Life

De ce nu e bine să mesteci mâncarea prea repede înainte să o înghiți. Ce se întâmplă în stomac, de fapt

De ce nu trebuie să mesteci mâncarea prea repede înainte să o înghiți. Un medic a explicat ce se întâmplă în stomac dacă faci asta.
26.04.2024 | 07:24
De ce nu e bine sa mesteci mancarea prea repede inainte sa o inghiti Ce se intampla in stomac de fapt
De ce să nu mesteci mâncarea prea repede. Sursa foto: Freepik/wayhomestudio
ADVERTISEMENT

Un medic a explicat de ce nu trebuie să mesteci mâncarea prea repede înainte de a o înghiți. Este un obicei dăunător pentru stomac și pot apărea probleme.

De ce să nu mesteci mâncarea prea repede. Avertismentul unui medic

Poate ți se întâmplă, uneori, să fii pe grabă și să mesteci rapid mâncarea, iar apoi să te confrunți cu dureri de stomac. De altfel, atunci când își e foarte foame, avem, de multe ori, tendința de a mesteca alimentele foarte repede.

ADVERTISEMENT

Procesul de digestie începe în cavitatea bucală, atunci când mâncarea este mestecată corespunzător. Alimentele se descompun în bucăți mai mici și se amestecă cu salivă. Aceasta conține enzime care contribuie la descompunerea carbohidraților.

Digestia poate fi îngreunată dacă mâncarea nu este mestecată complet. Hrana nedigerată, care nu e descompusă corespunzător în bucăți mai mici, poate trece rapid prin tractul digestiv. În acest fel, absorbția nutrienților nu va fi eficientă.

ADVERTISEMENT

În plus, dacă mâncarea nu este mestecată suficient, stomacul și intestinele devin suprasolicitate pentru a putea descompune bucățile mai mari de mâncare. Din acest motiv, se poate ajunge la balonare, disconfort abdominal sau indigestie.

Dacă mestecăm alimentele mai mult, acestea vor ajunge în stomac mai bine preparate. De altfel, senzația de foame va fi potolită mai repede în acest fel.

ADVERTISEMENT

“Noi mestecăm de trei ori și înghițim. În momentul ăla, alimentele ajung insuficient preparate în stomac și stomacul e silit să facă chimic ceea ce n-au făcut fălcile mecanic și își va crește secreția gastrică de patru-cinci ori mai mult decât e nevoie.

Ori excesul de secreție gastrică irită pereții stomacului și fac o foame de-ai mânca și pietre după. (…) Dacă mesteci mult, alimentele ajung bine preparate în stomac, foamea secundară dată de excesul de secreție gastrică e mai mică și te saturi cu puțin. 

ADVERTISEMENT

Dacă bei apă înainte de masă. Dacă mesteci mult mâncarea te vei sătura cu puțin. Nimeni nu te obligă să mănânci tot. Da, masa e bogată. Iei și de acolo și de acolo, dar puțin”, a explicat Dr. Doru Negru, medic de boli interne, diabet, nutriție, boli metabolice, pentru dcmedical.ro.

De câte ori trebuie mestecată mâncarea, de fapt

De asemenea, medicul Doru Negru a mai spus că fiecare îmbucătură de hrană trebuie mestecată de 20 de ori, “până aproape se topește mâncarea în gură”.

Potrivit studiilor, numărul optim pentru fiecare înghițitură poate varia. Experții recomandă, totuși, între 20 și 30 de mestecări pentru fiecare bucată de mâncare.

ADVERTISEMENT
Tags:
Imagini de neînțeles în București. Gardă de onoare, antemergătoare BMW și circulație blocată....
Imagini de neînțeles în București. Gardă de onoare, antemergătoare BMW și circulație blocată. Pe cine escortau
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele...
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele exacte
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină...
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Cum a apărut, la 48 de ani, cea mai cunoscută amantă din România,...
Cum a apărut, la 48 de ani, cea mai cunoscută amantă din România, ce a trăit 16 ani cu un milionar însurat! Imagini provocatoare
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
1.500 de euro pentru acești români. Procedurile sunt foarte simple
1.500 de euro pentru acești români. Procedurile sunt foarte simple
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”