News

Anchetă în TVR, după ce imagini din arhiva ”Replay” au ajuns ilegal pe YouTube. Marian Olaianos, vizat!

TVR s-a sesizat și a demarat o anchetă internă după ce sute de ore cu imagini de arhivă, prezentate în fosta emisiunea ”Replay”, realizată de Marian Olaianos, au ajuns pe YouTube.
11.07.2023 | 10:13
Ancheta in TVR dupa ce imagini din arhiva Replay au ajuns ilegal pe YouTube Marian Olaianos vizat
Marian Olaianos a realizat emisiunea ”Replay”, avându-l pe Marius Mitran invitat permanent. Înregistrările de arhivă prezentate în emisiune au ajuns pe Youtube și Facebook / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: TVR, Fotbal Replay Facebook
ADVERTISEMENT

Conducerea TVR vrea să afle modul în care sute de transmisiuni sportive au ajuns, în ultimele luni, pe canalul de YouTube, ”Fotbal Replay”, precum și identitatea celui care a urcat aceste materiale în mediul online, fără a deține drepturi de proprietate intelectuală.

Canalul ilegal, desființat după solicitarea FANATIK

Canalul de YouTube ”Fotbal Replay” (ex ”Fotbal pe pâine”) a fost lansat în aprilie 2023, la aproape o jumătate de an după ce TVR a scos din grilă emisiunea ”Replay”, realizată de comentatorul Marian Olaianos, avându-l invitat permanent pe jurnalistul Marius Mitran.

ADVERTISEMENT

Până săptămâna trecută, când TVR a solicitat de la YouTube închiderea lui (la puțin timp după ce FANATIK a cerut un punct de vedere TVR), acesta adunase 139 de clipuri video, cu peste 150.000 de vizualizări. Multe dintre filmări au fost promovate pe un grup Facebook intitulat ”Replay”, pe pagina ”Fotbal Replay” dar și pe contul lui Marian Olaianos, prin diverse linkuri. În martie 2023, jurnalistul a fost demis din TVR ”din motive disciplinare grave”, după ce a fost filmat în timp ce o brusca pe Nadine Vlădescu, o colegă de la departamentul Cultură, cu care avea o relație extraconjugală. Comentatorul a contestat decizia TVR, iar cazul a ajuns în instanță.

Oficial, canalul ”Fotbal Replay” nu a fost asumat de nimeni, iar rubrica de drepturi legale a fost lăsată necompletată, însă surse din TVR susţin că Marian Olaianos este principalul vizat de ancheta TVR.

ADVERTISEMENT

TVR: ”Nu există un acord cu Marian Olaianos sau cu altcineva, pentru publicarea imaginilor”

Într-un răspuns pentru FANATIK, TVR a confirmat că instituția nu și-a dat acordul pentru difuzarea în mediul online a imaginilor de arhivă prezentate în cadrul emisiunii ”Replay”.

”Nu există un acord între TVR și jurnalistul Marian Olaianos pentru publicarea imaginilor care aparțin Televiziunii Române. Nu există niciun acord comercial cu o altă persoană fizică sau cu entitate juridică pentru utilizarea imaginilor din arhiva SRTv pe canalul de YouTube ”Fotbal Replay” sau pe pagina de Facebook ”Replay”.

ADVERTISEMENT

Deținerea unor imagini de arhivă de către terți, inclusiv foști angajați, fără acordul SRTv în calitate de producător/titular de drepturi de autor contravine dispozițiilor Legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Utilizarea acestor înregistrări este ilegală și se sancționează conform prevederilor legislației din domeniul drepturilor de autor.

Televiziunea Română nu a autorizat utilizarea imaginilor din arhiva sa pe canalul YouTube ”Fotbal Replay”. De aceea, în vederea protejării drepturilor de proprietate intelectuală deținute, SRTv a trimis notificări către YouTube și Facebook. Contul de YouTube în discuție a fost suspendat, iar unele dintre imaginile reclamate la Facebook au fost deja șterse. SRTv urmează să identifice toate materialele TVR postate pe contul de Facebook și să le notifice, pentru a elimina orice conținut folosit ilegal.

ADVERTISEMENT

Având în vedere conținutul sesizării, Serviciul Drepturi de autor din cadrul SRTv a propus o anchetă internă”, se arată în răspunsul TVR pentru FANATIK.

