Life

Animalul considerat dispărut și care și-a făcut apariția pe teritoriul României. Oamenii au încremenit când au văzut minunea. E cea mai mare din Europa

Pasărea despre care se credea că nu mai există a fost observată în țara noastră. Specialiștii au rămas uimiți. E cea mai mare din Europa.
09.12.2023 | 08:00
Animalul considerat disparut si care sia facut aparitia pe teritoriul Romaniei Oamenii au incremenit cand au vazut minunea E cea mai mare din Europa
Pasărea despre care se credea că nu mai există a fost observată în țara noastră. Specialiștii au rămas uimiți. E cea mai mare din Europa. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Animalul considerat dispărut și care și-a făcut apariția pe teritoriul României. Oamenii au încremenit când au văzut minunea. E cea mai mare din Europa, masculul putând ajunge până la o greutate de aproximativ 19 kilograme.

Pasărea despre care se credea că nu mai există a fost observată în țara noastră. Specialiștii au rămas uimiți. E cea mai mare din Europa

Pasărea despre care se credea că nu mai există a fost observată în țara noastră. Specialiștii au rămas uimiți pentru că au căutat ani la rând semne ale existenței sale. E cea mai mare din Europa, fiind mai grea decât lebăda și pelicanul.

ADVERTISEMENT

Dropia, denumită științific Otis tarda, face parte din familia Otididae, care este specifică stepelor din sud-estul Europei și zonelor cu climă temperată din Asia. Recent, a fost descoperită în România după îndelungi căutări.

După o perioadă de 13 ani de muncă în teren și numeroase monitorizări specialiștii au văzut pasărea. Confirmarea a venit din partea Asociației Grupul Milvus, o organizație pentru protecția păsărilor și a naturii cu sediul la Târgu Mureș.

ADVERTISEMENT

„După mai multe decenii, avem, în sfârșit, dovada faptului că dropia cuibărește în România! Ne-au trebuit 13 ani de muncă pe teren și, poate, puțin noroc, ca să primim această confirmare”, au declarat reprezentanții asociației, scrie oradesibiu.ro.

Organizația a distribuit și o imagine cu un cuib de dropie care a fost consemnat la Salonta, județul Bihor, dar și în alte regiuni din România. Pasărea a fost considerată o specie dispărută de pe teritoriul țării noastre în ultimii mai bine de 30 de ani.

ADVERTISEMENT
Dropia, cea mai mare pasăre din Europa
Dropia, cea mai mare pasăre din Europa. Sursa foto: enciclopedia.biz

Dropia, descoperită în județul Bihor

Observațiile noastre de pe teren din ultimii 13 ani ne confirmă faptul că există aici o mică populație transfrontalieră, de aproximativ 40 de exemplare, care folosesc teritorii de-o parte și de alta a graniței cu Ungaria, în zona SalontaMezőgyán.

La aceasta mai putem adăuga și psihologia speciei, întrucât dropiile tind să folosească locuri tradiționale pentru rotit (ritualul de curtare al masculilor) și pentru cuibărit”, se arată în comunicatul de presă al Asociației Grupul Milvus, mai arată sursa menționată anterior.

ADVERTISEMENT

Dropia, cea mai mare pasăre zburătoare din Europa, a fost introdusă ca specie vulnerabilă la nivel global în urmă cu ceva vreme. Din păcate, a cunoscut un declin semnificativ din cauza fragmentării habitatului său natural, stepa eurasiatică.

Până la mijlocul anilor 1950 a dispărut din cea mai mare parte a Europei, lucru care a avut loc și în România, în urma naționalizării. Pentru că pajiștile au fost arate și apoi plantate culturi agricole pasărea a început să fie văzută tot mai rar.

La acest lucru a contribuit enorm și mecanizarea agriculturii și vânătoarea, respectiv braconajul. Specialiștii au mai transmis că în anul 1988 mai existau aproximativ 48 de exemplare în toată țara, iar în 1990 se credea că a dispărut de tot.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a...
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
"M-am întors la el, dar nu a mai zis nimic". Gheorghe a murit sub ochii iubitei, ucis de un capac de canal, în Belgia. Urma să se căsătorească la vară
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată