News

Americanii atacă Arctica rusă, zona strategică a lui Putin. Noi sancțiuni pentru companiile de GNL și exploatări miniere

Trezoreria SUA prelungește lista neagră a măsurilor împotriva Rusiei. Sancțiuni pentru gigantul GNL Novatek și pentru minerit
18.09.2023 | 18:14
Americanii ataca Arctica rusa zona strategica a lui Putin Noi sanctiuni pentru companiile de GNL si exploatari miniere
Sancțiunile SUA vizează proiectele lui Putin în domeniul gazelor naturale / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Trezoreria americană a adăugat un număr semnificativ de persoane și companii rusești pe lista de sancțiuni. Aceasta înseamnă noi probleme pentru dezvoltatorii de exploatări de gaz natural lichefiat (GNL) și pentru noile mine din Arctica rusă. În ultimii ani, Arctica a fost o prioritate pe agenda guvernului rus iar Vladimir Putin dorește să își consolideze poziția în această zonă strategică, atât din punct de vedere economic, cât și militar.

Pe listă, Novatek, al doilea mare producător rus de gaze

În timp ce Vladimir Putin a făcu recent o vizită la mediatizatul șantier naval rusesc Zvezda, piesa centrală a demersului său pentru transportul maritim în Arctica, Statele Unite au anunțat noi sancțiuni care vizează proiectele rusești în domeniul gazelor naturale. Putin dorește ca proiectul Arctic LNG 2 să producă mai mult gaz natural lichefiat și să facă din Rusia un jucător mai important pe piața energetică. În iulie, Putin a vizitat situl LNG din nordul îndepărtat al Rusiei și a declarat că acesta va avea un impact pozitiv asupra „întregii economii”.

ADVERTISEMENT

Compania rusă de gaze naturale Novatek și liderul acesteia, Leonid Mikhelson, se numără printre cei care au noi dureri de cap din cauza noilor măsuri luate de Washington împotriva mașinii de război ruse. Novatek este o țintă cheie în lista actualizată de sancțiuni care a fost anunțată pe 14 septembrie. Mai multe unități subsidiare ale companiei se află pe listă. Același lucru este valabil și pentru o serie de companii care aprovizionează compania  Novatek cu echipamente, tehnologie și forță de muncă, scrie The Barents Observer.

Pe lista neagră americană se află, de asemenea, cele două unități plutitoare de stocare (nave specializate) nou-nouțe ale companiei. Unitățile Saam FSU (Floating Storage Unit) și Koryak FSU, cu o lungime de 400 de metri, au ajuns în această vară la destinațiile lor din Ura Guba, Peninsula Kola, și Golful Becevinskaia din Kamceatka. Acestea vor permite companiei Novatek să-și crească expedițiile de GNL către piețele externe.

ADVERTISEMENT

Logistica și partenerii

Alături de cele două unități de depozitare plutitoare, înregistrate în Panama, pe listă se află compania de exploatare Arkticheskaya Perevalka și directorul său general Yuri Safyanov. Safyanov își are biroul în Murmansk. Compania sa a fost înființată în 2019 pentru a gestiona logistica Novatek în Arctica.

Americanii vizează, de asemenea, câteva dintre companiile cheie care îi asistă pe cei de la Novatek în construirea de platforme și unități de producție de GNL. Printre acestea se numără JSC Energies, o companie cunoscută anterior sub numele de Teknip Rus AO. Aceasta a fost inițial o societate mixtă a companiei franceze Technip și a companiei rusești NIPIGAZ, dar s-a prăbușit în urma ieșirii francezilor din afacere, în 2022.

ADVERTISEMENT

Pe listă se mai află NOVA Energies și Green Energy Solutions Project Management Services. Ambele companii au fost contractate de Novatek pentru proiectul Arctic LNG 2 în urma retragerii din din Rusia a companiilor Technip și Saipem. Aceasta din urmă are sediul în Emiratele Arabe Unite. De asemenea, compania rusă Veles-Stroy este inclusă pe lista actualizată a sancțiunilor. Compania a fost timp de mai mulți ani un partener crucial pentru proiectele de GNL ale Novatek, mai întâi Yamal LNG și apoi Arctic LNG 2.

UE continuă să cumpere GNL din Rusia

Rețeaua se strânge acum în jurul lui Leonid Mikhelson și a companiei sale. Mikhelson, omul care, în ultimele decenii, a fost un aliat apropiat al lui Vladimir Putin și a câștigat miliarde de dolari pe urma gazelor naturale din Arctica, se va confrunta acum cu probleme suplimentare în ceea ce privește promovarea unor noi proiecte energetice.  Mikhelson este astăzi sancționat de Marea Britanie și este inclus în Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, dar nu este sancționat de UE. Blocul comunitar rămâne un cumpărător important de GNL rusesc, iar importurile au crescut semnificativ în ultimii doi ani.

ADVERTISEMENT

În ciuda ieșirii din Rusia a principalilor parteneri internaționali ai Novatek, compania a reușit să continue dezvoltarea proiectului Arctic LNG 2. La jumătatea lunii august, o unitate de producție grea de 640.000 de tone a acostat în portul Utrenneye din nordul îndepărtat al peninsulei Gyda, după o operațiune de remorcare pe o distanță de 2.000 de km de la Murmansk. Grație aprovizionării de la producătorii chinezi, construcția unei a doua unități continuă la șantierul companiei din Belokamenka, vizitat și acesta de Putin.

Exploatări și proiecte miniere

Pe lângă Novatek și industria rusă a GNL, noile sancțiuni americane vizează și proiectele miniere rusești din Arctica. Pe listă se află mai multe dintre companiile care lansează astăzi noi industrii extractive în unele dintre cele mai vulnerabile părți ale planetei. Printre acestea se numără câteva dintre activele cheie deținute de magnatul Roman Troțenko. De-a lungul mai multor ani, Troțenko a investit sume importante în minele de cărbune din Arctica, în îndepărtata peninsulă Taimîr, precum și în Vorkuta (oraș cu exploatare carboniferă situat la nord de cercul polar arctic).

Troțenko este omul din spatele Severnaia Zvezda, compania care exploatează noul proiect al zăcământului Siradasiskoie de lângă Dikson, pe coasta Mării Kara. În zonă a fost construit un nou terminal maritim important, iar compania pare să înceapă în curând să exporte volume mari de cărbune.

Noile sancțiuni vor îngreuna mult mai mult operațiunile arctice ale lui Troțenko. Lista SUA include compania sa United Arctic, precum și 17 companii conectate și, de asemenea, VorkutaCoal, una din cele mai mari companii miniere de cărbune din Rusia, care cuprinde patru mine subterane, o mină în aer liber, două fabrici de prelucrare și întreprinderi auxiliare.

Ca și în cazul Novatek a lui Leonid Mikhelson, Roman Troțenko și companiile sale vor trebui acum să se bazeze tot mai mult pe livrările chinezești de tehnologie și bunuri. De asemenea, ei vor fi nevoiți să caute piețe  îndepărtate din Asia pentru a-și vinde produsele.

ADVERTISEMENT