Editoriale

Andrei Dicu concluzionează după derby-ul Dinamo – Craiova: Picătura italiană, versus „nada” spaniolă și arțăgosul Contra

19.10.2020 | 00:27
Andrei Dicu concluzioneaza dupa derbyul Dinamo  Craiova Picatura italiana versus nada spaniola si artagosul Contra
ADVERTISEMENT

Teoretic, Craiova părea favorită în meciul cu Dinamo, având în vedere pozițiile în clasament, dar și faptul că, înaintea partidei, oltenii nu pierduseră niciun punct, în timp ce roș-albii încă tânjeau după primul succes, pe teren propriu. S-a întâmplat ce se proconiza, pentru că Bergodi a câștigat meciul tactic, iar năbădăiosul Contra a făcut circ pe tușă, în locul promisiunilor onorate din teren.

Cu toate acestea, plecarea lui Mihăilă, accidentarea lui Koljic și faptul că atât Vlădoiu cât și Câmpanu au primit rezultate pozitive la testările pentru COVID – 19 lasă urme. Indiferent de orice, aceste evenimente n-aveau cum să nu conteze la capitolul psihic și  puteau transforma această partidă într-una echilibrată. Dezechilibrul a constat, însă, doar în faptul că elevii lui Contra au jucat împotriva lor, înșiși. Ca și antrenorul însuși, care n-a reușit să-l impresioneze decât pe „centralul” Feșnic, făcându-l pe acesta să-l „îngălbenească”, inclusiv de furie, o furie de altfel nejustificată.

ADVERTISEMENT

„Șutul spaniol”, cu care ne amuza fantasticul Grigore Vasiliu Birlic în filmul „Băieții noștri” s-a „concretizat” într-un soi de „nada”, în traducere liberă „nimic”, în timp ce alb-albaștrii au jucat cât a trebuit și mai exact de a trebuit.

Bergodi, nașul lui Dinamo, l-a „botezat” și pe Cosmin Războinicelul, cu o lecție tactică

„Picătura italiană” aplicată de Bergodi (între altele, „nașul lui Dinamo”) pe scăfârliile celorlalte echipe din primul eșalon a continuat să „sape” și în meciul de pe „Arena Națională”. 7 victorii din 7 posibile, curată revoluție tehnico – tactică, lucru care s-a văzut și acum, când, dincolo de greșeala lui Puljic, care l-a luat la dans pe M. Constantin, ba chiar am avut impresia că, din imprudență, l-a călcat și pe „toc”, reprezintă o continuitate.

ADVERTISEMENT

De partea cealaltă, Contra a primit ce a dorit din partea noii conduceri a clubului, dar a continuat să se remarce în strigăte războinice de pe margine, aidoma parcă unui șef de trib din latinitatea rudimentară, tipică acelora care căutau „pepitas” în noroaie, când, de fapt, nu știau să-și găsească un rost din muncă cinstită. Nu degeaba, iată, Războinicelul Cosmin a capotat mai demult și la echipa națională, iar în viață, răspunsurile curg ușor, dar sigur, precum o armată.

Contra a primit tot ce și-a dorit, urmând ca, potrivit logicii firești a lucrurilor, în curând să i se facă un nou cadou. Dar, de data asta nu pe Alex Garcia, spre exemplu, fost jucător la Manchester City, ci, probabil, cel mai frumos trenuleț de jucărie, cu care să se mai ducă, din când în când și la școală, precum orice copil răzgâiat, pe care inspirația l-a lăsat de izbeliște.

ADVERTISEMENT

În mod normal, menirea unui gazetar este și aceea de a-i descuraja pe cei care spunând „eu” se înțeleg doar pe sine. Iar aici, dincolo de lecția predată de Bergodi și de olteni, Cosmin și  băieții din „haita” din „Ștefan cel Mare” nu se mai pricep nici ei înșiși. Important e ce se va înețelge prin birourile noii conduceri a clubului…

„Picătura” care poate topi „tancul” CFR Cluj

Să dăm, însă, Cezarului ce îi aparține de drept. Craiova lui Bergodi știe meserie și se pare că, abia de anul acesta, se dovedește a fi principalul oponent al „tancului” numit „CFR Cluj”, dacă nu cumva, în momentul actual, este chiar principala favorită, cel puțin potrivit cifrelor și a jocului prestat.

ADVERTISEMENT

Nu suntem sceptici, dar, de-a lungul timpului, Craiova a mai pierit în anonimat, după ce plecase ca din pușcă. E drept, niciodată nu a avut un asemenea parcurs, cu victorii pe linie, adunând cu migală nu punctuleț cu punctuleț, ci câte trei, dintr-o lovitură.

Echipa lui Bergodi pare o înflorire a ramurii, crescută dintr-un verde desăvârșit și sănătos. Asta pentru că, Universitatea a câștigat meritat aceste meciuri, indiferent că golul marcat în această seară și care i-a adus o victorie „italienească”, a fost înscris din eroarea lui Puljic. Craiova câștigă pentru că joacă vertical, din punct de vedere tactic și nu se mai teme de ea însăși. Însă, drumul e lung și pașii, anevoioși…

Munții se nasc din munți, însă zărim, sub toate unghiurile, o nouă echipă a Băniei care pare să se fi găsit pe ea însăși. Asta, cu tot cu implanturile făcute în cazurile de forță majoră, apărute în ultimul timp…


  • (P) Cota BETANO pentru U Craiova – Academica Clinceni: 1,50 este cota pentru “1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT