News

Vești proaste, după alegerile din Austria Inferioară. Cristian Pîrvulescu: „Strategia lui Nehammer micșorează șansele României la Schengen!”

Partidul lui Karl Nehammer a pierdut 10 procente la alegerile regionale, dar politologul Cristian Pîrvulescu dezvăluie strategia cancelarului Austriei, care dezavantajează România.
31.01.2023 | 17:08
Vesti proaste dupa alegerile din Austria Inferioara Cristian Pirvulescu Strategia lui Nehammer micsoreaza sansele Romaniei la Schengen
Politologul Cristian Pîrvulescu analizează strategia cancelarului Austriei, inclusiv cu privire la șansele României la aderarea la spațiul Schengen (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

ÖVP, Partidul Popular din Austria, a obținut doar 39,7% din voturi, după ce, în anul 2018, atrăsese 49,73% din electorat, la alegerile regionale. Și totuși, miza cancelarului Karl Nehammer este alta, iar planurile sale au legătură și cu intenția țării noastre de a intra în Schengen. „Popularii austrieci au creat strategia cu România, cu Bulgaria și pe tema migrației pentru a se stabiliza și tactica lor a fost validată. Apare o opțiune strategică nu doar pentru viitoarele alegeri locale ci, din nefericire pentru România, devine o strategie pentru alegerile legislative de anul viitor. Asta înseamnă că, odată cu aceste alegeri, șansele noastre vor deveni foarte mici”, a declarat Cristian Pîrvulescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Politologul Cristian Pîrvulescu: „România nu are ce face, pentru că mingea nu este în terenul nostru”

De curând, cancelarul austriac Karl Nehammer a mai dat o palmă României, afirmând că țara sa își va menține dreptul de veto, în privința aderării la Schengen. Totuși, au existat voci care au apreciat eșecul partidului lui Nehammer la recentele alegeri din Austria Inferioară ca fiind o șansă în plus pentru țara noastră, într-un context viitor al reașezării polilor de putere. Lucrurile par departe de a fi așa, iar politologul citat a atras atenția asupra acestui fapt:

ADVERTISEMENT

„Există comentarii legate de o înfrângere dezastruoasă a partidului lui Karl Nehammer, însă eu sunt împotriva acestei formule. Nu știu de când o victorie cu 17 procente înaintea următorului clasat poate fi catalogată în acest mod. Sigur, ÖVP (Partidul Popular) a pierdut zece procente, dar acest lucru era așteptat”.

Interlocutorul nostru a apreciat că „marja de manevră a lui Nehammer rămâne foarte redusă, iar eventualele promisiuni pe care ni le-a sugerat președintele Bulgariei vor fi greu de ținut. Mai sunt două runde de alegeri, în Carinthia (martie) și la Salzburg (aprilie) și abia apoi vom vedea dacă respectiva tactică va fi validată. După părerea mea, așa se va întâmpla”.

ADVERTISEMENT

De curând, președintele bulgar Rumen Radev a declarat la Sofia, după o întrevedere cu Karl Nehammer, că protecția frontierelor europene este un angajment comun al tuturor statelor membre UE, dar că țara sa și România, țări aflate în prima linie, au nevoie de sprijin.

„Încă de la finalul anului trecut, se putea observa faptul că, la Salzburg, Partidul Libertății și Partidul Social Democrat sunt umăr la umăr, iar în Carinthia, Partidul Libertății se afla pe primul loc, deoarece, în mod tradițional este votat în acest Land. Ca urmare, dacă votul va fi unul implicit anti-migrație, România nu are ce face, pentru că mingea nu este în terenul nostru”, a continuat politologul.

ADVERTISEMENT

De altfel, analiștii de la Viena sunt, de asemenea, convinși că Austria ar putea bloca accesul țării noastre în Schengen, până anul viitor.

