News

Animalul pe care îl poți vedea o dată în viață. Specia a fost descoperită recent și trăiește doar în România

Există un animal rar pe teritoriul României. Specia a fost descoperită relativ recent și este protejată. Nimeni nu are voie să-i facă rău
23.10.2022 | 09:00
Animalul pe care il poti vedea o data in viata Specia a fost descoperita recent si traieste doar in Romania
Există un animal pe care îl poți vedea numai în România. Sursa foto - facebook Parcul Natural Apuseni
ADVERTISEMENT

Există o specie descoperită relativ recent în întreaga lume. Aceasta este endemică apelor curgătoare din vestul Munților Apuseni și pare că se simte de minune în țara noastră. Mai ales că, racul bihorean, căci despre el este vorba, adică austropotamobius bihariensis trăiește numai în România.

Animalul care trăiește numai pe teritoriul țării noastre

Racul bihorean poate fi confundat ușor cu racul de ponoare, austropotamobius torrentium, dar aceasta ar fi o greșeală uriașă, o eroare de necunoscător.

ADVERTISEMENT

Se regăsește în Parcul Natural Apuseni beneficiind de statutul de specie „strict protejată” pe baza statutului racului-de-ponoare, specie care până recent cuprindea populațiile racului bihorean.

Habitatul specific îl reprezintă apele curgătoare curate (izvoare, pâraie), dar accidental poate ajunge și în apele subterane. Este activ mai cu seamă noaptea consumând aproape orice fel de hrană, reprezintând un adevărat sanitar al apelor.

ADVERTISEMENT
rac, apa
Racul bihorean, imagine postată pe o rețea de socializare de Parcul Național Apuseni. Sursa foto – facebook

Vorbim despre a șasea specie de rac din Europa, una confirmată între timp și de comunitatea internaţională. Experții în domeniu au recunoscut că racul bihorean are trăsături unice şi că nu a fost cunoscut până acum.

Drept pentru care, acesta a fost introdus și în Catalogul Internațional al Speciilor de Animale. Racul bihorean este a patra specie de rac indigen, descoperirea lui fiind rodul a peste zece ani de cercetări.

ADVERTISEMENT

Se mai știe despre el că întreaga specie a fost descrisă la începutul anului 2019, pe baza evidențelor moleculare și morfologice. În mod categoric, discutăm despre un rac de dimensiuni mici, rar atingând 10 cm în lungime. Are o carapace netedă iar coloritul dorsal variază în nuanțe de brun.

Arealul racului bihorean este strict limitat în vestul Munților Apuseni. Mai exact, acesta poate fi găsit pe cursul superior al afluenților Crișului Alb, Negru și Repede. Populațiile cele mai numeroase se află în afluenții Crișului Negru și Crișului Repede.

ADVERTISEMENT

“Racul Bihorean este copilul meu, ca să spun aşa, este specia pe care eu am botezat-o, eu am descoperit-o – nu fizic, că ea exista acolo de foarte mult timp. Oamenii de ştiinţă sau nu, ei nu realizaseră că de fapt este altceva şi nu e Racul de Ponoare, aşa cum apărea în toate lucrările de specialitate, inclusiv eu (credeam) până la momentul respectiv”, a povestit, pentru digi24, conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

ADVERTISEMENT