Sport

Amenințări cu plângeri penale. Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zeci de mii de euro

Lichidatorul judiciar i-a exclus de la masa credală a clubului Pandurii pe Edi Iordănescu, Cristian Săpunaru și Narcis Răducan. Apărătorii pregătesc plângeri penale.
23.04.2024 | 10:07
Amenintari cu plangeri penale Edi Iordanescu si Cristi Sapunaru pacaliti cu zeci de mii de euro
Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, păcăliți cu zecii de mii de euro. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Edi Iordănescu, Cristian Săpunaru și Narcis Răducan s-au trezit scoși de la masa credală a clubului Pandurii lui Marin Condescu exact când gruparea aflată în faliment din 2022 a început să facă plăți către creditori.

Marin Condescu a luat peste 100.000 de euro

Cel mai bine a ieșit fostul președinte Marin Condescu, principalul creditor. Acesta a încasat peste 100.000 de euro, în timp ce fotbaliștii și salariații au primit 10% din sumele cu care au fost înscriși la masa credală. Alții n-au luat nimic.

ADVERTISEMENT

Edi Iordănescu (antrenor), Cristian Săpunaru (jucător) și Narcis Răducan (conducător) au fost înscriși la masa credală în 2016, după ce CS Pandurii a intrat în insolvență, dar s-au trezit excluși de lichidatorul judiciar din tabelul defintiv consolidat întocmit după declararea falimentului.

Edi Iordănescu – 11.500 de euro. Săpunaru – 20.000 de euro. Narcis Răducan – 100.000 de euro

Edi Iordănescu, fost antrenor la Pandurii în perioada decembrie 2014 – iunie 2016, figura în acte cu suma de 11.500 euro, restanțe salariale. Săpunaru a fost șters cu peste 20.000 de euro, iar Narcis Răducan cu aproape 100.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Printre păgubiți se mai află și secunzii lui Edi Iordănescu, Radu Alexandru ”Cartof”, care a fost și el șters cu 3.500 de euro, și Ioan Stelescu.

Din informațiile FANATIK, apărătorii acestora, plus alții câțiva creditori scoși de la plată sau nemulțumiți de ”haircut”, sunt deciși să facă plângere penală împotriva lichidatorul judiciar SIOMAX SPRL, pe care îl acuză că ar fi mână în mână cu Marin Condescu. FANATIK a aflat că Edi Iordănescu intenționează să doneze banii suporterilor care vor înființa echipa nouă.

ADVERTISEMENT

Întâmplător sau nu, Edi Iordănescu și Narcis Răducan s-au aflat printre cei care au cerut falimentul Pandurilor, și pe care Marin Condescu avea să pună ulterior tunurile.

Nici Săpunaru nu mai este în relații bune cu fostul lider de sindicat. Fostul căpitan al Pandurilor l-a acuzat pe Condescu de fals și uz de fals, după ce ar fi încercat să-l facă acționar în 2022 fără acordul lui, conform Gorj Online.

ADVERTISEMENT

”Plângere penală pentru înșelăciune și constituire de grup infracțional organizat”

Edi Iordănescu, Cristian Săpunaru, Narcis Răducan, Radu Alexandru și alți câțiva fotbaliști au fost scoși din tabel definitiv al creditorilor fără nicio justificare. Au fost scoși înainte să se facă împărțirea banilor.

Lichidatorul judiciar a transmis să facem contestație dacă considerăm că s-a făcut vreo greșeală. Păi, ce contestație să facem dacă erau înscriși în tabelul definitiv și au fost scoși fără nicio hotărâre judecătorească?

Ce facem, ne jucăm de-a contestațiile? Tu mă scoți din tabel, eu fac contestație! Mă bagi înapoi, iar mă scoți, iar fac contestație, și tot așa? Ăsta este abuz. Ne gândim serios să facem plângere penală pentru înșelăciune și constituire de grup infracțional organizat”, a dezvăluit pentru FANATIK unul dintre consilierii juridici implicați în poveste.

Narcis Răducan a fost reînscris la masa credală: ”I-am analizat creanța”

În cazul lui Narcis Răducan, Marin Condescu a făcut demersuri să-l excludă pe acesta de la masa credală, printr-o acțiune în instanță întreprinsă de USM Oltenia, al cărui lider sindical a fost mulți ani. USMO a contestat, în calitate de asociat al CS Pandurii, Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor Asociației Pandurii Tg. Jiu prin care Narcis Răducan a fost numit în funcția de președinte în 2015 și a cerut să nu-i fie plătite acestuia sumele înscrise în tabelul definitiv de creanțe.

După valurile create de avocați, Narcis Răducan urmează să fie reînscris la masa credală. Contactat de FANATIK, lichidatorul judiciar Cristi Ilea a precizat: ”Domnului Narcis Răducan i-am analizat creanța. El a făcut și o contestație la un moment dat și i s-a stabilit creanța de către judecătorul sindic, iar acum noi o să trebuiască să o reînscriem în tabel. Drept pentru care l-am și notificat.

Tot domnul Răducan, probabil printr-un avocat al dânsului, nu știu, a trimis niște mesaje cam ne la locul lor. La domnul Răducan a fost o chestiune. Instanța a analizat contractul în baza căruia a lucrat dânsul la Pandurii după ce am publicat noi tabelul definitiv consolidat”.

”Cine se consideră nedreptățit are calea contestației”

Referitor la Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru, lichidatorul judiciar dat de înțeles că aceștia și-au primit banii din drepturile TV, în baza unor cesiuni încheiate cu Pandurii. ”Nu știu exact situațiile domnilor Săpunaru și Iordănescu. Cert este că au mai fost formulate niște adrese.

La o parte am formulat răspuns, la unele încă nu. Voi răspunde la toate. Cine se consideră nedreptățit are calea contestației. La tabelul definitiv consolidat se pot face contestații până la sfârșitul procedurii de faliment.

Săpunaru mi-a făcut o solicitare de lămurire. O să văd în ce constă creanța lui și o voi analiza. Nu pot spune nimic până nu o analizez. Toate creanțele pentru care s-a formulat o cerere de lămurire le vom face răspuns în termen de 30 de zile, astfel încât fiecare persoană să aibă timp să-și facă măsurile pe care le consideră corecte și legale.

Vă mai pot spune că unii jucători au încheiat niște contracte de cesiune în anul 2016-2017 și au primit banii pe care i-au avut de primit de la Pandurii de pe urma contractelor de cesiune.

Cesiunea însemna că nu mai plătește Pandurii banii jucătorilor și că jucătorii își recuperează banii direct de la Liga Profesionistă de Fotbal din drepturile de televiziune. Sume care au și fost plătite. Liga ne-a comunicat ordinele de plată. Aceste contracte de cesiune au fost înregistrate la Ligă”.

Documente: ”Edi Iordănescu și Săpunaru au primit banii din drepturile TV, virați de LPF direct în conturi”

Ceea ce a lăsat să se înțeleagă lichidatorul judiciar este exact ceea ce susținea Pandurii când încerca să convingă instanța să nu aprobe cererea de faliment: Edi Iordănescu și Cristi Săpunaru nu trebuia să fie înscriși la masa credală, deoarece și-au primit banii din drepturile TV, virați de LPF direct în conturi.

”Analizând tabelul definitiv al creanțelor s-a constatat că unele creanțe au fost în înscrise în tabelul definitiv fără a se avea în vedere că pentru antrenorul Iordănescu Eduard în data de 14.07.2016 Liga Profesionistă de Fotbal a efectuat plata direct a sumei de 350.909 lei din drepturile de televiziune și către jucătorul Săpunaru Cristian în data de 14.07.2016 plata directă a sumei de 74.250 lei și a sumei de 112.110 lei prin OP nr.934 și 931/14.06.2016.

Astfel, solicită să se constate că în această situație este necesar a se efectua o expertiză contabilă care să verifice dacă sumele înscrise în tabelul definitiv sunt corecte, și pe cale de consecință, modificarea/corectarea acolo unde este cazul”, se precizează în documentele de la dosar.

Marin Condescu: ”E clar că trebuia să-mi iau banii”

Marian Condescu figurează în acte că a împrumutat CS Pandurii cu peste un milion de euro, în perioada 01.01.2018 – 31.07.2021. Din această sumă a primit 110.000 de euro (545.004 lei). Restul i-a trecut instanța la datorii chirografare.

”E clar că trebuia să-mi iau banii, pentru că din banii ăștia s-au plătit jucătorii în perioada insolvenței și alte cheltuielile organizatorice. Noroc că am avut fonduri să se lichideze datoriile către cei care au împrumutat clubul și am dat și 10% la toți jucătorii și salariații”, a precizat Condescu pentru FANATIK.

Fostul președinte al gorjenilor a mai explicat: ”În faliment sumele se distribuie în funcție de cum spune legea insolvenței. Primii primesc banii cei care pe perioada insolvenței au împrumutat clubul pentru continuarea activității, inclusiv creditele bancare.

După plățile astea, suma care a rămas disponibilă în cont s-a împărțit la numărul de salariați, categorie în care intră și cei care au avut convenții civile, și a reieșit că fiecare va primi 10% din bani. Cel care avea de luat 100 de lei ia 10 lei, iar cel care avea de 100.000 de lei primește 10.000 de lei. Așa e legea”.

”Lichidatorul judiciar a scos de la masa credală persoanele pe care nu le-a găsit în evidența contabilă”

Întrebat de ce Edi Iordănescu, Săpunaru și Narcis Răducan au fost scoși de la masa credală, Marin Condescu a pasat resposabilitatea spre lichidatorul judiciar: ”După ce se intră în faliment se reface din nou tabelul consolidat. Să spunem totuși că mai sunt greșeli. Imediat cei care consideră că au fost nedreptățiți au dreptul la contestație.

Lichidatorul judiciar a scos de la masa credală persoanele pe care nu le-a găsit în evidența contabilă a clubului Pandurii sau care au pierdut procese. Nimeni din fosta administrație nu mai are un cuvânt de spus în procedura de faliment.

Lichidatorul judiciar este o firmă numită de judecătorul sindic, nu mai are treabă cu nimeni. Nimeni nu mai are acces la documente, decât prin cereri.

În concluzie, toți cei care nu se regăsesc în tabelul definitiv consolidat al creanțelor fie au primit toți banii, fie sumele lor nu s-au regăsit în contabilitate. Lichidatorul judiciar decide și judecătorul sindic certifică dacă este legal sau ilegal”.

ADVERTISEMENT