News

Ambasadorul României la Viena spune că va fi foarte greu ca România să fie acceptată în Schengen în 2024. Interviul lui Emil Hurezeanu, în presa din Austria

Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, spune că România are nevoie de o foaie de parcurs privind calendarul aderării la Schengen.
17.03.2023 | 11:39
Ambasadorul Romaniei la Viena spune ca va fi foarte greu ca Romania sa fie acceptata in Schengen in 2024 Interviul lui Emil Hurezeanu in presa din Austria
Emil Hurezeanu spune că României îi va fi foarte greu să adere la Schengen în 2024 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Emil Hurezeanu, ambasadorul României, la Viena, a acordat un interviu presei austriece în care a vorbit despre şansele României de a fi primită în spaţiul Schengen, după ce Austria s-a opus în luna decembrie. Diplomatul speră că ţara noastră va primi un vot favorabil în a doua jumătate a acestui an, altfel va fi foarte dificil ca aderarea să aibă loc în 2024.

Hurezeanu avertizează că răbdarea României nu e nesfârşită

Emil Hurezeanu a acordat un interviu publicaţiei Politico, în care spune că deşi au trecut mai bine de trei luni de la votul negativ dat de Austria, România nu a a primit nicio asigurare concretă dinspre zona politico-diplomatică, deşi au avut loc mai multe întâlniri bilaterale.

ADVERTISEMENT

“Am fi încântați dacă ministrul de externe Alexander Schallenberg și ministrul pentru Europa Karoline Edtstadler s-ar angaja în discuții mai serioase cu noi. Știm că mulți politicieni de aici nu aprobă decizia. Vicecancelarul, primarul Vienei, ecologiștii. Toată lumea așteaptă votul cancelarului. Dar aceasta se lasă așteptată”, a declarat Emil Hurezeanu.

Întrebat cât timp crede că mai durează până când Austria va avea avea o atitudine favorabilă aderării României, Emil Hurezeanu spune că nu s-ar fi aşteptat la cancelarul Karl Nehammer să-şi schimbe poziţia atât de rapid, fiind vorba de o chestiune de imagine pentru şeful guvernului de la Viena.

ADVERTISEMENT

“Înțeleg faptul că cancelarul Karl Nehammer trebuie să-și salveze imaginea. Până la urmă, acesta a declarat la sfârșitul lunii ianuarie că veto-ul va rămâne. Care politician ar spune după două luni că: a fost o glumă, iar acum suntem în favoarea aderării?

La Bruxelles, politicienii austrieci vorbesc mereu despre solidaritate, unitate și răbdare strategică. Dar răbdarea noastră nu este fără sfârșit. Nu vrem să mai așteptăm doi sau trei ani. Avem nevoie de o foaie de parcurs”, a spus ambasadorul României la Viena, citat de Digi24.

ADVERTISEMENT

Hurezeanu a schiţat şi un potenţial calendar al aderării, afirmând că se aşteaptă la o decizie în a doua jumătate a acestui an, iar o amânare a acesteia ar prelungi termenul de aderare al ţării noastre la Schengen. Anul viitor va fi foarte dificil să se vorbească de intrarea României şi Bulgariei în Schengen, în majoritatea statelor UE urmând să fie organizate algeri.

“Mă aștept la o declarație în iunie și la o decizie concretă în a doua jumătate a anului. Anul viitor ar fi foarte complicat. Peste tot sunt alegeri – la nivelul UE, în Austria, în România. Ne aflăm într-o situație dificilă din cauza războiului, a inflației și a veto-ului. Ne vom confrunta cu un populism intens, în România dar și în alte părți ale Europei”, a declarat Hurezeanu.

ADVERTISEMENT

“Lăsăm în urmă furia și emoțiile care au urmat veto-ului. Dar nu vrem să așteptăm până când spațiul Schengen va fi reformat la nivelul UE. Suntem dispuși să lucrăm ca partener. Un nou centru de repatriere a refugiaților la granița cu Serbia este fezabil. Dar când ministrul Karner va veni la noi și ne va spune, ca și în Bulgaria, că trebuie să construiți un gard la frontieră chiar aici, asta nu ne bucură. Vrem să fim tratați ca parteneri egali. Și vrem ca oamenii să ne spună că anul acesta mai există o posibilitate”, a concluzionat diplomatul.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”