News

ANAF anunță controale la persoanele fizice din România. Cum vor fi analizate veniturile membrilor familiei

ANAF anunță modificări importante în perioada 2023-2025. Fiscul vrea să controleze persoanele fizice din România. Vor fi analizate inclusiv veniturile membrilor familiei.
18.01.2023 | 20:41
ANAF anunta controale la persoanele fizice din Romania Cum vor fi analizate veniturile membrilor familiei
Stilul de viață al românilor, verificat de ANAF. Fiscul anunță controale la persoanele fizice din România. Sursa foto: hotnews.ro
ADVERTISEMENT

În perioada 2023 – 2025, ANAF a anunțat că are ca obiectiv principal adunarea a cât mai mulți bani la bugetul statului. În acest sens, Fiscul dorește să aibă un control mai bun asupra veniturilor eventual nedeclarate ale persoanelor fizice.

Stilul de viață al românilor, verificat de ANAF. Fiscul anunță controale la persoanele fizice din România

La începutul acestei săptămâni, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe site-ul instituţiei, pentru consultare, un proiect de Ordin privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor şi a procedurii de aplicare a acestora.

ADVERTISEMENT

Mai exact, conform specialiștilor financiari, cei de la ANAF inventează o așa-numită ”taxă pe stilul de viață”.

În procesul de a strânge sume cât mai mari la bugetul statului, cei de la Fisc vor lua la verificat cheltuielile făcute nu doar de persoanele vizate, ci și de membrii familiei contribuabilului.

ADVERTISEMENT

ANAF avertizează că, începând cu anul 2023, își va extinde analizele inclusiv la veniturile membrilor de familie ai contribuabilului vizat. Mai exact, toate tranzacțiile derulate de acesta vor fi folosite pentru a face estimări în baza stilului de viață.

În documentul ANAF, analizat de cei de la Avocatnet.ro, se precizează că dintre obiective este ”extinderea capacității de analiză la întreaga familie a contribuabilului, inclusiv datele financiare și patrimoniale ale soțului/soției și ale copiilor”.

ADVERTISEMENT

Prin această anchetă fiscală, autoritățile statului vor putea să facă periodic comparații automate între veniturile estimate de ele și veniturile declarate de contribuabili.

Persoana fizică luată în vizor de ANAF va primi o notificare în urma căreia va avea timp 30 de zile să se conformeze, altfel va începe controlul.

ADVERTISEMENT

Prin noua strategie pe care dorește să o implementeze, ANAF dorește să crească numărul contibuabililor cu 10% față de numărul înregistrat în 2021.

În ceea ce privește derularea controalelor, ANAF precizează că ”verificările ar urma să fie optimizate în așa fel încât să se axeze în special pe contribuabilii cu risc ridicat care au potențialul de a obține venituri mari”.

Fiscul mai notează că se vor stabili domeniile cu risc ridicat ce au prioritate și inspectorii care vor derula controalele vor avea parte de o pregătire specializată.

ADVERTISEMENT
Tags: