Life

Foto. Ea este Anamaria Vartolomei, cea mai bună actriță din Franța! Superba româncă, nominalizată la premiile César

Anamaria Vartolomei, actrița din România care a impresionat Franța, a fost nominalizată la încă un premiu, anul acesta, unul dintre cele mai importante ale cinematografiei mondiale: Cesar.
27.01.2022 | 19:06
Anamaria Vartolomei este favorita caselor de modă și a filmografiei franceze Foto: Instagram
ADVERTISEMENT

Născută acum aproape 23 de ani, în orașul Dărmănești, Anamaria Vartolomei este o actriță aproape necunoscută în România, dar numele ei este, în realitate, echivalentul succesului în cinematografia mondială și, în special, în cea franceză.

Anamaria Vartolomei, nominalizată la premiile César

Anamaria Vartolomei a reușit performanța să fie nominalizată, zilele trecute, la câștigarea premiului César, la secțiunea ”Cea mai bună tânără speranţă feminină”. Rolul făcut de frumoasa băcăuancă în filmul L’événement, o dramă regizată de Audrey Diwan despre perioada în care avorturile erau ilegale în Franţa, și care a câştigat, deja, Leul de Aur şi Premiul Fipresci la Festivalul de la Veneţia, este considerat fabulos de presa de specialitate.

ADVERTISEMENT

Premiile pe care pelicula le-a câștigat deja i se datorează, în mare parte, frumoasei românce, prestația ei ajungând să fie considerată de criticii de specialitate ca fiind spectaculoasă, consistentă și excepțională.

Drama L’événement în care apare românca a reușit pe 17 ianuarie, în Franța, la Premiile Lumieres (echivalentul premiilor Globului de Aur din Franța), să câștige trofeul celui mai bun film francez al anului 2021.

ADVERTISEMENT

Nominalizarea la premiul César vine, pentru Anamaria Vartolomei, după ce, cu puțin timp în urmă a reușit să câștige distincția de ”Cea mai bună actriță” din Franța, întrecând-o pe mult mai cunoscuta Sophie Marceau în cadrul Galei Lumieres, un alt trofeu extrem de râvnit în cinematografia mondială.

Românca Anamaria Vartolomei, revelația cinematografiei franceze

După ce primii șase ani de viață și i-a petrecut în România, Anamaria Vartolomei a emigrat în Franța, iar acolo a început o carieră serioasă ca actriță. A debutat în cinematografie la doar 10 ani, iar premiile pentru prestația ei nu au lipsit.

ADVERTISEMENT

Interpretând unul dintre rolurile principale ale filmului Mica mea prințesă, Anamaria Vartolomei a obținut nominalizare la premiul Lumières pentru cea mai promițătoare actriță. La Festivalul de Film de la Mumbay și la cel al filmului francofon de La Ciotat, românca obține premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, datorită jocului său din filmul de debut, iar steaua ei începe să strălucească cu adevărat.

De altfel, după prestația din filmul Mica mea prințesă, încă puștoaica Anamaria Vartolomei este aleasă să apară pe afișul secțiunii Semaine de la Critique a festivalului de la Cannes, semn că actrița a fost remarcată de toți specialiștii și criticii de film.

ADVERTISEMENT

De atunci, actrița care, acum, a fost adoptată de Franța ca fiind un talent de-al lor și care este aproape necunoscută în România, a jucat în mai multe producții de anvergură, toate primite cu aplauze de criticii de film: Jacky în regatul femeilor (2014), Ma révolution (2016), L’Idéal (2016), Eternitate, Le semeur sau L’Échange des princesses (2017).

Anamaria Vartolomei, rol dificil în L’évènement

Cea mai recentă peliculă în care apare frumoasa Anamaria Vartolomei, L’évènement, este însă și cea mai discutată din producțiile care o au pe afișul principal pe româncă. Filmul, care va ajunge și în cinematografele din România în acest an, pare să fie printre favorite și la premiile César, iar Anamaria Vartolomei pornește de pe prima poziție pentru a pune mâna pe trofeul care se va decerna la sfârșitul lunii viitoare.

Adaptare la cinema a romanului autobiografic de Annie Ernaux, L’Événement spune povestea unei studente de litere de 21 de ani (Anamaria Vartolomei) confruntată cu o sarcină nedorită și care caută cu disperare să îi pună capăt într-o Franță a anului 1960 în care s-a interzis avortul.

Încoronat la Festivalul de Film de la Veneția cu Leul de Aur, acest film al regizoarei franceze de origine libaneză Audrey Diwan dezvăluie amploarea paletei actoricești a Anamariei Vartolomei, spune Le Figaro. Anamaria Vartolomei nu va uita însă emoțiile generate după proiecția de la Veneția, acolo unde a izbucnit în plâns, copleșită de emoția unei săli care o ovaționa în picioare, moment cu totul și cu totul magic pentru actrița româncă.

„Anamaria a îndeplinit toate așteptările mele”, spune Audrey Diwan pentru sursa citată. ”Are o față foarte expresivă, un joc pur, minimalist. Nu trebuie să exagereze pentru că de îndată ce intră într-o cameră, cineva este impresionat de puterea prezenței ei.

Anamaria Vartolomei
Anamaria Vartolomei și Audrey Diwan, actrița și regizoarea filmului L’évènement Foto: Instagram

Ea nu-și cere scuze că a fost acolo. Este foarte inteligentă, și datorită experienței sale: și-a schimbat țara, cultura. Călătoria ei personală o face să se maturizeze în felul în care abordează lucrurile. Ea nu este impresionabilă”, a mai spus Audrey Diwan, regizoarea peliculei.

Actrița româncă impresionează cu frumusețea ei aparte

Anamaria Vartolomei, starul filmului L’évènement, nu impresionează însă doar pe platourile de filmare, ci și pe podiumurile de modă. Românca de nici 23 de ani este, de ani buni deja, solicitată să apară în show-urile de modă ale casei Chanel.

Ba chiar, din postările sale de pe conturile de socializare, pare să se pregătească să devină și imaginea casei de modă franceze, o reușită cu care se pot lăuda doar puține vedete de prim rang din toată lumea.

Anamaria Vartolomei
Anamaria Vartolomei cucerește lumea cu frumusețea și naturalețea ei Foto: Instagram

”A fost festivalul de la Cannes și, de atunci, am creat o legătură mai mult decât amicală. Mereu m-a susținut, m-a îmbrăcat. El le-am rămas fidelă și de atunci le sunt alături”, a spus tânăra actriță, citată de Mediafax.

Cum a ajuns Anamaria Vartolomei actriță

Anamaria Vartolomei, emigrată de la șase ani, în Franța, alături de părinții ei a povestit că a ajuns actriță datorită unui lanț de întâmplări fericite. Astfel, tatăl său, care deține o firmă de construcții, lucra acum mai bine de 10 ani la casa unei actrițe de teatru.

Și, așa cum se întâmplă, din vorbă în vorbă, au ajuns să discute despre Anamaria, iar actrița i-a sugerat să o înscrie pe un site de castiguri online. De acolo, până la a obține rolul principal din filmul Mica mea prințesă a mai fost doar un pas, pelicula realizată de Eva Ionesco aducându-i faima mondială micuței interprete.

Relația pe care a avut-o Anamaria cu Eva Ionesco a fost cea care i-a dat aripi actriței născute în județul Bacău. ”Ea m-a orientat spre Cours Florent, o școală de teatru renumită din Paris, unde am studiat 2 ani.

Și acum doi ani am urmat tot un curs de teatru numit Les Enfants Terribles. Ambele au fost destul de interesante, dar pentru mine platoul rămâne cursul cel mai bogat, iar partenerii de joc cei mai buni profesori”, spune Anamaria Vartolomei pentru Culturaladuba.ro.

Anamaria Vartolomei locuiește cu părinții

Anamaria Vartolomei locuiește încă cu părinții ei, în Issy-les-Moulineaux, lângă Paris. ”Pentru că ne înțelegem atât de bine”, spune ea pentru Le Figaro. ”Părinții mei m-au susținut din prima.

Au fost foarte deschiși și s-au arătat înțelegători față de un rol în fața căruia mulți părinți ar fi dat înapoi. Le mulțumesc enorm pentru echilibrul și încurajarea pe care mi le oferă”, mai explică actrița cu origini românești pentru Culturaladuba.ro.

Anamaria recunoaște că cercul ei de prieteni apropiați este format din actrițe din generația ei – Lyna Khoudri și Karidja Touré. „Suntem conduse mai mult de admirația reciprocă decât de un spirit de competiție”, spune presei franceze Anamaria Vartolomei, revelația cinematografiei mondiale.

ADVERTISEMENT