News

Angajații care nu mai pot fi plătiți cu salariul minim începând din 2024. La cât le va crește leafa

De la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare o prevedere din Codul Muncii prin care o categorie an angajați nu va mai putea fi plătită cu salariul minim pe economie
05.11.2023 | 18:38
Angajatii care nu mai pot fi platiti cu salariul minim incepand din 2024 La cat le va creste leafa
Majorare de salariu pentru angajații plătiți cu salariul minim pe economie. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Este vorba de salariații care au o vechime în muncă de cel puțin doi ani. Acest lucru a fost prevăzut în Codul Muncii, într-o măsură introdusă la 1 ianuarie 2022, cu termen de aplicare 1 ianuarie 2024. Asta înseamnă că, începând de anul viitor, angajații care au o vechime în muncă de doi ani nu vor mai putea fi plătiți cu salariul minim pe economie.

Majorare de salariu pentru angajații cu experiență

Începând de anul viitor angajații cu experiență de minim doi ani nu vor mai putea fi plătiți cu salariul minim pe economie. Acest lucru este prevăzut de o reglementare introdusă în Codul Muncii în anul 2011, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, urmând a fi aplicată de la 1 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, se arată în Ordonanța 142/2021, care a modificat Codul Muncii.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din domeniu au precizat că această majorare se aplică atât contractelor de muncă nou încheiate, cât și pentru salariații cu contracte de muncă aflate în derulare. Acest lucru înseamnă că angajatorii, în cazul în care au încă salariați plătiți cu salariul minim pe economie, vor trebui să le majoreze salariile celor cu o vechime de muncă mai mare de doi ani.

„Majorarea se va aplica atât salariaților cu contracte individuale de muncă nou-încheiate, cât și pentru cei cu contracte  aflate în derulare. În acest mod, există egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de muncă, indiferent de data încheierii acestora.

ADVERTISEMENT

Precizăm că această majorare face obiectul unui act adițional. Astfel, chiar dacă este  impusă prin lege, doar majorarea în sine constituie obiectul obligației conform actului normativ, dar  valoarea efectivă a salariului se va stabili prin negociere între părți. Ca urmare, fiind o modificare a unui element esențial al contractului de muncă, este nevoie de întocmirea unui act adițional semnat de ambele părți”, se arată într-o precizare a Inspecției Muncii.

Salariul minim a ajuns 3.300 lei

La finalul lunii septembrie a acestui an, Guvernul a decis majorarea salariului minim pe economie la 3.300 lei. Măsura a fost adoptată în data de 28 septembrie și a intrat în vigoare de la 1 octombrie. Ministerul Muncii a precizat că de această majorare vor beneficia 1.867.588 de salariați.

ADVERTISEMENT

„Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, începând cu data de 1 octombrie 2023, față de 3.000 lei în prezent.

Această majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă  o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până acum. Tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore/lună. De majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 de salariați”, transmitea Ministerul Muncii, care explica că această măsură nu se aplică angajaților din agricultură și industrie alimentară, care beneficiază de o altă reglementare.

A fost a doua creștere a salariului minim pe economie în acest an. Astfel, la începutul anului salariul minim a fost majorat la 3.000 lei, de la 2.550 de lei. Această ultimă majorare era așteptată însă abia de anul viitor, mediul de afaceri reacționând critic la viteza cu care Guvernul a majorat salariul minim. Premierul Marcel Ciolacu declara însă că pentru anul viitor va mai exista o nouă majorare. „Ne dorim să existe o altă treaptă de creștere în anul 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a spus premierul.

ADVERTISEMENT