Schengen
România pare să reducă, din nou, „viteza” către Spațiul Schengen (sursa hepta.ro)

Partidul Popular din Austria nu se teme de extrema dreaptă, ci de social-democrați

Cristian Pîrvulescu a subliniat că „balonul” este împins în terenul Comisiei Europene și al instituțiilor europene. Însă, în opinia sa, „respectivele instituții sunt limitate de ideile nu doar imorale, ci neprincipiale și ilegale ale lui Nehammer. Într-adevăr, cancelarul austriac face tot posibilul să-și apere partidul. Nimeni n-a crezut că va reuși să stopeze degringolada, dar acesta a fost pariul său”.

ADVERTISEMENT

Revenind la încercarea cancelarului Nehammer de a-și salva partidul, în ciuda pierderii majorității absolute, analistul politic a ținut să explice:

„Afirm că sa tactica a fost validată datorită faptului că popularii doreau să oprească degringolada. Se aflau după un șir de scandaluri care au afectat foștii cancelari și se poate vorbi despre un proces de prăbușire. Așadar, au folosit cu disperare această strategie, pentru a stopa o eventuală revenire a social-democraților la guvernare. Popularii nu se tem de Partidul Libertății, pentru că acesta nu poate obține funcția de cancelar, chiar dacă primește cele mai multe voturi”.

„Va fi foarte interesant de observat ce se va întâmpla în Austria Inferioară, odată cu formarea Guvernului. Dacă Guvernul din Austria de Jos va fi, așa cum bănuiesc, format din ÖVP și din Partidul Libertății, acest fenomen va fi un foarte bun indicator pentru ce se va întâmpla la nivel național”, a continuat partenerul nostru de dialog.

Acesta a completat, amintind că, deja, Partidul Libertății, mai exact extrema dreaptă, a participat la guvernare încă din februarie 2000, iar Austria a fost sancționată la nivel european, tocmai din acest motiv. La vremea respectivă, încă nu exista Tratatul de la Lisabona (2007) și funcționa Tratatul de la Amsterdam (1997), iar pentru motivul că Jörg Heider și Partidul Libertății au fost invitați să participe la guvernare, Austria nu a mai putut participa la unele reuniuni ale Consiliului, fiind așadar sancționată cu neparticiparea la activitățile Uniunii Europene.

„Dar, acest lucru nu a împiedicat Partidul Libertății să guverneze în perioada 2001-2004, iar ulterior să revină. A trebuit să părăsească guvernarea din pricina scandalului din anul 2019 (pornit de la înregistrările făcute la Ibiza, cu doi ani mai devreme), a trecut deșertul în sensul în care a fost nevoie să se reconstruiască, dar, ca de obicei, mesajul populist prinde la un public înspăimântat de străini”, a punctat Cristian Pîrvulescu.

Herbert Kickl
Herbert Kickl, liderul Partidului Libertății din Austria (sursa hepta.ro)

„Nehammer a prevăzut că Partidul Libertății va profita de momentul alegerilor”

Să ne întoarcem, însă, la atât de discutata strategie a cancelarului austriac, pentru că, la prima vedere, nu e nicio bucurie să pierzi voturi. Dar, se pare că mai mult contează cine beneficiază de respectivele sufragii…

„Revenind, dacă cineva își imaginează că Nehammer n-a știut că Partidul Libertății va profita de acest moment, înseamnă că este naiv! Cancelarul era conștient de acest lucru, însă a făcut un calcul. Pentru partid este important să rămână la guvernare. Toate sondajele de opinie din ultimele patru luni indicau că Partidul Popular se află la cota de 40%. Nu poate forma Guvernul, dar cel mai important este că a inversat locul 2. Partidul Libertății a trecut în locul Partidului Social Democrat, iar asta este o noutate în respectivul Land, care se datorează în primul rând migrației”, a explicat partenerul nostru de discuție.

