News

Amendă usturătoare pentru toți românii. Cinci zile la dispoziție să scăpați de plata a mii de lei

Amendă usturătoare pentru toți românii care nu completează formularele de recensământ. Mai sunt cinci zile la dispoziție să scăpați de plata a mii de lei 
10.05.2022 | 10:46
Amenda usturatoare pentru toti romanii Cinci zile la dispozitie sa scapati de plata a mii de lei
Amendă usturătoare pentru toți românii care nu completează formularele de recensământ. Sursa foto - SEBASTIAN TATARU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT
10-05-2022
08:41

Site-ul de autorecenzare a picat, după ce românii l-au luat cu asalt

Site-ul de autorecenzare s-a blocat. Se întâmplă lucrul acesta după ce românii l-au luat cu asalt, de teama de a nu primi amenzi.

Interesant este că până acum două săptămâni, doar doi din 10 români se autorecenzaseră, în ciuda faptului că procesul se desfăşoară exclusiv online, iar statul oferă şi o zi liberă pentru cei care completează formularele.

De teama amenzilor, românii au intrat în număr mare pe platforma recensamantromania.ro și site-ul s-a blocat

Românii ar putea să plătească o nouă amendă usturătoare. Statul nu stă la discuție cu nimeni și nu îi iartă pe cei care se împotrivesc și refuză să completeze formularele de recensământ. Atenție, nu este de joacă, documentul este unul obligatoriu pentru toată lumea.

Amendă pentru românii care nu completează formularele de recensământ

Trebuie să știți că, în caz contrar, riscați o amendă de până la 3.000 de lei. FANATIK îți explică pașii exacți pentru a face autorecenzarea în mod corect și a scăpa de plata banilor.

ADVERTISEMENT

Completarea formularelor este, așadar, obligatorie și poate fi făcută atât pe cont propriu cât și în mod asistat, cu ajutorul unui telefon. De asemenea, puteţi merge într-o locație special amenajată. În perioada 14 martie – 15 mai, la nivel național are loc autorecenzarea online.

Fiecare persoană, indiferent de cetățenia acesteia și care deține reședință obișnuită pe teritoriul României se poate recenza în doi pași:

ADVERTISEMENT
  • persoana care accesează platforma și completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte
  • persoana care a făcut pre-înregistrarea va primi un link pe adresa de e-mail indicată, astfel că fiecare link va conduce către chestionarul individual de recensământ. După ce acesta este completat, se apasă butonul „Finalizare”, iar chestionarul este transmis către baza de date.

Ce se întâmplă cu cei care nu completează formularul

Dacă ne raportăm la persoanele care se autorecenzează atunci trebuie să știți că acestea sunt obligate să completeze formularul în funcție de situația pe care o aveau în momentul de referință al recensământului, adică ora „00:00” din data de 1 decembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează autorecenzarea online, trebuie să parcurgeți câțiva pași simpli pe care FANATIK îi explică

  • pe site-ul www.recensamantromania.ro, în partea de sus a paginii accesează butonul „Platformă autorecenzare”. Aici va fi deschisă pagina cu formularul de pre-înregistrare.
  • Secțiunea 1 – una în care se oferă informații despre capul gospodăriei/persoana de referință. De asemenea, aici se va completa CNP-ul persoanei de referință și adresa de e-mail unde va fi transmis ulterior link-ul către chestionarul propriu de recensământ
  • Secțiunea a doua – aici notați locul de reședință obișnuită. Totodată, puteți alege alege varianta da unde se completează adresa locuinței sau nu, în momentul în care locuința persoanei se află într-un spațiu colectiv de locuit precum cămine studențești, internate șoclare, azile, sanatorii, mănăstiri, hoteluri, spitale, etc
  • Secțiunea a 3-a  – dacă ați ajuns aici trebuie să treceți membrii gospodăriei. De asemenea, vor fi introduse datele tuturor membrilor gospodăriei prin accesarea butonului „Adăugați o persoană din componența gospodăriei”;
  • Secțiunea a 4-a – Locuințe secundare neocupate, se vor completa adresele pentru alte locuințe deținute/ co-deținute de către membrii gospodăriei dar numai dacă acestea nu sunt locuite.
  • Când ați reușit să completați toate aceste informații trebuie să apăsați butonul codului re-Captcha „Nu sunt robot” și apoi butonul „Trimiteți formularul”. Urmează o așteptare de câteva minute, în urmă căreia trebuie să primiți un e-mail pe adresa indicată. Citiți mesajul transmis, apăsând apoi pe link-ul care conține „chestionar” marcat în culoare albastră.
ADVERTISEMENT

Recensământul poate fi realizat pe oricare dintre dispozitivele precum tabletă, smartphone, laptop sau PC. Dacă în timp ce completezi chestionarul, procesul este întrerupt, acesta poate fi reluat din punctul unde ai rămas, însă trebuie să ai grijă să nu fi apăsat butonul „Finalizat”

ADVERTISEMENT