News

Am scăpat de pandemie? Experții avertizează: Infecția simultană cu COVID-19 și cu virusul gripal, periculoasă pentru pacienții cu boli cronice

Medicul infecționist Carmen Dorobăț avertizează că pandemia nu s-a încehiat, iar o infecție mixtă cu COVID-19 și cu virusul gripal este periculoasă pentru pacienții cu boli cronice
13.10.2022 | 09:33
Am scapat de pandemie Expertii avertizeaza Infectia simultana cu COVID19 si cu virusul gripal periculoasa pentru pacientii cu boli cronice
Medicii specialiști avertizează că pericolul infectării cuCoronavirus nu a trecut, mai ales într-o perioadă de expansiune a virusului gripal (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus nu a luat sfârșit, deși în spațiul media știrile referitoare la evoluția infectărilor cu tulpina Omicron a trecut în plan secund, din pricina situației geopolitice actuale. Din acest motiv, medicul primar – boli infecțioase Carmen Dorobăț precizează că, odată cu apropierea iernii, vaccinarea împotriva gripei este prioritară, din pricina pericolului infectării mixte.

Medicul specialist Carmen Dorobăț: „Este momentul să ne vaccinăm împotriva gripei. O infecție mixtă și simultană cu coronavirus nu va avea o evoluție ușoară pentru persoanele aflate în zona de risc!”

Medicul Carmen Dorobăț consideră că, deși „vârful” pandemiei pare să fi trecut, este obligatoriu să fim atenți în continuare la complicațiile care pot apărea, din pricina altor infectări cu viruși de sezon.

ADVERTISEMENT

„Pentru perioada următoare, ne așteptăm să conviețuim cu acest coronavirus, în special în timpul sezonului rece, la fel cum procedăm și cu gripa. Pentru că mi-ați oferit ocazia, voi spune că este momentul să ne vaccinăm pentru protecția împotriva gripei”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Carmen Dorobăț.

Carmen Dorobăț
Medicul primar – boli infecțioase Carmen Dorobăț (sursa arhivă personală)

 

Medicul infecționist a adăugat că „o infecție mixtă și simultană, cu coronavirus și cu virusul gripal, nu va avea o evoluție ușoară, în special în cazul persoanelor aflate în zona de risc, în privința scăderii capacității de apărare a organismului. Din acest punct de vedere, mă refer, în primul rând, la pacienții care suferă din pricina unor afecțiuni cronice”.

ADVERTISEMENT

De altfel, de mai multă vreme, informațiile legate de extinderea epidemiei de gripă și infectările cu virusuri obișnuite, nu doar în rândul pacienților care suferă de boli cronice, sunt tot mai îngrijorătoare.

Numărul cazurilor de SARS-COV-2 nu a crescut, dar s-a reactivat

Într-o discuție precedentă, Carmen Dorobăț declara pentru FANATIK că, odată cu reînceperea școlii, am putea asista la o revigorare a valului de infectări cu Coronavirus. Din acest motiv, am dorit să aflăm din partea unui specialist, dincolo de informațiile apărute în mass-media, dacă previziunile s-au adeverit.

ADVERTISEMENT

„Așa cum ne așteptam, numărul de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-COV-2 s-a activat în perioada care s-a scurs de la începutul anului școlar și al anului universitar”, a precizat interlocutoarea noastră.

Carmen Dorobăț a explicat formularea care ar fi putut crea confuzie: „Am folosit termenul „s-a activat” și nu „a crescut”, deoarece, fiind vorba despre tulpina Omicron, cazurile nu au avut un tablou clinic deosebit de zgomotos. Foarte multe persoane au rămas la domiciliu și au fost tratate de medicii de familie”.

ADVERTISEMENT

Medicul primar – boli infecțioase a adăugat faptul că nu putem afirma cu certitudine dacă toate aceste situații au fost confirmate pe site-ul oficial al ministerului, care are în evidență numărul total al cazurilor înregistrate la nivelul țării.

„Poate că nu toate persoanele s-au testat, iar acesta este momentul pentru care am simțit cumva o activare a infecției, dar, pentru a afirma cu certitudine că este vorba despre o creștere evidentă a numărului de cazuri din motivele expuse, este greu de precizat”, a continuat sursa citată.

Specialiștii au resimțit politizarea fenomenului pandemic

Încă de la începutul pandemiei s-a discutat în spațiul public despre politizarea fenomenului. Având în vedere că, de la o vreme, „apele s-au mai liniștit” din acest punct de vedere, am ținut să aflăm chiar din partea unui medic aflat în „linia întâi” în lupta pentru combaterea coronavirusului, cum a simțit impactul competiției politice.

Carmen Dorobăț a tratat subiectul ușor în glumă, apoi a revenit la tonul serios: „Am simțit politizarea fenomenului pandemic. Voi face o paranteză, în urma unei învățături căpătate de la bunici, care spune că… toată lumea se pricepe la politică și la fotbal. Deși, ca medic, nu mă pricep la politică, iar la fotbal, câtuși de puțin…, știu în ce zonă pot interveni cu succes și, în consecință, fac acest lucru”.

„Într-adevăr, în perioada pandemiei, am observat foarte mulți politicieni, dacă nu cumva chiar majoritatea acestora, indiferent de culoarea politică, oferind exemple pozitive sau negative, în funcție de paralelismul dintre informația pe care o promovau în mass-media și interesul politic. Și mai puțin, deși era de înțeles, legat de adevărul medical…”, a explicat medicul specialist.

„Ca urmare, din punctul de vedere al medicului care se află mereu printre pacienți, îmi doresc ca persoanele implicate în politică să comunice cu noi, pentru ca din zona specialiștilor să plece rezolvările pentru neajunsurile din sistemul sanitar din România. Noi le putem transmite unde pot apărea eventualele probleme și, mai ales, cunoaștem prioritatea rezolvării acestor chestiuni”, a adăugat persoana intervievată.

Carmen Dorobăț consideră că, „în asemenea situații, profesionistul și politicianul trebuie să-și dea mâna, pentru a conduce spre zona de decizie legislativă o serie de neajunsuri care trebuie remediate. Discutăm despre soluții de pe urma cărora va avea de câștigat sănătatea acestui popor”.

Informațiile legate de focarul din China au intrat în penumbră

În timpul aceleiași discuții la care am făcut referire anterior, Carmen Dorobăț a afirmat, în trecut, că informațiile primite din China, cu privire la extinderea tulpinei Omicron, sunt insuficiente, iar unele trebuie privite cu prudență.

„Nu ne-au parvenit informații noi, în legătură cu situația din China. Din păcate, tot ceea ce se raportează la știrile din această zonă a picat cumva în derizoriu. Al doilea motiv este legat de faptul că zgomotul de natură geopolitică, existent în perioada actuală, a devenit prioritar în privința informării populației”, a încheiat medicul Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT