Andrei Boncea, soțul Loredanei Groza, și regizorul Dragoș Buliga au deschis o acțiune în instanță prin care solicită decontarea sumei de 29,8 milioane lei (6 milioane euro) pentru o producție americană filmată în România.
Frame Film, societatea la care cei doi sunt acționari, a înregistrat pe 9 februarie 2022 la Curtea de Apel București o acțiune în contencios administrativ și fiscal prin care cer obligarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului la plata respectivei sume de bani.
Conform informațiilor obținute de FANATIK, suma provine din schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografiei (Cash Rebate), un program național prin care Guvernul României se obligă să suporte până la 35% din bugetul producțiilor străine realizate în România.
Suma de 29,8 milioane lei a fost ”promisă” companiei Frame Film pentru realizarea producției ”The Protege / The Asset” (Codul Asasinului), în regia lui Martin Campbell, avându-i în rolurile principale pe Samuel L. Jackson, Michael Keaton și Maggie Q., film în care apar și actori români precum: Tudor Chirilă, Florin Piersic Jr. sau George Piștereanu.
Schema de ajutor de stat a fost inițiată în anul 2018, având un caracter multianual și un buget maxim anual de 50 de milioane de euro. Obiectivele principale ale acestei inițiative sunt: dezvoltarea cooperării cinematografice europene și internaționale, susținerea producătorilor de film, crearea de noi locuri de muncă în industria cinematografică, promovarea identității culturale, a destinațiilor și obiectivelor turistice.
Mai multe țări vecine, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria, au reușit să atragă în ultimii ani producții cu buget uriaș tocmai datorită unei legi a cash rebate-ului. România a fost ultima care a apelat la o astfel de inițiativă, însă producătorii români de film susțin că procedura decurge greoi și că banii ajung cu mare întârziere la ei.
Conform unei statistici realizate de Alianța Producătorilor de Film (APF) până în iunie 2021, un singur proiect din 24 propuse și aprobate spre finanțare a fost achitat. Mai exact, 2,6 milioane lei au fost decontate de Ministerul Economiei, în timp ce datoria la producătorii de film ajungea la 153 milioane lei.
În perioada 2018-2020, producătorii români de film au cheltuit 438 milioane lei, din care aproape jumătate (200 milioane lei) au fost încasate de Statul Român sub formă de taxe și impozite.
Printre producțiile internaționale filmate în România care încă mai așteptau finanțarea promisă se numără: ”Violence of Action” (produs de Icon Films, cu Chris Pine și Ben Foster) – 20,4 milioane lei, ”Voyagers” (produs de Icon Films, cu Tye Sheridan și Collin Farrel) – 18,5 milioane lei, ”A Christmas Prince. The Royal Baby” (producător Castel Film, cu Rose McIver și Ben Lamb), Dampyr (producător Frame Film, cu Frida Gustansson și Wade Briggs) – 7,08 milioane lei.
Singurul proiect achitat era filmul ”Alex Rider” (2,4 milioane lei), în regia lui Andreas Prochaska, avându-i în rolurile principale pe Otto Farrant, Vicky McClure și Ana Ularu.
“Da, vor exista procese și cu siguranță le vom câștiga. Suntem într-o situație banală de litigiu comercial, în care autoritatea statului își ignoră pur și simplu mandatul legal de a pune în aplicare și a opera această schemă conform legilor în vigoare și a bugetului de stat.
Iar cei care au investit bani în aceste producții, garantând practic statul român și schema pentru cinema, își vor recupera sumele înzecit. Toate cele 24 de filme produse și neachitate vor deveni blockbustere, pentru care Guvernul României va fi obligat într-un final să plătească biletul cel mai scump”, spunea Andrei Boncea într-un interviu acordat în 2021 publicației b365.ro.
Compania Frame Film a fost înființată în anul 2008 de Dragoș și Eugenia Buliga, iar în 2014 a fost cooptat și Andrei Boncea, soțul Loredanei Groza.
În prezent, Dragoș și Andrei sunt asociați cu părți egale și administratori ai firmei. În 2020, societatea a avut o cifră de afaceri de 130,9 milioane lei și un profit net de 1,1 milioane lei. Datoriile au crescut de la 43,9 milioane lei (în 2019) la 123,4 milioane lei (în 2020), iar numărul mediu de angajați a fost de 8. Conform informațiilor de la Ministerul Finanțelor, societatea nu are datorii la ANAF.