News

Ambasadorul României din Kenya, rechemat în țară după un derapaj rasist. Incidentul de la care a pornit întreg scandalul

MAE a anunțat sâmbătă că a demarat procedura de rechemare la post a ambasadorului român din Kenya, după ce acesta a provocat un scandal rasist
10.06.2023 | 13:28
Ambasadorul Romaniei din Kenya rechemat in tara dupa un derapaj rasist Incidentul de la care a pornit intreg scandalul
Ambasadorul României în Kenya, rechemat de urgență în țară. Sursa foto: Gazeta românească
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe a transmis sâmbătă, 10 iunie, că ambasadorul României din Kenya, Dragoș Viorel Țigău, a fost rechemat de urgență la București, după ce a provocat un scandal în țara gazdă în urma unei glume rasiste. MAE a precizat că ambasadorul român nu a informat conducerea ministerului despre acest incident.

Ambasadorul României din Kenya, rechemat în țară de urgență

MAE a transmis sâmbătă că ministrul afacerilor externe a demarat procedura de rechemare la post a ambasadorului Dragoș Viorel Țigău, procedura prin care în fapt un diplomat este revocat din misiunea externă. Potrivit comunicatului MAE, ambasadorul român în Kenya a fost chemat de urgență în țară încă din seara zilei de 8 iunie, momentul în care oficialii de la București au aflat despre incident.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere situația creată de conduita ambasadorului României în Republica Kenya, ministrul afacerilor externe a demarat deja procedura de rechemare de la post a ambasadorului.

De asemenea, de îndată ce conducerea MAE a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie 2023, ministrul afacerilor externe a dispus ca ambasadorul român în Republica Kenya să se deplaseze în regim de urgență în țară, iar Corpul de Control și Evaluare Diplomatică (CCED) al MAE să declanșeze imediat procedurile necesare aferente, inclusiv pentru stabilirea măsurilor interne ale MAE care se impun în situația dată”, se arată în comunicatul MAE.

ADVERTISEMENT

MAE subliniază faptul că „în mod regretabil și contrar regulilor instituției”, ambasadorul nu a informat Centrala MAE, anterior datei de 8 iunie, „conform procedurilor și practicilor în vigoare”, despre incidentul în cauză, care a avut loc la finalul lunii aprilie 2023. De asemenea, instituția condusă de Bogdan Aurescu și-a cerut scuze public pentru acest incident.

„Ministerul Afacerilor Externe regretă profund această situație, adresează scuzele sale tuturor celor afectați și respinge și condamnă ferm orice comportament și orice atitudine incompatibile cu respectul reciproc. Orice comportament sau comentariu de natură rasistă este absolut inacceptabil.

ADVERTISEMENT

Astfel de conduite și atitudini nu reflectă sub nicio formă valorile instituționale și umane pe care se fundamentează acțiunea diplomatică a MAE român, care se bazează pe promovarea și respectul profund față de drepturile omului, diversitate și combaterea rasismului și a oricăror forme de intoleranță sau discriminare”, se mai arată în comunicatul MAE.

Scandalul rasist provocat de ambasadorul român în Kenya

Publicația Kenyan Foreign Policy a scris că acest incident s-a petrecut la finalul lunii aprilie. Incidentul a avut loc în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați est-europeni, unde ambasadorul s-ar fi referit la grupul oficialilor africani afirmând: “grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere.

ADVERTISEMENT

Deși oficialii africani nu se aflau în sală în acel moment, potrivit sursei citate, gluma rasistă a ambasadorului român, care conducea un grup de lucru al statelor est-europene într-o clădire a ONU, a stârnit indignare din partea celor care l-au auzit. Diplomații africani au solicitat clarificări și au cerut ca acest incident să fie abordat de autoritățile relevante. Aceștia ar fi sesizat Ministerul de Externe al Kenyei, dar și Ambasada României, care însă nu ar fi transmis nicio reacție.

Diplomații africani au depus eforturi pentru a implica Biroul Națiunilor Unite din Nairobi în rezolvarea chestiunii, însă conducerea acestuia a fost acuzată că tratează cu prea multă lejeritate incidentul, după ce nu a existat nicio reacție din partea instituției.

Incidentul a fost însă comentat de către secretarul principal al Ministerului de Externe din Kenya, Macharia Kamau, într-o postare pe Tweeter. „Consternat și dezgustat la aflarea veștii despre remarcile ambasadorului român la Nairobi, care s-a referit la membrii grupului african ca fiind maimuțe, în timpul reuniunii grupului est-european. O rușine totală, încercările de a acoperi această rușine. Acest lucru este intolerabil și inacceptabil în orice epocă, darămite în secolul 21 la Nairobi!”, a scris oficialul kenyan.

Dragoș Viorel Țigău, în vârstă de 56 de ani, este diplomat de carieră, fiind însă la prima sa misiune ca ambasador. Acesta a fost numit în această funcție în martie 2021, anterior ocupând diverse funcții, inclusiv la Consulatul României din Castellon, pe care l-a condus între 2014 și 2019, dar lucrând și în Ungaria, Canada sau Londra.

ADVERTISEMENT