Life

Animalul rar și drăgălaș observat în România. E originar din America, dar a ajuns în zona Mării Negre

Pasărea mică și simpatică văzută în țara noastră. Provine din Statele Unite ale Americii, dar a fost remarcată pe litoralul românesc.
19.10.2023 | 21:03
Animalul rar si dragalas observat in Romania E originar din America dar a ajuns in zona Marii Negre
Pasărea mică și simpatică văzută în țara noastră. Provine din Statele Unite ale Americii, dar a fost remarcată pe litoralul românesc. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Animalul rar și drăgălaș observat în România. E originar din America, dar a ajuns în zona Mării Negre pentru prima oară și a treia oară în zona Europei. A fost văzut de membrii unei asociații pentru protecția naturii.

Pasărea mică și simpatică văzută în țara noastră. Provine din Statele Unite ale Americii, dar a fost remarcată pe litoralul românesc

Pasărea mică și simpatică văzută în țara noastră. Provine din Statele Unite ale Americii, dar a fost remarcată pe litoralul românesc în urmă cu câteva zile. Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, Grupul Milvus, a anunțat că este o premieră pentru România.

ADVERTISEMENT

Membrii acestei organizații au anunțat printr-un comunicat de presă că au prins un sturz cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla). Informațiile publicate de rombird.ro arată că acesta a fost văzut în Grindu Chituc din județul Constanța.

Specia este una migratoare și își face cuibul în pădurile de foioase din Statele Unite ale Americii și Canada. Specialiștii susțin că iernează în pădurile tropicale și subtropicale din Caraibe, Mexic și America Centrală.

ADVERTISEMENT

În aceeași notă, reprezentanții organizației susțin că este prima dată când această pasăre mică și cântătoare este văzută în România și a treia oară în Europa. Sturzul cu creastă galbenă face parte din familia Lumii Noi.

„Cu toate acestea, am capturat un sturz cu creastă galbenă în tabăra noastră de inelare de pe Grindul Chituc. Aceasta este prima observare a acestei specii în România şi a treia observaţie de pe continentul european”, spun reprezentanții asociației pe Facebook.

ADVERTISEMENT

„Această specie nord-americană are multiple observații în Europa de Vest, dar aproape niciuna în Est. A fost inelată de Szilárd Daróczi”, au mai notat aceștia pe rețelele de socializare.

Sturzul cu creastă galbenă
Sturzul cu creastă galbenă a fost văzut în România. Sursa foto: Facebook / Chituc Ringing Camp. Colaj: Fanatik

Sturzul cu creastă galbenă, o specie unică

Sturzul cu creastă galbenă este o specie unică care a mai fost văzută perioada aceasta în Insulele Azore şi Islanda. Specialiștii sunt de părere că aceste păsări sunt împinse spre Europa de vânturile şi furtunile puternice din perioada migraţiei.

ADVERTISEMENT

„Pe lângă raritatea americană, am prins şi o raritate asiatică în acea zi: un măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus), doar al şaselea inelat în tabără. Cu cele 1.106 păsări marcate cu inele am stabilit un nou record zilnic pentru tabăra noastră de cercetare pe care o organizăm de zece ani!

Conform calculelor noastre, există şanse foarte mari ca recordul anual de păsări inelate să fie, de asemenea, depăşit în următoarele 3 săptămâni”, a mai transmis organizația în mediul online.

ADVERTISEMENT