News

ANM a emis cod galben. Vijelii și furtuni puternice în următoarele ore. Harta zonelor afectate

Vor fi vijelii și ploi torențiale, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. Ce zone sunt vizate de atenționarea meteo?
31.07.2023 | 08:14
ANM a emis cod galben Vijelii si furtuni puternice in urmatoarele ore Harta zonelor afectate
ANM a emis cod galben. sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

ANM a emis cod galben de vijelii și ploi torențiale valabil în următoarele ore. Este vizată cea mai mare parte a țării de atenționarea meteorologilor. De asemenea, este în vigoare și un cod portocaliu de vreme rea.

ANM a emis cod galben. Vijelii și furtuni puternice în următoarele ore

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, o avertizare cod galben de vreme rea este valabilă până luni, 31 iulie, la ora 10:00. Sunt vizate Banatul, Crișana, Transilvania, dar și Oltenia și Moldova.

ADVERTISEMENT

„Instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp”, au transmis specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

De asemenea, fenomenele menționate anterior vor fi prezente și în alte regiuni ale țării, pe arii restrânse. Pe parcursul întregii zile de luni, 31 iulie, jumătatea estică va fi vizată de instabilitatea atmosferică accentuată. În sud-vestul țării, vântul va avea intensificări.

ADVERTISEMENT

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi torențiale

Totodată, până la ora 10:00 este în vigoare un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi torențiale. Atenționarea vizează zonele montane, vestul Transilvaniei și nord-vestul Moldovei.

Potrivit ANM, vor fi averse puternice, descărcări electrice și intensificări ale vântului. „Local în zonele montane, în vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.”, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie cu privire la evoluția vremii.

ANM a emis cod galben. harta ANM
ANM a emis cod galben. sursa foto: Meteo România

De altfel, reprezentanții ANM avertizează că astfel de fenomene vor continua pe parcursul acestei săptămâni. După o ușoară răcorire a vremii, situația se va schimba, iarăși, spre finalul săptămânii.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, canicula revine în zona țării noastre. „Observăm nuanțele de roșu care semnifică tendința de încălzire și pe parcursul săptămânii viitoare. Dacă mâine o să consemnăm o ușoară scădere, în special în partea de vest a țării, acolo unde maximele nu vor depăși 29 de grade Celsius, doar în sud-vest, respectiv în Oltenia, vom mai consemna 32-33 de grade, pentru că precipitațiile consemnate astăzi în special în aceste zone, zona montană, în Banat, în Crișana, în Maramureș și în Moldova, se vor muta mâine în jumătatea de est a țării”, a transmis directorul ANM, Elena Mateescu, pentru Antena 3.

 

ADVERTISEMENT