News

Câte zile libere legale mai au angajații români până la sfârșitul anului. Ce se întâmplă cu cei cărora angajatorul nu le dă liber

La începutul anului, salariații din România urmau să beneficieze de 17 zile libere, sărbători legale recunoscute, la care Guvernul a adăugat încă trei, însă doar pentru bugetari
24.03.2024 | 21:30
Cate zile libere legale mai au angajatii romani pana la sfarsitul anului Ce se intampla cu cei carora angajatorul nu le da liber
Bugetarii au mai multe libere legale, dar ei trebuie să le recupereze. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Din cele 17 sărbători legale, șapte dintre acestea cad într-o zi de weekend, astfel că angajații care au program luni-vineri urmau să aibă în fapt doar zece zile libere. Până acum, din cele 17 sărbători legale au trecut cinci, două dintre acestea fiind în zilele de weekend.

Câte zile libere legale mai au salariații

Primele cinci zile libere legale din an au fost toate în luna ianuarie. Este vorba de 1 și 2 ianuarie, zile libere cu ocazia Anului Nou, 6 și 7 ianuarie, zilele de Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul, plus Ziua Unirii Principatelor Române, pe 24 ianuarie. Dintre acestea doar 6 și 7 ianuarie au căzut în zile de weekend.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că până la finalul anului au mai rămas 12 zile libere legale, din care alte cinci vor pica în zilele de weekend, deci salariații din România vor mai beneficia de doar șapte libere legale în practică. Acestea sunt zilele de 1 și 3 mai, Ziua Muncii și Vinerea Mare, care pică miercuri și vineri, 6 mai, a doua zi de Paște, 24 iunie și 15 august, Rusaliile și Adormirea Maicii Domului și liberele de Crăciun, 25 și 26 decembrie.

Alte cinci libere legale vor pica în zilele de weekend. Acestea sunt prima zi de Paște, ce cade duminică 5 mai, Ziua Copilului, 1 iunie, care pică sâmbătă, 23 iunie, Rusaliile, și Sfântul Andrei și Ziua Națională, 30 noiembrie și 1 Decembrie, care pică și ele în weekend.

ADVERTISEMENT

În luna decembrie a anului trecut, printr-o Hotărâre de Guvern, Executivul a hotărât trei punți legale pentru salariații din sectorul bugetar. Este vorba de zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie au devenit zile libere în 2024 pentru a face punți între sărbătorile legale și weekenduri. Acestea urmează însă să fie recuperate prin prelungirea programului, potrivit actului normativ.

„Pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc drept zile libere. Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite drept zile libere potrivit alin. (1), instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la datele de 31 mai 2024, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități și instituții publice”, se arată în hotărârea de guvern.

ADVERTISEMENT

Fac excepție de la această prevedere magistrații care au termene în aceste zile. „Prevederile art. 1 nu se aplică magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termene de judecată în zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 și nici participanților în aceste procese”, se mai arată în actul normativ citat.

Cum sunt compensați salariații care lucrează în zilele de sărbătoare

Legislația prevede și două excepții, anume salariați care nu pot beneficia de zilele libere legale. Aceștia sunt angajații din sistemul sanitar și pentru cei din sistemul de alimentație publică, „în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate”. De asemenea, art. 141 din Codul Muncii menționează că liberele legale nu se aplică nici în locurile de muncă în care „activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii”.

ADVERTISEMENT

Pentru aceștia legea prevede mai multe metode de compensare. Legea stabilește că acești angajați au dreptul la compensarea activității din acele zile cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile de la datele respective.

De asemenea, legea prevede că, dacă, din motive justificate, angajatorul nu acordă zilele libere aferente, salariatul are dreptul să beneficieze de o compensare printr-un spor de cel puțin 100% la salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

ADVERTISEMENT