Life

Animalul din România care este cel mai mare mamifer din Europa. Cântărește cât zece oameni la un loc

Un animal din România este considerat cel mai mare mamifer din Europa. Are o greutate foarte mare, cât zece oameni la un loc.
16.06.2023 | 18:17
Animalul din Romania care este cel mai mare mamifer din Europa Cantareste cat zece oameni la un loc
Despre ce animal este vorba? Trăiește mai mult în grupuri. Sursa foto: view.livresq.com
ADVERTISEMENT

Fauna României este una de-a dreptul impresionantă. La noi în țară trăiesc diferite viețuitoare care sunt o atracție pentru turiști, iar unul dintre animale este considerat de oamenii de știință cel mai mare mamifer din întreaga Europă.

Cel mai mare mamifer din Europa se află în România. Cântărește cât zece oameni la un loc

Se spune despre acest animal că poate cântări până la 920 de kilograme, deci iată o greutate foarte mare. Trăiește de obicei în grupuri și îl poți întâlni pe dealuri, pajiști sau păduri. Un procent de 80% dintr-o zi și-l alocă doar hranei, iarba fiind hrana sa favorită.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre zimbru, o specie de animal care a trecut prin etape de apariție și dispariție. După Primul Război Mondial, (conflict care a început în 1914 și s-a terminat în 1918, n.r) la nivel global mai existau doar 12 exemplare din aceste ființe.

Din cauza distrugerii habitatelor și a vânătorii intense și ilegale, zimbrul era în 1919 un animal pe cale de dispariție. Însă, responsabilii de mediu nu s-au lăsat și au depus eforturi pentru a ”reînvia” specia, fiind un simbol național în unele țări. De altfel, zimbrul este și un animal comestibil.

ADVERTISEMENT

În România, zimbrul a fost reintrodus în faună în anul 1958, la aproape două secole de la dispariție. Sivicultorii au adus din Polonia doi zimbri, care se numeau Podarec și Polonka. Aceștia s-au înmulțit și au fost ținuți o vreme în captivitate, încât să se asigure protejarea și dezvoltarea lor.

Treptat, s-au format mai mulți zimbri care se regăseau în Parcul Natural Vânători Neamț, unde mai sunt și astăzi de altfel. Însă, datorită programelor de reintroducere, aceste specii au putut fi lăsate și în semi-libertate sau libertate deplină.

ADVERTISEMENT

Câți zimbri sunt în România astăzi și la nivel global

În prezent, în țara noastră se găsesc peste 200 de zimbri în libertate, iar la nivel mondial populația lor s-a triplat în ultimele două decenii, atingând peste 9.100 de exemplare. Toate acestea provin din cele 12 care mai erau, după încheierea Primului Război Mondial.

”Zimbrul fost reintrodus în fauna României în anul 1958, la aproape două secole de la dispariția sa, de către silvicultorii români, prin aducerea, din Polonia, a doi zimbri, numiți Podarec și Polonka. Treptat, s-au format mai multe nuclee de zimbri, unul din acestea fiind cel de la Parcul Natural Vânători Neamț”, au transmis la începutul acestui an, pe Facebook, reprezentanții Romsilva.

ADVERTISEMENT

Lerești și Bunea sunt, de exemplu, zone unde se află zimbri în libertate, ceea ce înseamnă că oricând îți pot apărea în cale. În această primăvară li s-au mai adăugat alte 22 de exemplare, care s-au împărțit astfel: 12 la Nucșoara, 5 la Bunea și 5 la Lerești.

Autoritățile și-au propus ca până la jumătatea anului 2024 să fie puse în libertate 75 de exemplare de zimbri. Responsabilii de mediu au constat că până acum s-au născut în mediul lor natural 8 pui de zimbri, un caz fericit, căci sunt speranțe că aceste animale se vor înmulți tot mai mult.

Pot ataca zimbrii oamenii?

Zimbrii sunt animale sălbatice și fac parte din categoria bovinelor. În general nu sunt agresivi cu oamenii, dar pot deveni dacă te apropii prea mult de ei și încerci să-i ataci. Dacă vei întâlni o turmă în cale, fă bine și păstrează distanța.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”