Există suspiciunea că unele imagini au fost sustrase direct din arhiva TVR

Ancheta declanșată de TVR va trebui să scoată la lumină modul în care imaginile de arhivă au ajuns în mediul online, respectiv dacă acestea au fost sustrase direct din arhivă sau au fost pur și simplu înregistrate de pe micul ecran. Dacă prima variantă se dovedește a fi cea reală, situația ar putea avea consecințe penale.

Marian Olaianos, fostul realizator al emisiunii ”Replay” și omul care a lucrat direct cu arhiva sportivă timp de 15 ani, spune că nu crede că imaginile au putut fi furate.

”Nu cred că cineva le-a luat, pentru că nu ar avea ce să facă cu ele. Nu le poți valorifica în altă parte, pentru că ai nevoie de contracte, acte, drepturi de autor”, a declarat Marian Olaianos pentru FANATIK.

Marian Olaianos: ”Pe vechiul canal Replay, eu urcam emisiunile”

Rămas fără jobul de la TVR, Olaianos susține că nu are legătură cu scandalul drepturilor de autor și că nu crede că ar putea deveni subiectul unei anchete interne.

”Pe vechiul canal al emisiunii Replay, eu urcam emisiunile cu sigla TVR, însă a fost închis. Era administrat de mine. Acest canal a apărut înainte de Youtube-ul TVR, ca o reacție la faptul că era YouTube-ul plin cu emisiuni postate de alții. Și acum găsești emisiuni înregistrate.

De alte canale nu știu, nu am legătură cu ele. Mă bucur că există această intenție din partea TVR, pentru că munca noastră trebuie protejată. Însă asta trebuia făcut de multă vreme.

Primele canale de Facebook și de YouTube au fost făcute de realizatorii de emisiuni. Fiecare avea pagina lui, pentru că TVR nu avea un departament specializat”, a explicat Marian Olaianos.

În ceea ce privește pagina ”Replay” de Facebook, Olaianos spune că nu poate fi închisă de TVR pentru că are statut de fan-page. Aceasta a fost creată de câțiva telespectatori fideli, care, la un moment dat, i-au dat și realizatorului drept de administrator.

”Singura legătură cu acest canal este că dădeam share-uri. Dar eu dau multe share-uri, nu am absolut nicio treabă”, a mai spus Olaianos.

TVR nu a deținut niciodată brandul ”Replay”

Televiziunea Română a început în urmă cu doar câteva luni să le impună angajaților săi să nu folosească imagini în mediul online, pentru care titluarul de drepturi este televiziunea publică. Serviciul ”Drepturi de autor”, care se ocupă cu protejarea proprietății intelectuale are o misiune extrem de complicată, dacă nu chiar imposibilă.

În prezent, sute sau chiar mii de imagini de arhivă circulă ”la liber”, în mediul online. Unele dintre aceste canale au fost deja notificate sau desființate, ca urmare a unor sesizări către Youtube, cum este cazul filmărilor cu Toma Caragiu, pentru care TVR deține drepturile de autor.

Pentru emisiunea ”Replay”, difuzată la TVR în perioada 2007 – 2022 lucrurile sunt însă și mai complicate. Conform unui răspuns al TVR la o interpelare parlamentară a senatorului Adrian Costea, Televiziunea Română nu deține brandul ”Replay”, acesta aparținând, la nivel european, unui producător de haine.

”În anul 2019, solicitarea SRTv de înregistrare a mărcii Replay a fost respinsă de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci ca urmare a cererii de opoziție formulate de Fashion Box SpA, titulat al mărcii comunitare Replay (magazinele de articole de îmbrăcăminte cu același nume”, se arată în răspunsul TVR.

Emisiunea ”Replay” ar putea reveni pe post, la toamnă, după lansarea TVR Sport

În același document, Serviciul Drepturi de Autor recunoaște că există impedimente legate de ”situația drepturilor de autor și sportive în contextul legislației aplicabile în prezent pentru utilizările în mediul digital”.

Totuși, SRTv susține că nu a avut în vederea închiderea definitivă a emisiunii ”Replay”, motiv pentru care show-ul figurează în grila aprobată de CNA pentru viitorul post TVR Sport, unde au fost programate cinci emisiuni, de luni până vineri, în intervalul 21:00 – 22:00. ”De asemenea, există posibilitatea ca emisiunille să se poată regăsi în grilele de toamnă-iarnă ale posturilor TVR 1 și TVR 2”, se arată în răspunsul departamentului sport, care contrazice, oarecum, poziția serviciului ”Drepturi de autor”.

ADVERTISEMENT
Tags: