News

Amenzi uriașe pentru românii care taie acest copac. Este interzis chiar și când îl ai în curte

Legislaţia din România protejează de aproape 70 de ani un arbore, chiar dacă acesta este crescut pe o proprietate privată.
11.02.2023 | 13:12
Amenzi uriase pentru romanii care taie acest copac Este interzis chiar si cand il ai in curte
Nucul este protejat prin lege
ADVERTISEMENT

Există un tip de copac, pentru a cărui tăiere cetățenii trebuie să obțină permisiunea autorităților. În caz contrar ei riscă să fie pedepsiți cu amendă de până la 10.000 de lei, asta chiar dacă respectivul copac se află de ani buni plantat în propria lor curte.

Cele trei condiţii pentru care este permisă tăierea nucilor

Nucul este una dintre speciile de arbori protejate în prezent de lege. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate și doresc să îi taie trebuie să solicite un permis, pentru obţinerea căruia trebuie îndeplinite anumite condiții.

ADVERTISEMENT

Cultivarea nucilor din categoria arborilor împrăștiați (adică amplasați la distanță unul de celălalt) este reglementată în mod specific de Legea pomicolă nr. 348/2003. În conformitate cu acest act normativ, tăierea nucilor, indiferent de proprietar, se efectuează pe bază de autorizație.

Indiferent de sistemul de cultivare avut în vedere (extensiv, intensiv, superintensiv sau împrăștiați), actul normativ stabilește că tăierea nucilor, în lipsa autorizației, poate fi sancţionată de autorități sub forma unei amenzi de 5.000 până la 10.000 lei.

ADVERTISEMENT

Prima reglementare oficială ca protejează speciile de nuc datează încă din 1954, în decretul lege nr. 134 din 29 aprilie speficifându-se faptul că tăierea nucilor este permisă numai atunci când copacul este complet uscat, se află pe suprafeţe ce urmează a se acoperi cu construcţii autorizate sau au au două treimi din coroană uscată şi timp de 5 ani consecutiv nu au produs niciun rod.

Între timp, legislaţia a mai fost şlefuită şi adaptată vremurilor, dar esenţa este aceeaşi: tăierea nucilor este interzisă. Condiţiile ca o persoană să obţină în prezent o astfel de aprobare sunt următoarele: pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană; pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local; pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

ADVERTISEMENT

În zonele cele mai favorabile, nucul trăieşte între 200 şi 400 de ani. Pentru condiţiile din ţara noastră, durata medie de viaţă este apreciată la 100-150 de ani. Nucii altoiti pe Juglans nigra au o longevitate mult mai scăzuta şi anume 25-30 ani şi, numai în cazuri rare, 40-50 ani.

Nucii obtinuţi din sămanţă produc primele fructe dupa 10-12 ani de la plantare, iar cei altoiti sunt mai precoce şi intră pe rod la 6-8 ani dacă sunt altoiţi pe Jugland regia şi la 5-6 ani dacă sunt altoiţi pe Jugland nigra, explică specialiştii în pomicultură.

ADVERTISEMENT

Pe lângă nuci, este de sublinat că amenzi pot primi și cei care taie castanii comestibili. Și această specie este protejată de lege, având în vedere că are o dezvoltare lentă. La fel ca în cazul nucilor, castanii pot fi tăiaţi numai în cazul în care există autorizație aprobată de specialiști.

ADVERTISEMENT