News

Germania a inaugurat primul terminal GNL. O navă uriaşă cu gaze lichefiate din SUA a andocat la el

Germania a construit primul terminal GNL. Un tanc plin cu gaze naturale lichefiate din Statele Unite a tras deja la cheiul său
03.01.2023 | 14:54
Germania a inaugurat primul terminal GNL O nava uriasa cu gaze lichefiate din SUA a andocat la el
Terminalul de la Wilhelmshaven Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O navă cu gaz lichefiat a andocat marţi la noul terminal de gaz natural lichefiat (GNL) al Germaniei din Wilhelmshaven, parafând practic punerea în funcțiune a terminalului, a cărui construcţie s-a încheiat la mijlocul lunii decembrie.

Germania primeşte gaz din SUA, Canada, Qatar şi Norvegia

Nava cisternă “Maria Energy” a andocat la Wilhelmshaven cu aproximativ 170.000 de metri cubi de gaz lichefiat, din SUA. “Este o cantitate suficientă pentru nevoile anuale a peste 50.000 de gospodării germane”, a transmis compania energetică Uniper, care administrează terminalul GNL recent construit.

ADVERTISEMENT

Terminalul din Wilhelmshaven este primul terminal german pentru gaz lichefiat, iar construcția sa a început în primăvară, după ce a devenit clar că Germania, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, nu putea conta pe termen lung pe livrarea de gaze naturale prin conducte de gaz, din Rusia.

Pe lângă terminalul din Wilhelmshaven, încă trei terminale GNL sunt în curs de finalizare, iar cele din Brunsbuettel și Lubmin ar trebui deschise în lunile următoare.

ADVERTISEMENT

La deschiderea terminalului GNL din Wilhelmshaven, la mijlocul lunii decembrie, cancelarul german Olaf Scholz a lăudat finalizarea rapidă a terminalului, care ar trebui să ajute la depășirea crizei energetice cauzate de absenţa gazului rusesc. Între timp, Germania a semnat acorduri de import a unor cantități mai mari de gaz lichefiat din SUA, Canada, Norvegia și Qatar.

Sosirea navei cisternă “Maria Energy” a fost însoțită de proteste ale ecologiștilor, care critică persistența resurselor de energie fosilă. Aceștia critică și faptul că gazul importat din SUA este și gaz obținut prin metoda controversată de fracking.

ADVERTISEMENT

“Faptul că Germania importă în mod direct gaz de fracking din SUA astăzi, pentru prima dată, nu este un motiv de sărbătoare, ci o lovitură istorică pentru protecția mediului și a climei”, a transmis organizația German Environmental Protection.

Cisterna “Maria Energy” a fost escortată de navele poliției pe ultima porțiune din fața portului din Wilhelmshaven din cauza fricii de proteste violente și blocaje ale ecologiștilor. Agenția Germană de Rețea a anunțat marți că rezervoarele de gaz din Germania sunt pline în proporție de 90%.

ADVERTISEMENT