Life

Animalul care poate să dispară din România. O boală care face ravagii îl amenință

Specia care are mari șanse să nu mai fie observată pe teritoriul nostru. Ce boală se răspândește rapid și anunță ceva rău.
01.03.2024 | 16:40
Animalul care poate sa dispara din Romania O boala care face ravagii il ameninta
Specia care are mari șanse să nu mai fie observată pe teritoriul nostru. Ce boală se răspândește rapid și anunță ceva rău. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Animalul care poate să dispară din România. O boală care face ravagii îl amenință de mai multă vreme. Efectele virusului nu sunt vizibile numai în pădurile din țara noastră, ci și în alte regiuni importante din Europa.

Specia care are mari șanse să nu mai fie observată pe teritoriul nostru. Ce boală se răspândește rapid și anunță ceva rău

Specia care are mari șanse să nu mai fie observată pe teritoriul nostru. Ce boală se răspândește rapid și anunță ceva rău. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că trebuie luate neapărat măsuri în acest sens.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai mari animale din România poate ajunge pe lista celor pe cale de dispariție. Populația de mistreți a scăzut radical în ultima perioadă, începând cu anul 2019 când a fost semnalizat prima oară virusul.

Pesta porcină africană este cauza principală care duce la dispariția acestei specii. Vânătorii susțin că eliminarea completă a mistreţilor din România timp de câţiva ani pentru a se eradica pesta nu ar fi posibilă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, reprezentanții DSVSA spun că planul de stopare nu dă roade. Instituția mai anunță că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în zona județului Dâmbovița, populația de porci mistreți din țara noastră fiind de aproximativ 60.000 de animale.

„Am ridicat problema acum câțiva ani despre ceea ce se întâmplă la porcii mistreți, unde boala pestei porcine se răspândește foarte repede. Erau câteva cazuri și am semnalat că virusul se poate extinde foarte ușor aici.

ADVERTISEMENT

Toată lumea spunea că Sandu Tolea e nebun, dar uite că am avut dreptate. Acum mergem după mistreți prin păduri, dar nu găsim decât cadavre. Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că virusul pestei porcine nu iartă.

Unde nu se ține cont de aceste măsuri impuse de stat, pesta rade tot!”, a transmis directorul Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, conform jurnalulnational.ro.

ADVERTISEMENT

Mistrețul, afectat de apariția pestei porcine africane

România nu este singura țară care se confruntă cu pesta porcină africană. Germania, care are în momentul de față între 2 milioane și 2,5 milioane de porci mistreți, are, de asemenea, probleme cu pesta. Vânătorii au fost nevoiți să împuște un număr record de animale în ultima perioadă.

Circa 450.000 de mistreți au fost eliminați din păduri. Acest lucru se întâmplă și în Franța, unde anul trecut au fost împușcați 500.000 de mistreți. Totodată, în Polonia numărul porcilor mistreți eliminați a fost de 200.000.

Numărul cazurilor a crescut foarte mult și în Austria, Elveția, Țările de Jos și în întreaga Europă de Est. Din păcate, pesta porcină africană a dus inclusiv la uciderea porcilor domestici pentru că virusul s-a transmis foarte ușor la gospodăriile oamenilor.

ADVERTISEMENT