News

Angajații care vor putea ieși la pensie după numai 25 de ani. Care sunt condițiile

O nouă categorie de angajați s-ar putea pensiona mai devreme, după 25 de ani, potrivit unui proiect de lege. Este vorba de cei care au lucrat în industria chimică și petrochimie.
22.04.2023 | 09:54
Angajatii care vor putea iesi la pensie dupa numai 25 de ani Care sunt conditiile
O nouă categorie de angajați s-ar putea pensiona mai devreme, după 25 de ani / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit unui proiect de lege dezbătut în Senat, legea pensiilor de stat s-ar putea modifica, o categorie de angajați putând ieși mai devreme la pensie. La inițiativa PSD, în Senat se află în dezbatere o lege care permite unei categorii de angajați să iasă mai devreme la pensie, respectiv după 25 de ani de muncă.

Noi categorii pe lista condițiilor de muncă speciale

Proiectul legislativ se referă la modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, fiind înregistrat în stadiu de dezbatere. Proiectul de lege urmărește încadrarea de noi cartegorii în lista activităților de muncă în condiții speciale.

ADVERTISEMENT

Astfel, vor fi încadrate ”activitățile desfășurate de muncitori și personalul tehnic operativ pe întreg teritoriul unităților din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, încadrate în grupele I și/ sau II de muncă, potrivit legislației anterioare”.

”Perioada de dinaintea datei de 1 aprilie 2001, în care angajații au lucrat la locurile de muncă încadrate în grupele I și/ sau II , va fi asimilată stagiului de cotizare, potrivit vechii legislații, aflate în fabricile cu profil chimie și petrochimie”.

ADVERTISEMENT

Muncă în condiții de risc

Reducerea vârstei standard de pensionare, de 13 ani în cazul salariaților care au activat în industria petrochimică și chimică, iar stagiul complet de cotizare stabilit la 25 de ani, sunt motivate de condițiile de risc (noxe, substanțe toxice, expunere la agenți chimici, etc) în care salariații din categoriile respective au activat.

La cerere, în caz că acest proiect de lege va trece prin Parlament și va fi promulgat de șeful statului, de aceste noi prevederi vor putea beneficia și cei care deja sunt la pensie, drepturi recalculate fiind acordate la începutul lunii următoare celei în care a fost depusă cererea. O nouă lege a pensiilor urmează să fie prezentată în luna iunie.

ADVERTISEMENT

În expunerea de motive se menționează că această categorie de angajați și-a desfășurat activitatea în condiții de risc pentru sănătate, generate de specificul industrial al profilurilor.”Activitățile desfășurate de personalul unităților din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, au un nivel ridicat al riscului”, se menționează.

O boală profesională este definită ca „o afecțiune care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau a unei profesiuni şi este cauzată de factori nocivi, fizici, chimici sau biologici, caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului în procesul de muncă”.

ADVERTISEMENT

Noile încadrări se referă acum la activități precum „manipularea materiilor toxice și pulverulente, manipularea produseloc petrochimice, a celor chimice, a cărbunilor”. Alte activități încadrate se referă la cele legate de meserii portuare (docheri, conducători de utilaje), activități legate de curățarea tancurilor și rezervoarelor sau altor instalații din sectorul chimic și petrochimic ce prezintă riscuri legate de substanțe toxice.

 

ADVERTISEMENT
Tags: