Life

Animalul rar care a fost văzut în România. Își prinde prada cu o viteză năucitoare

Pasărea unică observată pe teritoriul țării. Agață animale mici cu care se hrănește și se deplasează cu o rapiditate incredibilă.
13.10.2023 | 16:05
Animalul rar care a fost vazut in Romania Isi prinde prada cu o viteza naucitoare
Pasărea unică observată pe teritoriul țării. Agață animale mici cu care se hrănește și se deplasează cu o rapiditate incredibilă. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Animalul rar care a fost văzut în România, în mai multe regiuni. Își prinde prada cu o viteză năucitoare. Acesta se găsește pe patru continente, are un penaj brun și este foarte asemănător cu uliul, spun ornitologii.

Pasărea unică observată pe teritoriul țării. Agață animale mici cu care se hrănește și se deplasează cu o rapiditate incredibilă

Pasărea unică observată pe teritoriul țării, mai ales în luna septembrie. Foarte multe persoane au raportat că au văzut-o în multe dintre regiunile României, printre care se numără Călărași, Arad, Prahova și București.

ADVERTISEMENT

Agață animale mici cu care se hrănește și se deplasează cu o rapiditate incredibilă. Potrivit rombird.ro, este vorba de gaia neagră care este denumită și sorliță brună. Numele său vine de la latinescul milvus – gaie.

Pe de altă parte, numele speciei este dat de cuvântul latin migrans, care înseamnă hoinar, pribeag. Această pasăre este una de pradă diurnă, are o mărime medie, fiind mai mică decât gaia roșie. Furculița cozii este mai mică decât la aceasta.

ADVERTISEMENT

Ornitologii spun că se găsește adesea în pădurile situate aproape de zonele umede. Lungimea corpului său atinge 48-58 cm, în timp ce greutatea este cuprinsă între 650-940 grame. Femela este puțin mai mare decât masculul.

Gaia brună, văzută în România
Gaia neagră a fost văzută în România. Sursa foto: rombird.ro. Colaj: Fanatik

Gaia neagră, una dintre cele mai răspândite păsări

Gaia neagră este una dintre cele mai răspândite păsări de pradă din lume, dar cu toate acestea este văzută destul de rar. Se hrănește cu insecte, mamifere mici, dar și cu resturi de mamifere mari, păsări, șerpi, broaște și șerpi.

ADVERTISEMENT

Poziţionarea aripilor în unghi şi coada în furculiţă fac ca identificarea să fie relativ uşoară. Stă foarte multă vreme în aer planând în curenți ascendenți, în căutarea hranei. Oamenii de știință spun că aceste păsări sunt atrase de fum și foc.

Mai mult, gaia neagră vânează toate viețuitoarele care fug de foc. Ritualul de împerechere este spectaculos pentru că cei doi parteneri se rotesc în aer, plonjează și execută mișcări acrobatice de mare virtuozitate.

ADVERTISEMENT

Femelele nesupravegheate de mascul ajung să se împerecheze şi cu alţi masculi. Această pasăre de mici dimensiuni obișnuiește să își facă cuib în scobiturile stâncilor şi în copaci înalţi. Orientarea este aleasă de fiecare dată în funcţie de direcţia predominantă a vânturilor.

În altă ordine de idei, cercetătorii mai spun că longevitatea maximă atinsă a fost de 23 de ani și 10 luni. În momentul de față populația acestei specii este una extrem de mică și este cuprinsă între 64.000-100.000 de perechi.

ADVERTISEMENT
Tags: