News

ANAF a actualizat lista datornicilor pe 2022. Cine apare pe ea

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat lista datornicilor pentru primul trimestru din anul 2022. Aceasta este valabilă până la finele lunii martie.
27.04.2022 | 10:49
ANAF a actualizat lista datornicilor pe 2022 Cine apare pe ea
Lista datornicilor pe 2022, publicată de ANAF. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Recent, Fiscul a publicat în spațiul online lista datornicilor din primul trimestru al anului 2022. La fel ca în anii anteriori, pe această ”listă a rușinii”, așa cum a fost ea numită, sunt incluse firmele care nu şi-au plătit datoriile, indiferent de nume și rang.

Lista datornicilor pe 2022, publicată de ANAF

Această listă este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţi.

ADVERTISEMENT

Pe ea sunt incluse firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în T1 2022.

Obligațiile fiscale pentru T1 2022 sunt aferente perioadei ianuarie – martie 2022. În cadrul listei sunt incluse doar firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus.

Lista cu companiile care au datorii mari la Fisc în primul trimestru din 2022 (perioada ianuarie – martie) este disponibilă online, pe această pagină, conform Ordinului Fiscului 558/2016.

ADVERTISEMENT

Afișarea listei este o obligație ce trebuie îndeplinită de Fisc până la sfârșitul primei luni de după trimestrul ce tocmai s-a încheiat. Înainte de publicarea listei, companiile care urmează să figureze pe ea au fost anunțate în scris până la data de 15 aprilie, informează România TV. Astfel, societățile au avut două variante la dispoziție:

  • fie să ceară Fiscului corectarea evidențelor, în caz că sumele precizate sunt greșite (datornicul se prezenta la Fisc în termen de cinci zile de la data primirii notificării, pentru ca părțile să se pună de acord asupra datoriei reale);
  • fie să-și achite datoriile, dacă au resursele necesare la îndemână (actualizarea listei datornicilor se face în 15 zile de la achitarea integrală a creanțelor).
ADVERTISEMENT

Sunt publicate obligațiile fiscale restante totale care depăşesc plafoanele de 1000.000 de lei

ANAF anunță că pe această listă sunt publicate obligaţiile fiscale restante totale care depăşesc următoarele plafoane:

  • a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
  • b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
  • c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori.
ADVERTISEMENT

Conform informațiilor Agenției Naționale de Administrare Fiscale, pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect.

ADVERTISEMENT
Tags: