News

O insectă periculoasă distruge pădurile din Apuseni. Copacii sunt secați de viață, fără ca autoritățile să poată face ceva

O insectă dă mari bătăi de cap autorităților, pentru că distruge rapid pădurile din Munții Apuseni. Autoritățile nu știu ce să facă și par să fi înrăutățit situația.
27.08.2022 | 11:42
O insecta periculoasa distruge padurile din Apuseni Copacii sunt secati de viata fara ca autoritatile sa poata face ceva
Gândacul de scoarță distruge pădurile din Apuseni
ADVERTISEMENT

Totul ar fi început în 2017, când hectare întregi de pădure au fost doborâți de o furtună. Specialiștii și-au dat seama că acești copaci au fost infestați de gândacul tipograf sau de scoarță, care a putut astfel să se extindă în tot mai multe zone.

O insectă distruge pădurile din Munții Apuseni

Această insectă, care nu poate fi eradicată, e prezentă în pădurile din România de zeci de ani, însă situația s-a agravat în ultimii ani și pe fondul secetei.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au analizat situația și au dezvăluit că sunt puține lucruri pe care autoritățile pot să le facă în acest caz.

”Toată treaba a început în toamna anului 2017, când o furtună puternică a pus la pământ foarte mulți arbori. Noi am analizat situația de la început și am convocat Consiliul Științific al Parcului pentru a găsi soluții. Consiliul Științific a decis să se ia măsuri de urgență, chiar dacă este o zonă non intervenție, pentru a stopa pe viitor ca acest fenomen să se extindă.

ADVERTISEMENT

În prima etapă, ocoalele silvice care administrează fondul forestier din zonă ne-au cerut derogare, conform legii, pentru exploatare astfel încât să se prevină atacul”, a declarat Alin Moș, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, conform Ziare.com.

Cu toate acestea, chiar dacă insecta atacă violent copacii și se poate extinde rapid în toată pădurea, specialiștii au tăiat copacii bolnavi și alți copaci apropiați, în speranța că extinderea ”bolii” va fi oprită. Din păcate au făcut-o tardiv și au amplificat fenomenul.

ADVERTISEMENT

”Ce s-a întâmplat, ce nu s-a întâmplat, cert este că măsurile au fost luate cu întârziere. Mai mult, se vede că nu au făcut intervenții asupra pădurii. În final au dus și la un deranj asupra pădurii în ceea ce înseamnă pătura de sol de la suprafață și asupra altor arbori sănătoși. Din păcate, prin măsurile luate, în loc ca fenomenul să fie ținut în frâu, s-a amplificat”, a explicat Alin Moș.

Coloniile de gândaci s-au înmulțit și datorită temperaturilor ridicate din ultimii ani. Insectele pătrund în copac și usucă complet trunchiul. Într-un an de zile, copacul e mort. Pădurea poate fi pierdută în timp record, pentru că vântul poate transporta gândacii pe o distanță de mulți kilometri.

ADVERTISEMENT

Gândacii nu sunt pretențioși și pot trăi și pe plante vii, pe bușteni sau în copaci vii și tăiați. Insecta depune ouă în scoarța copacului, iar apoi larvele se hrănesc cu țesuturile copacului până îl distrug.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi...
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea! Detaliul neştiut despre milionarul român
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au...
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”