News

Nereguli grave depistate de ANAF la o firmă de pază din Capitală. Agenții au lucrat în 5 ani cât echivalentul a 106 ani fără pontaj

Inspectorii ANAF au depistat nereguli grave la o firmă de pază din București. Pe lângă falsificarea unor bonuri fiscale, s-au descoperit și 931.031 de ore nepontate, adică echivalentul a 106 ani.
07.04.2022 | 22:35
Nereguli grave depistate de ANAF la o firma de paza din Capitala Agentii au lucrat in 5 ani cat echivalentul a 106 ani fara pontaj
Ce nereguli au depistat inspectorii ANAF la o firmă de pază din București. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

ANAF a făcut joi un control la o firmă de pază din Capitală și a descoperit nereguli grave. Prin ilegalitățile săvârșite, în perioada 2016-2021, s-a cauzat bugetului de stat un prejudiciu ce depășește 7,14 milioane lei.

ANAF, control la o firmă de pază în București care declara parțial munca angajaților

ANAF a descoperit la firma în cauză 931.031 de ore nepontate sau faptul că unul dintre angajați ”a completat toate foile de parcurs din care rezulta că ar fi fost străbătuți 34.759.334 km, în condițiile în care distanța de la Pământ la Lună este de 384.400 km”, au menționat inspectorii într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a mai aflat că TVA-ul companiei era dedus în mod ilegal, dar și că munca salariaților era declarată în mod parțial.

”În 5 ani, agenții unei firme de pază au lucrat 931.031 ore fără pontaj În cadrul acțiunii derulate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerul Muncii, prin Inspecția Muncii, pe baza Planului comun de acțiune, apar și primele rezultate.

ADVERTISEMENT

Într-un control, care se circumscrie obiectivelor acțiunii Cronos, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul ANAF, au identificat o firmă de pază din București care, în perioada 2016-2021, a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de peste 7,14 milioane lei prin deducerea nelegală a TVA și declararea parțială a muncii a peste 180 de agenți de pază angajați. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat inspectorii antifraudă au sesizat Parchetul competent”, a transmis ANAF.

Firma de pază falsifica bonuri fiscale

Totodată, firma și-a încălcat obligația de a declara contribuțiile sociale și impozitul pe venit la stat, a achiziționat fictiv carburant în valoare de peste 11 milioane de lei și a falsificat bonuri fiscale.

ADVERTISEMENT

”Inspectorii antifraudă au verificat contractele de pază pentru spații comerciale, proiecte de dezvoltare imobiliară, clădiri rezidențiale, clădiri de birouri sau depozite din București și jud. Ilfov și au constatat un cuantum de 931.031 de ore (~106 ani) lucrate efectiv de personalul angajat, dar neînregistrate în pontaje sau în contabilitate. Astfel, reprezentanții firmei controlate și-au încălcat obligația de a declara și achita contribuțiile sociale și impozitul pe venit și au cauzat un prejudiciu de peste 4,94 milioane lei.

De asemenea, inspectorii DGAF au identificat achiziții fictive de carburant în valoare de peste 11 milioane lei, pentru care s-a obținut deducerea de TVA în cuantum de cca 2,19 milioane lei. Pentru justificarea disimulării cumpărării și consumului de carburant, reprezentanții firmei de pază au falsificat bonuri fiscale, au încheiat contracte de comodat cu persoane fizice, fără a utiliza în realitate autovehiculele respective, în timp ce o singură persoană a completat toate foile de parcurs din care rezulta că ar fi fost străbătuți 34.759.334 km, în condițiile în care distanța de la Pământ la Lună este de 384.400 km”, a mai transmis ANAF.

ADVERTISEMENT

Pentru ca angajații să aibă parte de toate lucrurile care li se cuvin la un loc de muncă, ANAF promite controale în continuare.

ADVERTISEMENT

”ANAF–Antifraudă și Inspecția Muncii vor derula controale comune pentru asigurarea accesului angajaților la sistemele de asigurare socială și la alte instrumente de protecție socială, prin plata contribuțiilor sociale obligatorii și a impozitului pe salarii, și declararea muncii în rândul tuturor categoriilor de contribuabili”, a mai comunicat ANAF.

Tags: