News

Am putea avea în curând un vaccin universal contra coronavirusurilor. Speranțe pentru prevenirea următoarei pandemii

Vaccinurile universale vizează coronavirusurile în încercarea de a preveni viitoarele pandemii.
26.06.2021 | 10:24
Am putea avea in curand un vaccin universal contra coronavirusurilor Sperante pentru prevenirea urmatoarei pandemii
Am putea avea în curând un vaccin universal contra coronavirusurilor. Speranțe pentru prevenirea următoarei pandemii Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință de la Gillings School of Global Public Health  din cadrul Universității North Carolina au dezvoltat un vaccin universal care a protejat șoarecii nu doar împotriva COVID-19, ci și altor coronavirusuri și a stimulat sistemul imunitar pentru a combate o variantă periculoasă a virusului.

Am putea avea în curând un vaccin universal contra coronavirusurilor. Speranțe pentru prevenirea următoarei pandemii

Deși nimeni nu știe ce virus va provoca următoarea epidemie, coronavirusurile rămân o amenințare după ce au provocat epidemia de  SARS în 2003 și pandemia de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Pentru a preveni o viitoare pandemie de coronavirus, cercetătorii de la UNC-Chapel Hill au conceput vaccinul care oferă protecție împotriva actualului coronavirus SARS-CoV-2 și a unui grup de coronavirusuri despre care se știe că se transmit de la animale la oameni.

Descoperirile au fost publicate în revista Science de către autorii principali David Martinez, cercetător postdoctoral la UNC Gillings School of Global Public Health și Hanna H. Grey cercetător la Howard Hughes Medical Institute, și Ralph Baric, epidemiolog la UNC Gillings School of Global Public Sănătate și profesor de imunologie și microbiologie la Școala de Medicină UNC, ale cărei cercetări au dus la crearea de noi terapii pentru combaterea bolilor infecțioase emergente.

ADVERTISEMENT

Autorii principali au lucrat cu o echipă de oameni de știință de la UNC-Chapel Hill, Școala de Medicină a Universității Duke și Școala de Medicină Perelman a Universității din Pennsylvania.

Cercetătorii de la UNC-Chapel Hill joacă un rol cheie în dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului. După testarea eficienței primei generații de vaccinuri COVID-19, aceștia au pivotat pentru a analiza un vaccin din a doua generație: unul care vizează sarbecovirusurile, a spus Baric.

ADVERTISEMENT

Sarbecovirusurile, care fac parte din familia numeroasă de coronavirusuri, sunt o prioritate pentru virusologi, după ce două au cauzat boli devastatoare în ultimele două decenii: SARS și COVID-19.

Noul vaccin se bazează pe tehnologia ARN mesager

Abordarea echipei a început cu tehnologia ARN mesager (ARNm), similară cu cea utilizată pentru vaccinurile Pfizer și Moderna. Dar, în loc să includă codul ARNm pentru un singur virus, au pus laolaltă ARNm din mai multe coronavirusuri.

ADVERTISEMENT

Când a fost administrat șoarecilor, vaccinul hibrid a generat în mod eficient anticorpi neutralizanți împotriva mai multor proteine ​​spike – pe care virusurile le folosesc pentru a se prinde de celulele sănătoase, inclusiv unul asociat cu B.1.351, cunoscut sub numele de varianta Beta (varianta sud-africană).

„Vaccinul are potențialul de a preveni focarele atunci când este detectată o nouă variantă”, a spus Baric, un pionier în pregătirea pentru pandemie, citat de Medical Xpress.

Lucrarea include date de la șoareci infectați cu SARS-CoV și coronavirusuri conexe, iar vaccinul a prevenit infecția și leziunile pulmonare la șoareci. Testarea suplimentară ar putea duce la studii clinice la om anul viitor.

”Constatările noastre aduc vești bune pentru viitor, deoarece acestea sugerează că putem proiecta vaccinuri pan coronavirus pentru a ne proteja proactiv împotriva virușilor despre care știm că are exista riscului de transmitere la oameni”, a spus Martinez. “Cu această strategie, poate putem preveni un SARS-CoV-3.”

Un vaccin pe bază de nanoparticule, eficient împotriva SARS-CoV-2 și variantelor sale plus alte coronavirusuri

Un potențial nou vaccin dezvoltat de membrii Institutului de Vaccinuri Umane Duke s-a dovedit eficient în protejarea maimuțelor și șoarecilor de o varietate de infecții cu coronavirus – inclusiv SARS-CoV-2, precum și SARS-CoV-1 și coronavirusuri conexe care ar putea provoca următoarea pandemie.

Noul vaccin, numit vaccin pan-coronavirus, declanșează anticorpi neutralizanți prin intermediul unei nanoparticule. Nanoparticulele sunt compuse din partea coronavirusului care îi permite să se lege de receptorii celulari ai corpului și este formulată cu un rapel chimic numit adjuvant. Succesul la primate este extrem de relevant pentru oameni.

Descoperirile au fost publicate pe 10 mai în revista Nature.

„Am început această lucrare în primăvara anului trecut, înțelegând că, la fel ca toți virușii, mutațiile ar avea loc în cazul virusului SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19”, a declarat autorul principal Barton F. Haynes, MD, directorul Duke Human Vaccine Institute (DHVI), citat de Medical Xpress.

„Vaccinurile cu ARNm erau deja în curs de dezvoltare, așa că am căutat modalități de a le susține eficacitatea odată ce aceste variante au apărut. Această abordare nu numai că a oferit protecție împotriva SARS-CoV-2, dar anticorpii induși de vaccin au neutralizat și variantele care au provenit din Regatul Unit (Alpha), Africa de Sud (Beta) și Brazilia (Gamma) și cu un grup destul de mare de coronavirusuri”, a spus Haynes.

Haynes și colegii săi, inclusiv autorul principal, Kevin Saunders, director de cercetare la DHVI, s-au bazat pe studii anterioare asupra SARS, boala respiratorie cauzată de un coronavirus numit SARS-CoV-1. Au descoperit că o persoană care a fost infectată cu SARS a dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze mai multe coronavirusuri, sugerând că ar putea fi posibil un vaccin pan-coronavirus.

Călcâiul lui Ahile pentru coronavirusuri este domeniul lor de legare a receptorilor, situat pe proteina spike care leagă virusurile de receptorii din celulele umane. În timp ce acest loc de legare îi permite să intre în organism și să provoace infecții, acesta poate fi, de asemenea, vizat de anticorpi.

Echipa de cercetare a identificat un anumit domeniu, care este prezent pe SARS-CoV-2, variantele sale circulante și coronavirusurile conexe de la lilieci, care le fac extrem de vulnerabile la anticorpii neutralizatori încrucișați.

Echipa a proiectat apoi o nanoparticulă care prezintă acest loc vulnerabil. Nanoparticulele sunt combinate cu un adjuvant de molecule mici – în mod specific, receptorul asemănător cu receptorii 7 și 8 agonist numit 3M-052, formulat cu Alum, care a fost dezvoltat de 3M și Institutul de Cercetare a Bolilor Infecțioase. Adjuvantul stimulează răspunsul imun al organismului.

În testele efectului său asupra maimuțelor, vaccinul cu nanoparticule a blocat complet infecția COVID-19. Noul vaccin a provocat, de asemenea, niveluri de neutralizare semnificativ mai ridicate la animale decât platformele de vaccinare actuale sau infecția naturală la om.

”Practic, ceea ce am făcut este să luăm mai multe copii ale unei mici părți a coronavirusului pentru a face sistemul imunitar al organismului să răspundă la el într-un mod sporit”, a spus Saunders. „Am constatat că acest lucru nu numai că a crescut capacitatea organismului de a inhiba virusul de la cauzarea infecției, dar vizează și mai frecvent acest loc de reactivitate încrucișată a proteinei spike. Credem că de aceea acest vaccin este eficient împotriva SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 și cel puțin patru dintre variantele sale comune, plus coronavirusuri animale suplimentare.”

„Au existat trei epidemii de coronavirus în ultimii 20 de ani, deci este necesar să se dezvolte vaccinuri eficiente care să poată viza acești agenți patogeni înainte de următoarea pandemie”, a spus Haynes. ”Aceasta cercetare reprezintă o platformă care ar putea preveni, tempera rapid sau stinge o pandemie.”

ADVERTISEMENT