Life

Animalul din România pentru care vin zeci de mii de turiști. Oamenii nu cred până nu-l văd cu ochii lor. Toată lumea îl fotografiază și filmează

Mamiferul românesc care atrage oamenii ca un magnet. Turiștii ajung să creadă povestea lui după ce îl imortalizează în poze.
25.06.2023 | 12:00
Animalul din Romania pentru care vin zeci de mii de turisti Oamenii nu cred pana nul vad cu ochii lor Toata lumea il fotografiaza si filmeaza
Mamiferul românesc care atrage oamenii ca un magnet. Turiștii ajung să creadă povestea lui după ce îl imortalizează în poze. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Animalul din România pentru care vin zeci de mii de turiști. Oamenii nu cred până nu-l văd cu ochii lor. Toată lumea îl fotografiază și filmează. Trăiește în cea mai veche rezervație naturală, care este un punct turistic important din țara noastră.

Mamiferul românesc care atrage oamenii ca un magnet. Turiștii ajung să creadă povestea lui după ce îl imortalizează în poze

Mamiferul românesc care atrage oamenii ca un magnet se găsește în Delta Dunării și trăiește în deplină libertate de foarte mulți ani. Turiștii ajung să creadă povestea lui după ce îl imortalizează în poze și filmări.

ADVERTISEMENT

În Pădurea Letea supraviețuiesc fără ajutorul omului peste 500 de cai, aceștia putând fi observați în herghelii conduse de un armăsar. Turiștii care ajung pe acest traseu au posibilitatea să vadă în toată splendoarea animalele sălbatice.

Caii pot fi văzuți în timp ce pasc liniștiți sau când aleargă pe pajiștile de la marginea pădurii. Animalele se găsesc și în alte zone din România, însă în Delta Dunării sunt cele mai numeroase. În Pădurea Caraorman trăiesc circa 160 de mamifere.

ADVERTISEMENT
Caii de la Letea
Caii sălbatici din Pădurea Letea. Sursa foto: Instagram.com

Care este povestea cailor de la Letea

Caii de la Letea au o poveste care se întinde pe o perioadă lungă. Deși sunt sălbatici, au strămoși domestici, lipovenii fiind cei care i-au adus în această zonă. Cei mai vechi locuitori ai regiunii au fost barcagii și pescari.

Atunci când au fugit din Rusia de reformele religioase ale ţarului Petru cel Mare au adus cu ei și câteva animale. Mai târziu, în perioada comunistă, în Deltă au fost deschise multe ferme de cai care exportau carnea lor în Europa, în special Italia.

ADVERTISEMENT

În anii ’80, la o fermă din Sfântu Gheorghe a apărut o boală virală, febra aftoasă, motiv pentru care caii au fost lăsați în libertate. Cei care au supraviețuit sunt, de fapt, strămoșii actualilor cai sălbatici din Pădurea Letea.

Potrivit discoverdogrobea.ro, Dimitrie Cantemir scria în Descriptio Moldaviae, la începutul secolului al XVIII-lea, că hergheliile de cai sălbatici sunt văzute încă din timpuri străvechi, din sudul Moldovei până în Delta Dunării.

ADVERTISEMENT

Din monitorizarea făcută până acum de autoritățile locale reiese faptul că iepele și armăsarii sunt în proporție aproximativ egală. Caii sunt sănătoși și au o durată medie de viață de circa 12 – 13 ani. Singura problemă pe care o au animalele sălbatice este lipsa apei, hrana fiind din abundență în pădure.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
UNGARIA umilește România: E ungurească toată
UNGARIA umilește România: E ungurească toată
Adio birocrație! Ce este portofelul digital, introdus în toată UE
Adio birocrație! Ce este portofelul digital, introdus în toată UE
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română