News

Consiliul JAI ignoră din nou subiectul aderării României la Spațiul Schengen

Aderarea României la Schengen nu mai pare să fie o prioritate pentru nimeni în acest moment, subiectul fiind ignorat la Consiliul JAI.
27.02.2023 | 09:12
Consiliul JAI ignora din nou subiectul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen
Consiliul JAI. Foto: eurotopics.net
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană a deplâns șansa ratată de aderare la Schengen a României, însă nu face nimic concret pentru a se asigura că țara noastră aderă la Schengen alături de Bulgaria. Cel puțin nu pentru moment și nu în viitorul apropiat.

România, sărită din nou din schemă la Consiliul JAI

Conform jurnalistului Cristian Unteanu, demersul politicienilor români pentru aderarea la Spațiul Schengen poate fi considerat un eșec. ”Pe fond însă, observația domnului Președinte al României este și rămâne, ghinion, perfect valabilă: demersul diplomatic și politic al României pentru aderarea la Spațiul Schengen este un eșec , în general un eșec răsunător și, iată, sunt toate datele ca așa să stea lucrurile și în continuare”, a scris Unteanu în Adevărul.

ADVERTISEMENT

Ocupați cu ”rotativa” din vară, guvernanții au uitat să mai facă lobby și să mai insiste pe tema aderării la Schengen, astfel că următorul Consiliu JAI a sărit total din schemă acest subiect, care interesează foarte mult pe toată lumea, cel puțin în România.

Concret, președinția rotativă suedeză a JAI a publicat agenda provizorie a Consiliului, care va avea loc peste câteva zile. După cum se poate observa, aderarea României la Schengen nu este o prioritate pentru nimeni din UE. Iată programul:

ADVERTISEMENT

Consiliul Uniunii Europene – Secretariatul General – CONVOCARE ȘI ORDINE DE ZI PROVIZORIE, CONSILIUL UNIUNII EUROPENE. (Justiție și Afaceri Interne) Clădirea Europa, Bruxelles 9 și 10 martie 2023 (9.30, 10.00).

Format 1+3 (+2 în sala de audiție). JOI, 9 MARTIE 2023 (ORA 9.30) AFACERI INTERNE / Adoptarea ordinii de zi. (posibil) Aprobarea punctelor „A”. 1.a) Lista fără caracter legislativ. 2. b) Lista cu caracter legislativ [Deliberare publică în temeiul articolului 16 alineatul (8) din Tratatul privind Uniunea Europeană] Bruxelles, 22 februarie 2023.

ADVERTISEMENT

GUVERNANȚA POLITICĂ A SPAȚIULUI SCHENGEN („CONSILIUL SCHENGEN”) Activități fără caracter legislativ. Situația generală a spațiului Schengen: 1. a) Funcționarea spațiului Schengen. Situația actuală – 2. b) Viitorul politicii în domeniul vizelor. Schimb de opinii. Intrarea în funcțiune a SIS consolidat”, este precizat în program.

Așadar, deși subiectul Schengen va fi atins, el nu prevede un vot pentru aderărarea României și Bulgariei. Între timp vor mai exista pe ordinea de zi diverse ”schimburi de opinii”, precum și ”diverse propuneri legislative actuale Informare din partea președinției”. În principiu Consiliul JAI pare preocupat de teme precum migrația, războiul din Ucraina și situația Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

Alte teme dezbătute vor fi ”combaterea rasismului și a antisemitismului: pașii următori”, precum și o serie de ”răspunsuri judiciare și lupta împotriva impunității în ceea ce privește crimele săvârșite în legătură cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”.

Discuțiile despre Spațiul Schengen vor fi reluate pe 9 martie și vor atinge subiecte precum ”funcționarea spațiului Schengen”, sau ”viitorul politicii în domeniul vizelor”. ”Asta e. Atât s-a putut în condițiile date, cu personajele aflate pe eșichierul decizional, cei care nu pot înțelege observația făcută de geniul politic al lui Napoleon: legile de circumstanță sunt abolite de către noile circumstanțe”, concluzionează editorialistul.

ADVERTISEMENT