a fost singurul care a făcut școală. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu a fost super invitatul emisiunii „Suflet de rapidist”. Timp de o oră, cel mai bun antrenor român din istorie și-a dezvăluit secretele, poveștile și vorbele pline de tâlc. „Il Luce” s-a întors la începuturile sale.

Mircea Lucescu dezvăluie secretele ascensiunii sale. Cum s-a ridicat din sărăcie și a devenit un mentor pentru fotbaliști

Robert Niță, moderatorul emisiunii „Suflet de rapidist”, l-a provocat pe fostul antrenor al Rapidului: „Nea Mircea, ați lucrat și ați crescut de-a lungul timpului foarte mulți tineri. După ce ați ajuns la un anumit nivel aveați acces la informație, dar filosofia asta a dumneavoastră a început de la Corvinul Hunedoara, când nu aveați acces la așa ceva.

ADVERTISEMENT

De unde cultura asta fotbalistică? Adică dorința asta, darul ăsta de la Dumnezeu să îi duceți și la un muzeu, să-i creșteți pas cu pas, să îi îndrumați, în cadrul grupului să-i integrați”. 

Mircea Lucescu a luat-o de la începuturi: „Eu am provenit dintr-o familie foarte săracă, eram cinci copii, dar eu am reușit să fac școală. Numai eu am făcut. Aveam sora care era foarte inteligentă și era cea mai mare.

ADVERTISEMENT

Mama era cu tata prin sanatorii după o sechelă la Cotul Donului în război. Și sora mai mare n-a mai putut. Când a terminat clasa a șaptea a trebuit să muncească”, a mai spus antrenorul în vârstă de 78 de ani.

Mircea Lucescu putea să aibă un cu totul alt destin: „Voiam să mă duc și eu”

Mircea Lucescu putea să ajungă să fie un simplu muncitor: „Și pe mine a vrut să mă dea. Tata nu avea cum să mă mai țină la școală. Fratele mai mare era la Școala Profesională Tudor Vladimirescu să facă o meserie: sudor. Voiam să mă duc și eu acolo. 

ADVERTISEMENT

Dar am avut noroc că niște profesori au venit la tata acasă: ‘Lăsați-l să dea la liceu!’. Eram în Apărătorii Patriei. Pentru că au văzut în mine ambiția, dorința de a învăța, de a reuși”.

„Il Luce” și-a jurat că va face totul ca tinerii cu care lucrează să aibă șansa să facă ceva cu viața lor: „Eu n-am uitat asta și mi-am dat seama că băieții au nevoie de așa ceva. Când eram la Corvinul Hunedoara, la un moment dat, în ultimul meu an acolo, al patrulea, al cincilea an, aveam cei mai mulți studenți din țară. Vreo 11 erau la Facultatea de Subingineri”.

ADVERTISEMENT

Își urmărea jucătorii la școală: „Și cu Răducioiu, mă duceam, vorbeam cu profesorii”

Lucescu era nevoit să facă și pe jandarmul: „Mă duceam la școală cu ei și dup-aia mai așteptam și după să văd dacă au stat. Și cu Răducioiu când l-am adus la 15-16 ani mă duceam la școală, vorbeam cu profesorii.

Eram antrenor și aveam entuziasmul ăla. Acuma nu mai pot. Dar atunci eram tânăr, eram apropiat de ei, eram ca un frate al lor. Eram mult mai mult decât un antrenor”. 

„Suflet de rapidist” e LIVE în fiecare marți de la 13:30 DOAR pe homepage-ul FANATIK.RO. Emisiunea apare ÎN PREMIERĂ pe YouTube și Facebook în fiecare joi.

Mircea Lucescu, amintiri din copilărie: Lăsați-l să dea la liceu!”

ADVERTISEMENT