News

ANAF pune tunurile pe OMV: “Dacă refuză să plătească taxa de solidaritate vom veni cu o impunere”

Președintele ANAF a anunțat că OMV va fi verificată la sânge după ce compania a declarat că nu îndeplinește condițiile pentru a se încadra la plata taxei de solidaritate.
13.01.2023 | 20:24
ANAF pune tunurile pe OMV Daca refuza sa plateasca taxa de solidaritate vom veni cu o impunere
OMV Petrom susține că nu se încadrează în condițiile cerute de lege pentru a plăti taxa de solidaritate Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Grupul austriac a informat joi că va plăti taxa impusă de Uniunea Europeană în Austria. În ce privește România, compania OMV Petrom susține că nu îndeplinește condițiile pentru a se încadra la plata acestei taxe.

ANAF pune tunurile pe OMV pentru taxa de solidaritate

Lucian Heiuş, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat instituția va efectua o verificare “la sânge” a companiei, iar dacă OMV refuză să plătească taxa de solidaritate, ANAF va veni cu o impunere.

ADVERTISEMENT

“ANAF va verifica la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile ordonanței 186.

Vom verifica dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt în ordonanță, respectiv să fie 75 % din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN și după aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect calculat și achitat.

ADVERTISEMENT

Dacă vor refuza să plătească vom veni cu o impunere”, a declarat șeful ANAF la Antena 3 CNN.

Potrivit unui comunicat dat publicității de grupul OMV, în ce privește plata taxei de solidarotate în România, reprezentanții grupului consideră că “OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.

Afirmația a fost reluată și de către OMV Petrom într-un comunicat postat pe site: „Ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.

ADVERTISEMENT

Ministerul Finanţelor a intervenit la rândul său în această speță, transmițând un comunicat de presă în care precizează că transpunerea regulamentului în legislaţia naţională vizează întregul sector energetic, ceea ce înseamnă toate companiile care activează în domeniu.

Acțiunile OMV Petrom sunt deținute în proporție de 51,01% de OMV, cea mai mare companie industrială listată la bursă din Austria, statul român, prin Ministerul Energiei, având o cotă de 20,64% din acțiunile companiei.

ADVERTISEMENT