News

Angajații români care vor încasa un spor de 100% pentru orele lucrate în aceste zile. Ce prevede Codul Muncii

Bani în plus pentru românii care vor lucra de Paște și de 1 Mai. Sporul este de 100% și este prevăzut pentru două categorii de angajați
09.04.2024 | 23:46
Angajatii romani care vor incasa un spor de 100 pentru orele lucrate in aceste zile Ce prevede Codul Muncii
Angajații români vor avea parte de mai multe zile libere în luna mai și de sporuri de 100% dacă lucrează de Paște și 1 Mai. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În următoarea lună, lucrătorii din România se pot bucura de mai multe zile libere, conform prevederilor Codului muncii, indiferent de domeniul în care își desfășoară activitatea, dar și de un spor de 100%. Acest lucru este garantat în special cu ocazia Zilei Muncii și a sărbătorilor pascale.

Bani în plus pentru cei care lucrează de Paște și 1 Mai

Astfel, pe lângă Ziua Muncii, care este sărbătorită pe 1 mai, lucrătorii se pot bucura de câteva zile libere suplimentare în luna mai, în contextul sărbătorilor pascale creștin-ortodoxe. Conform Codului muncii, aceste zile libere includ Vinerea Mare (3 mai), precum și cele două zile de Paște (5 mai – duminică și 6 mai – luni).

ADVERTISEMENT

Angajatorii sunt obligați să acorde aceste zile libere salariaților conform legislației în vigoare, iar neacordarea lor poate atrage sancțiuni sub formă de amenzi în valoare de până la 10.000 de lei. Este important de menționat că prevederile referitoare la zilele libere din luna mai se aplică tuturor angajaților, indiferent de domeniul de activitate.

Totuși, există anumite categorii de angajați care trebuie să își desfășoare activitatea și în zilele nelucrătoare, cum ar fi cei din domeniul sanitar, alimentație publică sau ordine publică, unde activitatea nu poate fi întreruptă.

ADVERTISEMENT

În aceste cazuri, timpul lucrat în zilele de sărbătoare trebuie compensat cu timp liber echivalent în următoarele 30 de zile, iar în lipsa posibilității acordării timpului liber, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Câte zile libere vor primi românii în mai

În urma programului pus la punct de autorități, românii vor avea ocazia să se bucure de mai multe zile libere în luna mai. Astfel, începând cu 1 mai, care coincide cu Ziua Muncii, și continuând cu 2 mai, considerată zi-punte, și până pe 6 mai, când se sărbătoresc Paștele, vor fi șase zile de relaxare consecutive.

ADVERTISEMENT

Sectorul public va beneficia de o minivacanță de șase zile, începând cu 1 Mai și terminând cu a doua zi de Paște. Această perioadă va include și 2 mai, ziua-punte creată pentru a face legătura între Ziua Muncii și Vinerea Mare.

Angajații din sectorul privat vor avea o altă distribuție a zilelor libere. Deși vor fi liberi pe 1 Mai, pentru ei 2 mai nu va fi zi liberă. Cu toate acestea, vor avea liber de la 3 mai (Vinerea Mare) până pe 7 mai (a doua zi de Paște), oferindu-le o minivacanță de patru zile de Paște.

ADVERTISEMENT

Elevii și copiii din grădiniță vor beneficia de vacanță de primăvară în perioada Paștelui, începând de pe 27 aprilie (sâmbătă) și se va termina pe 7 mai (marți), când vor reveni la cursuri.

După Paște, următoarea mini-vacanță va fi la Rusalii, când muncitorii din România vor avea la dispoziție trei zile libere, inclusiv ziua de după Rusalii, care va fi pe 24 iunie (luni).

ADVERTISEMENT