Sport

Andy Carcea, românul care caută gloria în cursele de anduranță din Mexic

Deși era cel mai tânăr concurent, Andy Carcea i-a sedus pe mexicani la Cursa de 24 de ore de pe Autodromo Hermanos Rodriguez.
14.01.2023 | 07:21
Andy Carcea romanul care cauta gloria in cursele de anduranta din Mexic
Andy Carcea a fost cel mai tânăr concurent la ultima etapă a Campionatului Mexicului de anduranță. Foto: colecție personală
ADVERTISEMENT

Andy Carcea a debutat în motorsport la numai 7 ani, cu kartingul. Întrecerile pe circuit au rămas marea sa pasiune, iar acum caută gloria în competițiile de profil de pe toate meridianele. Ultima experiență a fost în Endurance 24, disputată pe Autodromo Hermanos Rodriguez, cursă de 24 de ore contând ca ultima rundă a competiției naționale din Mexic.

Andy Carcea a impresionat în Mexic și a primit propunerea de a face un sezon complet

În start de decembrie, Autodromo Hermanos Rodriguez din Ciudad de Mexico, găzduia etapa de final a Campionatului Mexicului de anduranță.

ADVERTISEMENT

Pe lista de start a întrecerii de 24 de ore, la Clasa T2, în echipa Extreme Toys – BASH, se afla și românul Andy Carcea. Cel care, la 20 de ani, a fost cel mai tânăr concurent de pe grilă.

A izbutit să-și pună mașina în pole-position. Iar în cursa de a repetat prestația excelentă. ”Am fost al treilea pilot. Am reușit să recuperez patru ture. Și, mai apoi, aveam un avans de vreo șase ture, pe locul 1”, spune Carcea.

ADVERTISEMENT

În ultimele 6 ore însă, norocul nu a ținut cu echipa sa. ”Am avut o defecțiune la mașină, s-a spart motorul și n-am mai reușit să revenim pe pistă. Însă am terminat pe 4 la clasa noastră, din 8, pentru că am avut turele acelea avans. Și pe locul 40 din 100 de mașini la start”, rememorează românul.

O experiență de nota 10 pe care își dorește să o repete

Chiar dacă nu au prins podiumul, Andy Carcea a fost premiat pentru cel mai rapid timp la clasă. Iar prestația sa nu a scăpat neobservată.  ”Toată lumea din paddock vorbea foarte frumos de mine, inclusiv presa și comentatorii de la TV.

ADVERTISEMENT

Toți erau încântați că am condus cursa timp de 17 ore. Am obținut chiar cel mai rapid timp în tura de noapte.

A fost o experiență foarte frumoasă, unică, de nota 10, din care am învățat foarte multe lucruri. Și care m-a pus la încercare și din pricina condițiilor de-acolo.

ADVERTISEMENT

Temperatura a variat foarte mult. Ziua am concurat pe 30 de grade, iar noaptea pe 3 grade. Noaptea era foarte bine, nu trebuia să mergem cu geamul deschis.

Dar în timpul zilei eram cu geamul deschis puțin, căci nu puteam să respirăm în mașină”, spune Andy.

Și nu este totul. Calitățile sale și timpii obținuți i-au determinat pe mexicani să-i propună să facă un sezon complet. În plus, există posibilitatea să facă pasul în Formula 4.

”Aș vrea să merg tot în Mexic să concurez. 100% am un loc dacă găsesc sponsorii să particip la cursele de 24 de ore tot campionatul.

De asemenea, tot acolo mi s-a oferit posibilitate de a efectua un test cu Formula 4, pe un circuit de lângă Mexico City. Am avut un rezultat foarte bun. Am venit în același timp cu campionii de acolo și încercăm să intrăm și în Formula 4” , mărturisește Carcea.

A simțit pe pielea lui cât de periculos este Mexicul

Se spune despre Mexic că este o țară periculoasă. Iar Andy Carcea a descoperit acest lucru în timpul petrecut acolo. ”Mi-a fost teamă cât am fost singur. Cât am fost cu echipa și cu oamenii cu care m-am dat, nu. Trebuie să fii foarte atent stânga-dreapta.

E o țară foarte periculoasă dacă nu ești însoțit de cineva. Primul contact cu Mexicul a fost când mi-am comandat un Uber să plec spre hotel.

Vine mașina, văd că se dă jos un om îmbrăcat în costum, care avea o armă. Deschide portbagajul, văd că are încă una. Îl întreb: >? Îmi zice: >.

Am ajuns la hotel, acolo dau să deschid ușa și-mi spune șoferul: nu, așteaptă. Se dă jos cel din dreapta, dă o tură de mașină, se uită stânga-dreapta și după aceea mi-a deschis ușa să pot să mă dau jos. A zis să așa e cel mai sigur”spune românul.

ADVERTISEMENT