Life

Animalul din România care poate face praf o gospodărie întreagă. Ucide tot ce întâlnește în cale și e mai periculos ca un urs sau o haită de lupi

Animalul din România mai periculos pentru gospodăria omului decât un urs sau o haită de lupi. Poate ucide toate animalele din curte.
19.02.2023 | 15:01
Animalul din Romania care poate face praf o gospodarie intreaga Ucide tot ce intalneste in cale si e mai periculos ca un urs sau o haita de lupi
Ce animale din gospodărie ucide cel mai des acest animal. Sursa foto: pixabay, Ziua de Cluj, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În țara noastră există multe animale periculoase pentru gospodăriile românilor, însă unul dintre ele pare mai de temut chiar și decât un urs sau o haită de lupi. Pătrunde foarte des în curți și cu greu poate fi capturat, mai ales că atacă și oameni, nu doar animale.

Animalul din România care este un adevărat pericol pentru păsările din gospodăriile românilor

Acest animal preferă zona de câmpie, este subțire, are membrele scurte și cu gheare lungi, botul ușor turtit și coadă pufoasă. Cântărește până la 4 kilograme, iar speranța lui de viață depinde de mediul în care supraviețuiește. De exemplu, în sălbăticie nu poate depăși cinci ani.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre dihor, un animal ce reprezintă un adevărat pericol pentru românii care au o curte cu multe viețuitoare. Țintele sale principale sunt păsările, găinile în special, care de cum îl văd încep să se agite. Mai greu poate fi observat de către om, căci se pitește în locurile întunecoase, foarte înguste.

Dihorul este un vânător foarte iscusit și nu are o problemă în a sta ore în șir la pândă după pradă. Asta mai ales că ghearele îl ajută să sape gropi și chiar să se cațere în copaci, loc unde se mai feresc găinile de el. Totodată, o hrană bună pentru sunt și alte păsări mai mari, precum gâștele, dar și animale care pot fugi foarte rapid, precum iepurii sălbatici.

ADVERTISEMENT

Dihorul se hrănește și cu insecte, rozătoare, broaște, șerpi, șopârle sau cârtițe. Oamenii care se tem să se apropie de el trebuie să știe că nu reprezintă un pericol real, căci nu atacă decât dacă este deranjat din vizuină sau, prins într-un colț, va vocaliza intens și posibil să se năpustească.

Se mai spune despre dihor că se satură dintr-o singură găină, iar pe restul doar le mușcă și le cară în vizuina sa, unde le depozitează. Puțini cunosc faptul că acest animal este purtător de boli. Poate infecta prada cu rabie, iar pentru a-l evita, cotețele au nevoie de o plasă măruntă sau temelie din piloni, potrivit agrobiznes.ro

ADVERTISEMENT

Cum puteți împiedica dihorul să vă atace animalele și păsările din curte

Se spune despre dihor că are o sensibilitate mare la mirosuri. Nu suportă, de exemplu, mirosul de câine, așadar, nu strică să puneți lângă cotețe cușca acestuia. Totodată, nici mirosul de capră nu este tolerat. Unii gospodari mai atârnă de pereții adăposturilor păsărilor pielicele de țap, cu un miros și mai înțepător.

Repelenții ar mai fi o soluție utilă în alungarea dihorilor, deoarece emit sunete de undă joasă, ce pot provoca disconfort și durere asupra urechilor prădătorului. Simțind acestea, dihorul va fugi cât ai clipi din fața păsărilor și nu va mai sta nici la pândă.

ADVERTISEMENT

Alți gospodari apelează la metode auzite de prin bătrâni. Se crede că smoala este o metodă preventivă, aplicându-se pe pereții gospodăriilor. De asemenea, unii cumpără otravă specială, care poate ademeni dihorul prin aroma ei, iar odată mâncată, poate provoca moartea acestui animal.

ADVERTISEMENT
Tags: