Life

Animalul pentru care România primește sute de mii de euro. „Mulți dintre acești bani se duc pe capcane”

Care este animalul de la noi din țară pentru care România primește sute de mii de euro. O mare parte din bani va fi cheltuită pe capcane.
09.02.2024 | 00:07
Animalul pentru care Romania primeste sute de mii de euro Multi dintre acesti bani se duc pe capcane
Animalul pentru care România primește sute de mii de euro. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Animalul pentru care România primește sute de mii de euro din partea Suediei. Scopul este recenzarea acestei specii și mulți dintre banii oferiți vor fi direcționați către achiziționarea de capcane.

Animalul din România pentru care Suedia primește sute de mii de euro

Loteria Națională Suedeză finanțează un proiect ce are ca scop refacerea populației de nurci din țara noastră. Astfel că, România va primi 350.000 de euro ce vor fi cheltuiți pe numărarea exemplarelor existente.

ADVERTISEMENT

Nurca europeană este pe cale de dispariție și se numără printre cele mai rare specii din Europa. În acest moment, se mai găsește în România, Franța, Spania și Estonia, iar estimările arată că cea mai mare populație se află în Delta Dunării.

Proiectul este derulat de Societatea Română de Sălbăticie alături de trei parteneri și se dorește, în principal, inventarierea acestui animal rar- care pe timpul lui Nicolae Ceaușescu era foarte apreciat. 

ADVERTISEMENT

Alexandru Bulacu, directorul executiv al Societății Române de Sălbăticie a explicat că o mare parte din cei 350.000 de euro primiți din partea Suediei, se vor duce pe capcane pentru animalul din România.

„Mulți dintre acești bani se duc pe capcanele pe care vrem să le montăm în teren, capcane video, adică acele camere cu senzor de mișcare. Identificăm dacă specia mai este prezentă în alte zone, iar dacă nu, sigur că un următor pas ar fi chiar proiecte importante de reintroducerea speciei”, a explicat directorul, conform stirileprotv.ro. 

ADVERTISEMENT

Specia este în pericol

În prezent, specialiștii fac cercetări în Balta mică a Brăilei, Valea Prutului, județele Harghita și Mureș. Momentan, în țara noastră sunt între 1.500 și 2.500 de nurci. Totodată, la nivel european sunt 4.000 de examplare.

„Principalii factori sunt factorii umani, defrișările, arderea de stuf din zonele acvatice unde specia preferă să trăiască, prădătorii naturali într-o oarecare măsură. E o specie foarte importantă, controlează speciile pe care le prădează.

ADVERTISEMENT

E vorba în principal de amfibieni, pești, în mai mică măsură păsări”, a explicat Roger Rois, biolog. De altfel, pentru a reface specia este nevoie de centre de reproducție, iar momentan singurul existent se află în Estonia.

Pe de altă parte, la Grădina Zoologică din Brașov ar fi trebuit să fie amenajată o maternitate de nurci. Totuși, Comisia Europeană a decis să nu mai finanțeze proiectul până când animalul din România nu va fi inventariat.

ADVERTISEMENT
Tags: