Life

Animalul rar despre care nu știai că trăiește în România. Apariția lui e o minune. Specia e pe cale de dispariție și protejată în țara noastră

Animalul rar despre care nu știai că trăiește în România. Mai sunt foarte puține exemplare și nu a mai fost văzut de mult timp.
21.09.2023 | 16:53
Animalul rar despre care nu stiai ca traieste in Romania Aparitia lui e o minune Specia e pe cale de disparitie si protejata in tara noastra
Animalul rar despre care nu știai că trăiește și în România. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Hoitarul este o apariție extrem de rară în România, deși în trecut era unul dintre cele patru specii de vultur de la noi din țară. Apariția lui este acum o adevărată minune, căci din cauza mai multor factori au mai rămas doar câteva exemplare.

Vulturul hoitar, o apariție extrem de rară la noi în țară

Vulturul hoitar, cunoscut și ca vultur egiptean, vultur alb, vultur murdar sau de puiul faraonului, era în trecut una dintre cele patru specii care se găsea pe teritoriul țării noastre.

ADVERTISEMENT

Deși încă nu a dispărut complet, au mai rămas în România doar 1-2 exemplare, ce apar destul de rar în zona Dobrogei. În Bulgaria procentul e ceva mai mare, însă și în țara vecină au mai rămas mai puțin de perechi cuibăritoare.

Deși hoitarul este protejat prin lege și este considerat un monument al naturii încă dinainte de 1989, datele de la nivelul Europei sunt îngrijorătoare. La noi în țară nu mai cuibărește și a fost obeservat ultima dată în anul 2013, conform protv.ro. Chiar și atunci, exemplarul surprins a fost unul imatur.

ADVERTISEMENT

Între anii 2003 și 2011, poulația de hoitar de pe teritoriul balcanic s-a înjumătățit. La nivelul Europei, numărul păsărilor a scăzut drastic,fiind înregistrate între 3500 și 5600 de exemplare, în mare parte pe Teritoriul Spaniei și Turciei, conform paginii O gură de aer în +. 

Rata mortalității este crescută, cauzele fiind multiple. Pentru că este o pasăre care se hrănește cu hoituri, cade adeasea victimă acțiunilor ilegale de combatere a prădătătorilor a persoanelor care lasă leșuri otrăvite pe câmp.

ADVERTISEMENT

Totodată, productivitatea speciei este scăzută de cantitatea de substanțe toxice, metale grele, plumb, respectiv antibiotice si alte medicamente, cu care sunt animalele domestice bolnave ce după deces sunt aruncate în spațiul liber.

De asemenea, recent, eolienele au devenit un adevărat inamic pentru hoitar, mai ales pe teritoriul Spaniei. În zbor, pasărea se lovește de turbine și astfel se ajunge la decesul acesteia.

ADVERTISEMENT

Cum arată pasărea

La maturitate, hoitarul măsoară 85 de centimetri din vârful ciocului și până la extremitatea cozii. Deschiderea aripilor este, în general, de 1,7 metri și poate cântări până la 2,5 kilograme. Penajul este alb, cu câteva pete maronii în zona cozii și a aripilor.

În perioada de năpârlire, căci penele se tocesc foarte repede, culoarea este mai degrabă bej decât albă, iar atunci când își „vopsește” penele cu praf, vulturul hoitar pare galben.

vulturul hoitar pene culoare cer
Vulturul hoitar este pe cale de dispariție în România.
Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook

Trăiește pe lângă carierele de piatră și prin zonele uscate. Cuibul este construit de ambii părinți, pe vârfuri stâncoase, greu accesibile, din ramuri de copaci și resturi de gunoi și hrană pe care le cară în cioc.

Femela hoitar depune trei ouă, la interval de trei zile între ele, în periada dintre sfârșitul lunii martie și iunie. Acestea sunt albe cu pete și cântăresc aproximativ 94g și au în jur de 65mm.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu...
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu și-a învățat lecția scumpă
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Electric Castle 2024. Reacţia unui turist străin, aflat la a doua vizită în...
Electric Castle 2024. Reacţia unui turist străin, aflat la a doua vizită în ţara noastră. Ce iubeşte Kevin cel mai mult aici
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
O ciocolată l-a lăsat fără permis. E incredibil ce a pățit un șofer
O ciocolată l-a lăsat fără permis. E incredibil ce a pățit un șofer
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”