News

Americanii nu cred că noua tulpină de COVID din Marea Britanie e mai contagioasă

22.12.2020 | 11:52
Americanii nu cred ca noua tulpina de COVID din Marea Britanie e mai contagioasa
ADVERTISEMENT

Experții americani susțin că nu există momentan dovezi clare care să arate că tulpina de Covid din Marea Britanie e mai contagioasă.

Același lucru îl evidenția și epidemiologul român Emilian Popovici, cel care a explicat că nu există momentan studii exacte care să dovedească că noua tuplină e cu 70% mai contagioasă, așa cum anunțase premierul Boris Johnson.

ADVERTISEMENT

Americanii au nevoie de câteva săptămâni pentru a spune cu siguranță că noua tulpină e mai contagioasă, însă sunt sceptici că este cazul.

Americanii nu cred că noua tulpină de Covid e mai contagioasă

Nu există nicio dovadă tangibilă că acest coronavirus este într-adevăr mai contagios, dar sunt dovezi clare că este mai răspândit în rândul populaţiei”, a declarat consilierul principal al programului guvernamental de vaccinare din SUA, Moncef Slaoui.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, țările din Europa și-au închis frontierele cu Marea Britanie, de teama acestei tulpini. Din păcate, varianta nouă de Covid a ajuns deja până în Australia, astfel că închiderea granițelor e tardivă.

Experții americani nu știu cât de răspândită e noua tulpină, dar știu cu siguranță că nu poate provoca o formă mai gravă a bolii. „Este clar este că nu este mai patogen”, au anunțat specialiștii din SUA.

ADVERTISEMENT

Cu câteva ore înainte ca institutele de sănătate din SUA să studieze mai atent tulpina în laborator pentru a vedea dacă anticorpii rămân eficienți împotriva acesteia, Slaoui crede că „cel mai probabil aceasta va fi concluzia, da”.

Testele vor fi efectuate cu anticorpi prelevați de la bolnavi vindecați de Covid-19, dar și cu anticorpi provocați de vaccinuri. Americanii sunt încrezători că peste câteva săptămâni, când vor avea un răspuns final, lucrurile vor arăta bine.

ADVERTISEMENT

„Nu este imposibil însă de exclus ca, într-o zi, undeva, un virus să reuşească să scape răspunsului protector provocat de vaccin şi din acest motiv trebuie să rămânem vigilenţi”, a precizat expertul.

ADVERTISEMENT