Animalul din România pentru care vin zeci de mii de turiști. Oamenii nu cred până nu-l văd cu ochii lor. Toată lumea îl fotografiază și filmează. Trăiește în cea mai veche rezervație naturală, care este un punct turistic important din țara noastră.
Mamiferul românesc care atrage oamenii ca un magnet se găsește în Delta Dunării și trăiește în deplină libertate de foarte mulți ani. Turiștii ajung să creadă povestea lui după ce îl imortalizează în poze și filmări.
În Pădurea Letea supraviețuiesc fără ajutorul omului peste 500 de cai, aceștia putând fi observați în herghelii conduse de un armăsar. Turiștii care ajung pe acest traseu au posibilitatea să vadă în toată splendoarea animalele sălbatice.
Caii pot fi văzuți în timp ce pasc liniștiți sau când aleargă pe pajiștile de la marginea pădurii. Animalele se găsesc și în alte zone din România, însă în Delta Dunării sunt cele mai numeroase. În Pădurea Caraorman trăiesc circa 160 de mamifere.
Caii de la Letea au o poveste care se întinde pe o perioadă lungă. Deși sunt sălbatici, au strămoși domestici, lipovenii fiind cei care i-au adus în această zonă. Cei mai vechi locuitori ai regiunii au fost barcagii și pescari.
Atunci când au fugit din Rusia de reformele religioase ale ţarului Petru cel Mare au adus cu ei și câteva animale. Mai târziu, în perioada comunistă, în Deltă au fost deschise multe ferme de cai care exportau carnea lor în Europa, în special Italia.
În anii ’80, la o fermă din Sfântu Gheorghe a apărut o boală virală, febra aftoasă, motiv pentru care caii au fost lăsați în libertate. Cei care au supraviețuit sunt, de fapt, strămoșii actualilor cai sălbatici din Pădurea Letea.
Potrivit discoverdogrobea.ro, Dimitrie Cantemir scria în Descriptio Moldaviae, la începutul secolului al XVIII-lea, că hergheliile de cai sălbatici sunt văzute încă din timpuri străvechi, din sudul Moldovei până în Delta Dunării.
Din monitorizarea făcută până acum de autoritățile locale reiese faptul că iepele și armăsarii sunt în proporție aproximativ egală. Caii sunt sănătoși și au o durată medie de viață de circa 12 – 13 ani. Singura problemă pe care o au animalele sălbatice este lipsa apei, hrana fiind din abundență în pădure.