News

ANM a emis noi atenționări meteorologice. Zonele afectate de ploi torențiale și vijelii

ANM a emis noi atenționări meteo, valabile pentru următoarele ore. Nu vom scăpa de caniculă, dar nici de ploile torențiale.
12.07.2023 | 10:57
ANM a emis noi atentionari meteorologice Zonele afectate de ploi torentiale si vijelii
ANM a emis noi atenționări meteo. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

ANM a emis noi atenționări meteorologice, miercuri dimineață, care vor viza majoritatea zonelor din România. Potrivit specialiștilor ANM, în următoarele zile nu vom scăpa de caniculă, dar nici de ploi.

ANM a emis noi atenționări meteo. Ce zone vor fi vizate

Începând cu ora 15:00 va intra în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil până joi, 13 iulie, la ora 6 dimineața. Vor fi afectate zonele montane, dar și nord-vestul și centrul României.

ADVERTISEMENT

În perioada menționată vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, vânt puternic, care va avea rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h, dar și vijelii și grindină. Meteorologii avertizează că se vor strânge cantități de apă de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp.

Val de caniculă în toată țara

De asemenea, începând cu ora 10:00 a intrat în vigoare un alt cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. Administrația Națională de Meteorologie transmite că temperaturile vor ajunge la 37 de grade în anumite regiuni.

ADVERTISEMENT

„Pe parcursul zilei de miercuri (12 iulie) va fi caniculă, local în Banat, Crișana, în sud-vestul Transilvaniei, în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.”, transmite ANM.

Cea de-a treia atenționare meteorolgică va intra în vigoare joi, 13 iulie, urmând să fie valabilă până duminică, 16 iulie. Conform ANM, valul de căldură va cuprinde întreaga țară, iar discofortul termic va fi ridicat.

ADVERTISEMENT

Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38…40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…22 de grade.”. adaugă ANM.

Recomandările reprezentanților ISU București-Ilfov

Pentru municipiul București și pentru județul Ilfov a fost emisă o atenționare meteorologică cod galben, valabilă de miercuri, de la ora 10:00, până duminică, la ora 21:00. În perioada menționată, temperaturile caniculare își vor face simțită prezența. Vor fi valori termice cuprinse între 34 și 37 de grade.

ADVERTISEMENT

În acest context, ISU București-Ilfov a transmis o serie de recomandări cetățenilor. Specialiștii transmit să evitați deplasările și expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00, să consumați lichide și să alegeți haine lejere.

„Evitaţi deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe;
Evitaţi băuturile ce conţin cofeină sau zahăr în cantitate mare;
Nu consumaţi alcool – vă deshidratează;
Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi;
Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.”, sunt recomandările ISU București-Ilfov.

ADVERTISEMENT