În paranteză fie spus, Austria se opune extinderii Schengen din pricina migrației, deși nu și-a adaptat legislația pentru rezolvarea problemei. În luna decembrie a anului trecut, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie prin care a formulat Austriei o serie de recomandări pentru remedierea deficiențelor constatate în anul 2022. Practic, la două luni de la adoptarea deciziei, Austria ar trebui să elaboreze un plan de acțiune privind punerea în practică a tuturor respectivelor recomandări.

Libertatea de mișcare a cancelarului, un risc asumat pentru partid

Dincolo de problema legată de extinderea spațiului Schengen, situația politică din Austria reprezintă un factor care influențează întreaga Uniune Europeană. Din acest motiv, este esențial felul în care va fi alcătuită următoarea guvernare.

În acest sens, Cristian Pîrvulescu a precizat: „O majoritate creată de ÖVP alături de extrema dreaptă va face ca, în Austria Inferioară – care practic înconjoară Viena și este cea mai dezvoltată zonă a țării – să creeze foarte multe probleme negocierilor privind primirea în Schengen, iar libertatea de mișcare a lui Nehammer va rămâne tot mai mică. Dar el și-a asumat acest lucru, fiindcă problema sa este menținerea partidului la guvernare”.

Analistul politic a opinat că „ÖVP se găsea într-o criză foarte gravă și, prin această mișcare, cancelarul spera că va rezolva problema. Din acest motiv, „dezastru”, „înfrângere umilitoare” sunt cuvinte mari, care nu au niciun fel de bază. Sigur, el pune eșecul pe baza crizei partidului, dar nu spune că a fost o înfrângere umilitoare. În schimb, trebuie să recunoască faptul că a pierdut 10 procente. Va forma Guvernul, ori alături de social-democrați, ori cu Partidul Libertății, ultima variantă fiind plauzibilă, după părerea mea”.

„Guvernul Federal este format alături de ecologiști. Social-democrații au refuzat să participe la acest joc, în speranța că se vor reconstrui și că pot reveni la putere nu ca un partener asociat, ci ca un partid important”, și-a încheiat Cristian Pîrvulescu analiza politică referitoare la situația din Austria și la impactul internațional creat.

ADVERTISEMENT
Tags:
Porsche i-a luat mașina! Emma Răducanu are o avere de 12 milioane de...
Porsche i-a luat mașina! Emma Răducanu are o avere de 12 milioane de euro, dar conduce o Dacia second-hand!
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată...
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată investiția”
Tribunalul a decis ce pensie alimentară trebuie să plătească Reghecampf pentru Bebeto. Anamaria...
Tribunalul a decis ce pensie alimentară trebuie să plătească Reghecampf pentru Bebeto. Anamaria Prodan: „Mi-a cerut să nu-l execut silit”
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui...
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui ignorat niciodată
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă...
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Bătrânețea, coșmar pentru vedete? Ana Morodan și Silvia Ioniță se implică în dezbaterea...
Bătrânețea, coșmar pentru vedete? Ana Morodan și Silvia Ioniță se implică în dezbaterea lansată de Ioana Ginghină la Măruță: „Cu tristețe spun, am contribuit și eu”
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele...
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele de aur” Laurențiu Reghecampf
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem...
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem acolo și mai găsim trei proprietari”
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii...
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii erau retrași de pe card. Știa unde locuiesc”. Exclusiv
Netflix vine cu un serial surpriză. Ingredientele: fantezie, dramă și romantism
Netflix vine cu un serial surpriză. Ingredientele: fantezie, dramă și romantism
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
VESTE pentru PENSIONARII UITAȚI la recalculare. Când IAU BANII
VESTE pentru PENSIONARII UITAȚI la recalculare. Când IAU BANII
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Omul care a devenit celebru după ce și-a salvat casa de uragan printr-o...
Omul care a devenit celebru după ce și-a salvat casa de uragan printr-o metodă inedită | VIDEO
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă...
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă și găluștele nu se sfărâmau deloc