Life

Animalul rar care a trăit în România pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Erau mii de exemplare, dar numai bogații își permiteau așa ceva

Animalul rar care a trăit în România pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Erau mii de exemplare și un adevărat etalon al bogăției.
26.08.2023 | 07:00
Animalul rar care a trait in Romania pe vremea lui Nicolae Ceausescu Erau mii de exemplare dar numai bogatii isi permiteau asa ceva
Animalul rar care a trăit în România pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Animalul rar care a trăit în România pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Înainte erau mii de exemplare și numai bogații își permiteau așa ceva.

Animalul rar care a trăit în România pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Vulpile argintii erau la mare căutare în perioada comunistă, fiind și o fermă comercială destinată acestor animale. Aveau o blană superbă pe care o doreau toți bogații și din ea se făceau haine scumpe.

ADVERTISEMENT

Odată cu închiderea fabricii, la noi în țară s-a încheiat și tot ce însemna domeniul animalelor de blană, spune ultimul director al Stațiunii de Cercetări pentru Creșterea Animalelor de Blană.

Vulpi argintii au existat și la Casa Regală de la Sinaia, dar s-a închis după război, iar toate vulpile de acolo au fost redirecționate către alte crescătorii.

ADVERTISEMENT

Înainte de 89 erau mai puțin de 30 de astfel de ferme de vulpi argintii, dar și unele mixte, cu vulpi și nurci. După anul 2007, odată cu intrarea României în UE, lucrurile s-au schimbat radical pentru ferme.

Când s-a închis cea mai mare fermă din țară, de la Răcăciuni

De altfel, cea mare mare fermă de vulpi argintii din țară, cu peste 20.000 de animale, s-a închis din cauză că nu mai avea cum să hrănească vulpile. După 1989, ele au început să se închidă una câte una.

ADVERTISEMENT

„Ajunsese tot mai greu să poți să-ți procuri furajele, pentru a putea să întreții aceste animale. Apoi am prins acele valuri cu gripa aviară, H1N1, care au cam reprezentat o nouă lovitură.

Am tremurat serios, pentru că se introdusese carantina la nivel de țară atât privitor la transportul deșeurilor de origine animală, cât și al transportului animalelor vii și era foarte, foarte greu să accesăm deșeuri de origine animală pentru hrana vulpilor”, a spus inginerul Aurel Vâgă, conform Agrointel.ro.

ADVERTISEMENT

Blănurile nu erau adresate oricui. Doar cei cu banu puteau să le cumpere, având în vedere că la acel moment o căciulă și un guler de vulpe costau cam cât o mașină Dacia.

„Cel mai adesea blănurile erau un apanaj al nobilimii și al clasei bogate, al privilegiaților, pentru că nu toată lumea își permitea chestii de genul ăsta.

O garnitură de vulpe argintie: căciulă și guler, era 7.000-8.000 lei. Te mândreai cu ea. Era foarte greu să deții o blană. Era un produs la care aveau acces doar nomenclaturiștii, membri ai partidului, Securitatea, miliție. (…)

Ca un fapt divers, vă pot spune că blănurile de nurcă și de vulpe erau un etalon. ”, a mai spus inginerul, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT